Godt for sundheden, knapt så godt for klimaet: Skibe har nedsat udledning af svovl

23. maj kl. 15:201
Godt for sundheden, knapt så godt for klimaet: Skibe har nedsat udledning af svovl
Svovl har en nedkølende effekt i atmosfæren. Illustration: MAN ES.
Shippingbranchens påbud om at reducere svovlemissioner betyder, at atmosfæren mister en nedkølende faktor.

De færreste ting er så gode, at de ikke er skidt for noget andet. 

Det tyder også på at være tilfældet med Den Internationale Maritime Organisations (IMO) krav fra 2020 om, at verdens skibe skulle reducere svovlemissionerne til luften ned til 0,5 procent. 

Nu har et studie fra Florida State University, som er sendt til peer-review, vist, at det langt hen ad vejen er lykkedes

Men på baggrund satellitdata fra en shippingkorridor i det sydøstlige Atlanten har studiet også påvist en mindre positiv ændring i skyernes sammensætning. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svovl har nemlig en nedkølende effekt på atmosfæren, og i studiet har forskerne målt en reduktion af dråber i skyerne samt en reduktion i skyernes lysning. 

Selvom det kan lyde kritisk, så er Ole John Nielsen, forsker i atmosfærisk kemi ved Københavns Universitet, tilbageholdende med at kalde svovlreduktionen decideret skadelig. 

»Jeg synes, det er et godt og interessant studie, og det er dejligt, at man kan måle effekter af tiltag, men jeg mener ikke, at der er tale om en alarmerende nyhed. Det viser, at der er en manglende afkøling af en vis størrelse, men til gengæld er det godt for sundheden,« siger Ole John Nielsen i et skriftligt svar til Ingeniøren. 

Det har tidligere været diskuteret, om det er muligt at bremse den globale opvarmning ved helt bevidst at udlede svovldioxid til atmosfæren, og sidste år godkendte den amerikanske regering en række projekter, der skal undersøge, hvorvidt man kan regulere mængden af sollys, som når jorden. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af forslagene er netop at bruge svovldioxid til formålet, men dette har dog den bivirkning, at det er dårligt for mennesker sundhed samt for miljøet. 

Derfor er der ikke et entydigt gode eller onde, og som Ingeniøren tidligere har beskrevet, så har shippingindustrien i stigende grad imødekommet kravet om svovlreduktion ved at installere scrubbere, der leder udledningerne af andre miljøfremmede stoffer fra luften og ned i havet. 

Et svensk studie viste, at ni procent af de miljøskadelige PAH-stoffer, som udledes til Østersøen, stammer fra skibe med de såkaldte åben loop-scrubbere. 

Og det er vel at mærke frem til 2018, hvor der ifølge studiet var omkring 180 skibe i Østersøen med scrubbere installeret. I 2021 lyder tallet ifølge en forsker bag studiet på nærmere 600 skibe. 

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
24. maj kl. 14:07

Det er jo lidt grotesk hvis man beynder at problematisere at der gøres noget ved ét miljøproblem, fordi det evt. har en positiv effekt på et andet miljøproblem. Vi har et klimaproblem og det skal løses ved at fjerne årsagen til problemet, nemlig emissionen af drivhusgasser som altovervejende knytter sig til brugen af fossile brændsler - vi skal ikke "kamuflere" problemet ved at opretholde et andet miljøproblem.