Gode råd til ingeniøren, der hader at netværke

28. marts 2014 kl. 14:00
Gode råd til ingeniøren, der hader at netværke
Illustration: FreeDigitalPhotos.net.
Ryster du ved tanken om smalltalk og netværksarrangementer? Du er ikke den eneste. Men med lidt planlægning kan du alligevel få succes.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et godt netværk er vigtigt for karrieren og ofte vejen til et nyt job. Det ved du sandsynligvis allerede. Problemet er, at du hader at netværke. Du egner dig ikke til smalltalk og føler dig generelt utilpas ved at møde nye mennesker ansigt til ansigt. Du er absolut ikke den eneste, men med lidt planlægning kan du smyge dig igennem alligevel. Og planlægning er trods alt det, ingeniører er bedst til, lyder det fra blogger og rekrutteringsekspert Gary Perman fra todaysengineer.org.

Hav en plan

Skal du til en begivenhed, hvor der er basis for at netværke, så planlæg, hvem du skal tale med hjemmefra. Vælg en-tre personer, du vil møde, og hav altid en ekstra i ærmet, hvis de ikke er tilgængelige.
Sæt dig derudover et mål om f.eks. at tale med fem-ti forskellige, stille dem to spørgsmål og udveksle visitkort. Når du har nået dit mål, kan du gå hjem og gøre nøjagtigt det, du har lyst til. Et godt råd er at gå efter den første person, du spotter stå alene i et rum. De har som regel lyst til at tale.

Vil du videre med din karriere? Læg dit cv på Jobfinder.

Det handler ikke om dig

Prøv at se, om der er noget, du kan hjælpe med, når du møder en ny person - f.eks. at udvikle en idé eller løse et problem. Selvom du ikke er en god netværker, kan du sagtens være en god problemknuser, og så har I et fælles udgangspunkt, som også vil gøre dig mere tryg ved situationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Sådan bliver du synlig på LinkedIn

Stil gode spørgsmål

Kedelige spørgsmål giver kedelige svar. 'Hvad laver du?', har de fleste svaret på hundrede gange før. Prøv i stedet med:

  • Hvad har været den største sejr for dig (eller dit firma) de seneste seks måneder?

  • Hvad er det mest interessante initiativ, du har taget på arbejdspladsen det sidste år?

  • Kender du nogen, der kan hjælpe mig med ...? Spørg efter navne på folk, som måske kan hjælpe dig med at løse et problem, du har.

De fleste mennesker elsker at tale om sig selv. Så sørg for at lytte, så du får informationen til næste spørgsmål, og voila - du har en samtale. Afslut med at spørge, om der er noget, du kan hjælpe med. Du lærer personen at kende, og kan han lide dig, husker han også nemmere at anbefale dig i en anden situation.

Det er de små ting ...

... folk husker. Når visitkortet er i hus, laver du et kort notat bagpå. Det kan være, at der var noget karakteristisk ved personen, eller han gav dig en idé, du skal huske at takke for. Brug informationen i en opfølgende e-mail; det gør indtryk.

Tjekliste til at få succes, når du netværker

  • Øv dig på det, du vil sige, inden et arrangement: Hvem er du, hvad laver du, og hvordan løser du folks problemer?
  • Hav dine visitkort med. Altid.
  • Vær opmærksom på at smile, så du ikke skræmmer folk væk.
  • Glem din telefon og brug tiden på de folk, der er i rummet.
  • Vær den første til at præsentere dig - hver gang. Stik hånden frem og smil.
  • Send en hurtig e-mail til dem, du har fået visitkort fra, dagen efter.
  • Brok dig aldrig.

Og husk så: For nogle er det naturligt at netværke. Vi andre er nødt til at øve os.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger