Google-algoritme slår læger i diagnostik af brystkræft

Deep learning-algoritmer er nu så gode, at de giver radiologer på hospitalerne baghjul. Det viser et studie foretaget af eksperter fra Google Health og Imperial College i London, der har trænet en algoritme til kunstig intelligens (AI) på 91.000 mammografier, altså røntgenbilleder taget i jagten på brystkræft.

Gennem studier af mammografierne og input om, hvilke kvinder der udviklede brystkræft efter to til tre år, var AI'en i stand til at stille bedre diagnoser end seks konkurrerende radiologer af kød og blod.

Læs også: Watson skal hjælpe danske radiologer og diabetespatienter

I studiet, der er offentliggjort i Nature, gennemgik AI’en 28.000 mammografier, efter at den var oplært. Den havde 5,7 procent færre falsk positive end lægerne for mammografier foretaget i USA og 1,2 procent færre for mammografier foretaget i Storbritannien. Samtidig reducerede den antallet af falske negative resultater med henholdsvis 9,4 og 2,7 procent.

Radiologer over hele verden gransker røntgenbilleder af bryster for små forandringer, der kan være tegn på brystkræft. Illustration: Radiological Society of North America

En AI = to radiologer

Radiologer verden over har mammografier som en af deres helt store arbejdsopgaver. Alene i Region Hovedstaden foretages årligt 80.000 mammografiscreeninger på kvinder i alderen 50 til 69 år, der rutinemæssigt får foretaget undersøgelser hvert andet år som led i det nationale screeningprogram for brystkræft.

Læs også: Deep learning-algoritme sparer patienter for CT-scanninger og stråling

Én læge er dog ikke tilstrækkeligt til at gennemgå mammografierne i praksis. I flere lande er det nemlig standardpraksis, at to radiologer arbejder sammen om at analysere billederne. Derfor testede forskerne fra Google Health og Imperial College i London også, hvor dygtig deres AI var i forhold til to samarbejdende radiologer. Her viste det sig, at algoritmen var på samme niveau.

AI er klar til samarbejde med radiologer

De britiske og amerikanske forskere forestiller sig ikke, at deres AI helt skal erstatte radiologer i billeddiagnostikken, men tanken er at mindske arbejdspresset på den ene af de to radiologer ved at lade én radiolog og én AI arbejde sammen.

I studiet testede de en model, hvor de kun inddrog en second opinion fra en ekstra radiolog, hvis menneske og maskine var uenige. Gør man brug af den model, så vil det være muligt at mindske arbejdstiden for den ekstra radiolog med 88 procent, skriver forskerne.

Læs også: Doktor Watson i modvind: Foreslog livsfarlig medicin til danske patienter

Studiet kommer i kølvandet på flere år, hvor AI i sundhedssektoren har været voldsomt hypet, men i praksis haft begrænset succes. Blandt andet har både Rigshospitalet og Novo Nordisk droppet at benytte IBM's Watson.

Læs også: Goodbye Watson: Novo dropper samarbejde med IBM's kunstige intelligens

Forskere og læger over en kam har dog hele tiden fastholdt, at netop på området for billeddiagnostik havde de stadig høje forventninger til deep learning-algoritmerne. Forsøg med AI i mammografiscreeninger er også i gang på Herlev Hospital.