Golfstrømmen er svækket, men går næppe helt i stå

Plus26. februar 2019 kl. 05:1411
Golfstrømmen er svækket, men går næppe helt i stå
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Målesystemer forankret på Atlanterhavets bund skal give viden om mekanismer, der styrer transporten af varme i havet, og om frem­tiden for Golfstrømmen under klimaforandringer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den Nordatlantiske Strøm – populært kaldet Golfstrømmen, selv om det navn retteligt kun betegner en mindre del af denne strøm – bringer enorme energimængder til Nordvesteuropa og medvirker til et varmt og mildt klima.

[box]

KLIMA, VAND OG VIND

At det er Golfstrømmen, der giver Nordvesteuropa mildt vejr, blev først fremført af den amerikanske oceanograf m.v. Matthew Fontaine Maury i 1800-tallet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
3. marts 2019 kl. 12:41

Nylige analyser af Atlanterhavet, som diskuterer den såkaldte Multi Decadal Oscillation (MDO) og dens mulige tilknytning til andre globale svingninger i hav og atmosfære, omtales her:

Two regimes of Atlantic multidecadal oscillation: cross-basin dependent or Atlantic-intrinsic?

Her ser man tydeligt hvordan varme, salinitet samt golfstrømmens hastighed varierer med fasen i denne svingning, som vises at være tæt knyttet til andre svingninger i Stillehavet.Der ser endda ud til at være flere svingninger end den man normalt taler om som varer ca 70 år. I modellerne ser man en periode på ca 20-30 år der har andre karakteristika. Måske er der to varianter af MDO? Det interessante her er jo om der overhovedet er en relation til GHG? Det påstås j i et væk, når man taler om de årlige tegn på det ene og det andet:Afsmeltning på Grønland, havisvariationer i Arktis,etc etc uden at man gør rede for hvad der kan skyldes naturlige svingninger som MDAO, Pacific Decadak Oscillation (PDO), El Nino, La Nina, North Atalntic Oscillation (NOA) mm. som man ved meget om men næsten aldrig ser inddraget i disse årlige naive betragtninger over GHG symptomer. Må vi ikke bede om at få en vurdering af det fra Ingeniøtren - i stedet for de hovedkuldse løsrevne sensationsprægede overskrifter og "selektive" udvælgelser af artikler.

En af kommentarerne ovenfor henviser til en svækkelse af strømmen målt ved hjælp af sedimenter ud for USA kyst længere nede i golfstrømssystemet. De viser en svækkelse af strømmen over flere hundrede år påstås det. Men hvis der er tale om en svækkelse over så lange tidsrum kan det jo ikke så godt skyldes AGW? Og sedimenterstørrelser mm. kan jo kun vise noget om strømhastigheden - ikke temperatur og salinitet. Iøvrigt kun målt et sted? Må vi ikke bede om en bedre dokumentation for at der sker nogetsomhelst her der kan vises at være relateret til GHG?

Der sker iøvrigt meget glædeligt på "klimafronten" i DK. Fornyligt sluttede[Henrik Svensmark sig til Klimarealisternes videnslabelige råd i Norge(https://www.klimarealistene.com/2019/02/26/henrik-svensmark-til-klimarealistenes-vitenskapelige-rad/)

Og der er ved at blive etableret en tilsvarende organisation i Danmark

https://klimarealisme.dk/

som vil oplyse og henvise til direkte kilder, også på andre hjemmesider med gengivelse af målinger bl. a. - så folk ved selvsyn kan overbevise sig om hvad der er op og ned i "debatten".

Det bliver nok et fint supplement til den udmærkede

www.klimadebat.dk

Hvor der findes gode diskussioner og henvisninger.

9
1. marts 2019 kl. 09:05

dukker jævnligt op men med en hel masse kan og måske, da man ikke har reelle målinger særlig langt tilbage. Der er frit slag for gætterier, og så kan man jo også tale om kollaps, for at sætte trumf på.
Når Nordatlanten er blevet koldere kan det også skyldes at strømmen afkøles mere.
Der burde være to rækker sensorer for at kunne vurdere varmestrømmen.

Her er en del målinger af Golfstrømmen med temperaturer der viser en tydelig afkøling af det varme vand som kommer sydfra. En naturlig klimavariation, som man slet ikke omtaler. Temperaturerne i det arktiske område er påvirket af mange cyklusser, som involverer både hav og atmosfære. Lige nu er vi nok inde i den kølende fase. Havisen er også godt igang mwd at vende tilbage. AGW skrækscenarier for barnlige sjæle kan vist godt pakke sammen.

https://wattsupwiththat.com/2019/02/28/the-seas-get-cooler-around-iceland-some-charts-and-anecdotes/

7
27. februar 2019 kl. 09:38

Det lyder ikke som målinger.

Mener du at målinger af lagdeling og kornstørrelser i en sedimentkerne ikke er målinger???

Det må du gerne forklare lidt nærmere!

5
26. februar 2019 kl. 15:24

Figure med transekt: CTD er Conductivity, Temperature, Depth - og ikke Current - dvs proxi for salinitet.

4
26. februar 2019 kl. 14:59

da man ikke har reelle målinger særlig langt tilbage

Ikke???

The study by Thornalley and colleagues, published in Nature, used cores of sediments from a key site off Cape Hatteras in North Carolina to examine Amoc over the last 1600 years. Larger grains of sediment reflect faster Amoc currents and vice versa.

Kilde: https://www.theguardian.com/environment/2018/apr/11/critical-gulf-stream-current-weakest-for-1600-years-research-finds

3
26. februar 2019 kl. 14:55

Så kan man altid true med Golfstrømmen. Det dukker jævnligt op men med en hel masse kan og måske, da man ikke har reelle målinger særlig langt tilbage. Der er frit slag for gætterier, og så kan man jo også tale om kollaps, for at sætte trumf på. Når Nordatlanten er blevet koldere kan det også skyldes at strømmen afkøles mere. Der burde være to rækker sensorer for at kunne vurdere varmestrømmen.

2
26. februar 2019 kl. 08:06

1 PW = 1015 W

Hej. Der bør vist stå 10^15. De fleste her på siten er sikkert klar over det, men det er lidt forstyrrende hvis man ikke ved det.

1
26. februar 2019 kl. 07:57

Man ved ingenting om Golfstrømmen, da der er stor uenighed - med meget overraskende måleresultater på det sidste som vender op og ned på de modeller man har haft.

    • til trods for det smækker Ingeniøren en overskrift på som der ikke er basis for i artiklen.