Gode råd til ingeniører fra erhvervslivets Emma Gad

Høflig og dannet omgangstone er ikke blot fimset fernis, som skulle gøre lykke i selskabslivet i en fjern fortid. Også i dag er en urban omgangstone et godt udgangspunktet – ikke mindst for den, der ønsker en succesfuld karriere.

Det mener civilingeniør Per Haldbo, som netop har skrevet bogen »Gold Nuggets Galore – how to behave in business« (Guldkorn i massevis – hvordan man opfører sig i forretningslivet), som på bedste Emma Gad-maner er fyldt med brugbare råd til snart sagt enhver situation.

De gode råd bygger på observationer og oplevelser fra et langt arbejdsliv, og når Per Haldbo ser tilbage på sin først tid i erhvervslivet, ville han gerne have haft en bog, som den han nu selv har skrevet.

Livsklog. Da Per Haldbo var ung ingeniør, kunne han ifølge sig selv godt have været mere hensynsfuld i sin kommunikation med andre. Den livserfaring håber han med bogen, at kunne give videre til andre. [foto: Vibeke Toft Illustration: Vibeke Toft

]

»Min måde at tale til andre på, da jeg var ung civilingeniør, kunne godt have været mere hensynsfuld, derfor håber jeg, at bogen kan hjælpe andre til at blive mere opmærksomme på deres unoder, uden at det betyder, at de skal lave sig selv helt om. Ofte er det meget simple ændringer, der kan gøre den store forskel. I stedet for at brase ind til folk og spørge: «Hvor bliver den rapport af». Så er det f.eks. ikke nogen unødvendig høflighedsfrase at indlede med et «hvordan går det». Måske har den, man taler til, været ude for personlige oplevelser som betyder, at en tankeløs indledende bemærkning kan såre unødigt. Det har jeg selv forsyndet mig imod,« indrømmer Per Haldbo.

Da den nu 66-årige civilingeniør gik på pension i 1997, var han vicedirektør i IBM og havde udviklet sin helt egen ledelsesstil. En stil som i handelshøjskolejargon nok ville hedde: Management by sayings – ledelse gennem fyndord. For gennem hele sin karriere har Per Haldbo hentet inspiration til sin egen måde at agere på og til sin måde at behandle og lede andre mennesker på gennem mere eller mindre kendte fyndord, som han har samlet sammen og gjort til sine egne. De i alt 125 fyndord, som alle er på engelsk, danner fundamentet i bogen og bliver grundigt forklaret.

»Når mine medarbejdere stod over for en større arbejdsopgave, som virkede uoverskuelig, så ville jeg sige «select and concentrate» – med andre ord: vælg det vigtigste ud og gå i dybden med det,« siger han, og tilføjer med et glimt i øjet, at han selv har haft god nytte af et andet af sine fyndord: »If in doubt, leave it out« (hvis du er i tvivl, så udelad det») mens han skrev sin bog.

Ærlighed er den røde tråd

«Gold Nuggets Galore» er skrevet med mere end 30 års erfaring fra erhvervslivet og henvender sig først og fremmest til dem, der gerne vil op ad karrierestigen uden at trampe på andre.

Ærlighed både over for andre og over for sig selv løber som en rød tråd i den velskrevne bog. Og det er ikke noget tilfælde, understreger han.

«Jeg begyndte på bogen, fordi jeg vil give det budskab til positive, ambitiøse og flittige mennesker, at det kan betale sig at være tro mod sig selv, eller som det hedder i Hamlet: »to thine own self be true«, samtidig med at vi har oplevet en periode, hvor det uetiske har haft en storhedsperiode i erhvervslivet,» siger Per Haldbo og peger på, at der i toppen af mange virksomheder sidder folk, som på uetisk vis har fokus rettet mod egne kortsigtede gevinster i stedet for at tænke på virksomhedens langsigtede udvikling og dermed medarbejderes, kunders og samfundets bedste.

«Jeg håber på, at min bog kan få folk til at opføre sig ordentlig og anstændigt, fordi jeg tror, at det i sidste ende vil gavne dem. Det betyder ikke det samme som at være naiv eller godtroende, og derfor har jeg også valgt at skrive et afsnit om, hvordan man tackler dem, der ikke opfører sig ordentligt.»

Gold Nuggets Galore – how to behave in business. Af Per Haldbo. Copenhagen Business School Press, 190 sider, 225 kroner.