Gør klimastrategien til en del af hverdagen
Chefen har fået miljøvenlig firmabil, der holdes skarpt øje med papirforbruget og skurvognene fyrer ikke længere for gråspurvene.
Store, flotte klimastrategier på glittet papir rykker hverken noget for virksomheden selv, kunnderne eller samfundet, mener adm. koncerndirektør Kristian May fra MT Højgaard. Derfor er virksomhedens klimastrategi helt nede på jorden:
»Vi synes, det er meget naturligt, at man opfører sig fornuftigt i forhold til energi og miljø, så der er ikke så meget at slå på tromme for. Det skal ikke være overflade. Klimastrategien skal give mening i forhold til den måde, vi driver forretning på, så det ikke bare er et flag, vi vifter med, når det skal være festligt,« siger Kristian May.
Derimod tilstræber MT Højgaard at forankre sin klimastrategi i alle dele af organisationen. Bygge- og anlægsvirksomheden følger tre spor.
For det første fokuserer virksomheden på at kunne rådgive kunderne om, hvordan de kan bygge energi- og miljøvenligt. Hvis en bygherre har ambitioner om at skabe et bæredygtigt hus, så skal han have kvalificeret hjælp til at gøre det.
For det andet har de kastet et klimakritisk øje på deres egne byggepladser, f.eks. ved at varme skurvognene energirigtigt op og undgå spild af byggematerialer.
Og for det tredje har virksomheden gennemgået sine danske domiciler. Det gælder alt lige fra varme-, el- og papirforbrug til firmabiler.
»Overskriften er, at det skal være en del af hverdagen - ikke nogen kampagne. Vi har ganske enkelt besluttet, at vi opfører os fornuftigt inden for de tre spor,« siger han.
Klimastrategien spillede også ind, da han selv skulle have firmabil.
»Jeg valgte en fornuftig diesel-folkevogn, en VW Tiguan,« siger han.
Virksomheder opgiver let
Den pragmatiske tilgang, som MT Højgaard har valgt, er det bedste afsæt for en klimapolitik, mener Lars Bo Hansen fra konsulentfirmaet Cococo, som er medforfatter til 'Klima på den strategiske agenda i danske virksomheder'.
En opgørelse, som Cococo har foretaget, viser, at kun omkring halvdelen af de 100 største danske virksomheder arbejder med klimaspørgsmål, og at endnu færre har en klimastrategi.
Når så mange virksomheder viger tilbage, skyldes det, ifølge konsulenten, at de er bange for, at det bliver for stor en mundfuld at gabe over:
»Samtidig er de bange for, at det bare handler om, at nu skal vi være grønne, og at der går hønsestrik i det. De tror simpelthen ikke, at der er nok forretning i det.«
Men der tager de fejl, mener Lars Bo Hansen.
Klimastrategi er god forretning
En bevidst klimastrategi kan faktisk være en rigtig god forretning, fordi mange virksomheder forlanger, at samarbejdspartnere og underleverandører lever op til høje energi- og miljøkrav. Det har givet danske shippingfirmaer opgaver for f.eks. Shell, som kun vil samarbejde med rederier, der sejler miljørigtigt. Fordi det forbedrer selskabets CO2-regnskab.
Lars Bo Hansen fraråder virksomheder at bruge tid og kræfter på fokusgrupper. Det gælder om, at ledelsen ved, hvad den vil på området og derefter gør sig klar, hvordan en klimastrategi kan spille sammen med virksomhedens overordnede strategi.
»Tilgangen skal være forretningsmæssig, og man skal bare hoppe over, hvor gærdet er lavest ved at udnytte gode ideer fra andre.«
Der er heller ingen grund til at sende det i udvalg, hvis der er åbenlyse forbedringer, som kan spare penge og reducere CO2-udslippet. For eksempel sparer det en tredjedel af papirforbruget, hvis printerne er sat op til at trykke på begge sider af papiret - så hvorfor ikke straks sætte det som standard på alle printere? Og det sparer energi, men koster kun en adfærdsændring at få medarbejderne til slukke lys og pc-skærme efter sig.
»Selv om vi så om 20 år opdager, at der slet ikke var en klimaudfordring, så er vi da ligeglade, hvis det vi gør, er forretningsmæssigt sundt,« siger Lars Bo Hansen.
Kristian May forventer, at MT Højgaard får et positivt afkast af de ressourcer, som rækker ud over det bæredygtige i miljømæssig forstand:
»Vi kigger da også på, om det her er økonomisk bæredygtigt. Jeg er ikke i tvivl om, at det er vigtigt, og jeg er sikker på, at det også bliver en forretningsmæssig fordel for os.«
Ti råd om klimastrategi
Understøtter den overordnet strategi
Kun hvis der er sammenhæng mellem forretningsstrategien og klimastrategien, lykkes opgaven.
Fokus på forretning
Der er ingen modstrid mellem en sund drift og bæredygtighed.
Sæt klare mål og hav plan for dem
Begræns antallet af mål til fem og lad være med at gøre tingene indviklede.
Skab en målbar strategi
Al investering skal gøres målbar. Så kan I se, om tingene udvikler sig rigtigt.
Afgræns strategiens omfang
Beslut f.eks. om leverandører også skal omfattes af klimastrategien.
Beslut, om I bruger off-setting
Vil I købe jer til nedsættelse af CO2-belastning eller ej?
Spring over, hvor gærdet er lavest
Lær af andres erfaringer, benyt deres redskaber og spar tid til at handle.
Aktiver ildsjælene i virksomheden
Ildsjælenes energi smitter, og sikrer en nødvendig, decentral forankring.
Små skridt giver store forandringer
Glem de store forkromede løsninger og ty til sund fornuft og købmandskab.
Ledelsen skal tro på det
Kommunikation om klima er ikke nok, ledelsen skal demonstrere, at de vil det.
Kilde: Klima på den strategiske agenda i danske virksomheder. Af Lars Bo Hansen med flere. Børsens Forlag, 123 sider, 150 kroner. Udkommer i dag
