Gode chancer for at se ny komet med det blotte øje

28. november vil kometen Ison (C/2012 S1) svinge forbi Solen i en afstand af kun 2,7 solradier.

Det store spørgsmål er, om den vil komme uskadt forbi, eller om kometen vil blive slået i mindre stykker under påvirkning af de store kræfter, den udsættes for.

Overlever den, vil den kunne ses med det blotte øje i begyndelsen af december.

Læs også: Se komet med det blotte øje

Ison er ikke mindst interessant, fordi den er en ’dynamisk ny’ komet, som kommer på sit første og eneste besøg i solsystemet.

Astronomen Matthew Knight fra Lowell Observatory i Arizona har studeret Ison mere intenst end alle andre. Sammen med Kevin Walsh fra Southwest Research Institute i Boulder, Colorado, har han skrevet en artikel i Astrophysical Journal Letters 10. oktober 2013, som også er frit tilgængelig via arxiv.org.

Knight og Walsh viser, at der er fem parametre, der afgør, om kometen vil passere intakt forbi Solen.

Radius: Ison skønnes at have en radius mellem 0,4 og 2,0 km. Hvis radius er større end 1,0 km, vil den overleve i de fleste scenarier, hvis dens massefylde er større end 0,1 g/cm^3. Selv hvis radius er helt ned til 0,2 km, er der gode chancer for kometen.

Massefylde: Ison skønnes at have en massefylde mellem 0,4-0,7 g/cm^3. Jo større massefylde, des større er chancen for overlevelse. Med de skønnede værdier afhænger overlevelse dog af andre faktorer.

Akseforhold: Ison skønnes at have et akseforhold mellem 1,0 og 2,6. Jo lavere forholdet er, des større er chancen for overlevelse. Med den skønnede værdi afhænger overlevelse af andre faktorer.

Rotation: Ison roterer i modsat retning af Solens rotation (retrograd rotation). Det betyder, at den vil overleve i de fleste scenarier.

Rotationsperiode: Ison skønnes at have en rotationsperiode, der er over fire timer. Det betyder, at der er gode chancer for, at rotationsperioden er over en bestemt kritisk periode, som afhænger af akseforholdet og massefylden. Det øger sandsynligheden for, at kometen overlever.

På denne baggrund vurderer Knight og Walsh, at det er mest sandsynligt, at kometen overlever intakt. Skulle den gå i stykker, vil der dog stadig være gode chancer for, at der findes en stor del af kometen, der kan ses med det blotte øje.

I en anden artikel i Astrophysical Journal Letters 20. september 2013, som også er tilgængelig via arxiv.org, har Nalin Samarasinha og Béatrice Mueller fra Planetary Science Institute i Tucson, Arizona udregnet, at Ison omkring perihelion (punktet hvor Ison er tættest på Solen) kan blive bragt i en ny rotationstilstand.

Astronomerne venter i spænding på, hvad der vil ske med Ison. Vi andre kan forhåbentlig glæde os til et usædvanligt syn på vinterhimlen.

Emner : Kometer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Og hvad sker der hvis den "ikke overlever"? Bliver stumperne opslugt af solen, eller er der en teoretisk mulighed for, at større fragmenter kan blive kastet ud i en bane om solen, som potentielt kan true jorden?

  • 0
  • 2

Som skrevet står, søg, og du skal finde.

Youtube flyder over af afsløringer af div. coverups, ISON vil ramme Jorden / Fragmenter vil ramme Jorden / Et alien-rumskib gemmer sig bag ISON, for at overtage verdensherredømmet efter kometens passage. Gad vidst om de aliens ikke får vrøvl med Illuminati, de har jo allerede arrangeret verdens undergang :-)

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten