God samtalelyd breder sig: Endnu et mobilselskab indfører opkald via 4G

Illustration: 3

Det skal det være slut med at vente på, at telefonen opretter forbindelse og med at finde sig i dårlig lyd i samtaler.

Det er i hvert fald ambitionen hos mobilselskabet 3, der nu følger i Telenors fodspor og gør det muligt at foretage taleopkald over 4G-nettet.

Også TDC barsler med teknologien, men har endnu ikke sat dato på, hvornår den lanceres til kunderne. Seneste besked fra selskabet lyder, at det vil ske i år.

Læs også: Krystalklar tale på vej i danske mobiltelefoner

Teknologien, som også går under navnet Voice over LTE (VoLTE) er en fundamental ændring af, hvordan opkald håndteres på et mobilnetværk.

Mens opkald tidligere var kredsløbskoblede, foregår et VoLTE-opkald som IP-baseret trafik, hvilket gør, at opkaldet optager mindre plads på netværket, kan stilles hurtigere igennem, og at der er plads til flere data og dermed bedre lyd.

»Teknologien tillader os hele tiden at optimere kvaliteten og udnytte de potentialer, der er i forhold til vores kunders mobiloplevelser. Med aktivering af 4G-tale i vores netværk kan talekaldene foretages både på 3G-nettet, 4G-nettet eller som wifi-opkald. I takt med at flere og flere mobiltelefoner kan håndtere 4G-tale, vil de fleste opkald - og på et tidspunkt alle talekald - foregå via 4G nettet,« siger Kim Christensen, netværksdirektør hos 3 ifølge en pressemeddelelse fra selskabet.

Tidligere har 4G-nettet været forbeholdt data, hvorfor telefoner skulle skifte til 3G-nettet, hver gang de skulle modtage eller foretage et opkald. Det har været med til at øge ventetiden, før opkald gik igennem.

Læs også: Nu bliver din wifi-router en mobilmast

VoLTE løser problem med wifi-opkald

Både 3 og Telenor har også lanceret Voice over Wifi, som på præcis samme måde lader kunder tale over WiFi-netværk.

Hos 3 har den løsning været implementeret i et år. Wifi-opkald har dog haft den ulempe, at opkaldene ‘droppes’, når man bevæger sig udenfor, hvor ens wifi dækker.

Det skyldes, at wifi-opkald ligesom VoLTE er IP-baseret, og at det derfor ikke har været muligt for 3G-netværket at overtage samtalen. Det problem er løst med aktiveringen af VoLTE, påpeger Kim Christensen.

»Med 4G tale gør vi det muligt for disse kunder at fortsætte en samtale, selvom de forlader bygningen og wifi-signalet. Dermed kan vi levere en bedre og mere smidig mobiloplevelse,« siger Kim Christensen ifølge pressemeddelelsen.

Læs også: EU-mærkning af elendige mobilantenner strandet

Kun få telefoner kan bruge teknologien

Hos 3 er det alle abonnementer med fri tale, der får adgang til at bruge den nye funktion, men det betyder ikke nødvendigvis, at ejerne af abonnementerne kan bruge funktionen.

Det er nemlig kun iPhone 6 og nyere Apple-telefoner, samt tre Sony-telefoner, der i første omgang får glæde af teknologien. Samsung S7 og S7-edge følger imidlertid efter om ‘få måneder’ skriver selskabet.

Læs også: Professor: Mobiltelefoner bør udstyres med antennemærke

Det skyldes, at hver enkelt mobilproducent skal godkende VoLTE-løsningen hos hvert teleselskab, da VoLTE ikke er standardiseret endnu. Der er derfor langt flere mobiltelefoner, der understøtter VoLTE, men som 3 og andre danske selskaber endnu ikke har aftaler med.

3 begynder at udrulle funktionen i dag, men meddeler ikke, hvornår udrulningen er færdig.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man har nu længe kunnet bruge HD lyd på 3G nettet, så det er mest den hurtige opkobling som vil være en fordel.

Men kan selskaberne finde ud af at udveksle HD lyden mellem sig?

  • 1
  • 0

Så mangler vi bare lige at de kan finde ud af at lave resten af "kæden", så det ikke lyder super ringe. Jeg havde et Jabra Supreme og nu et Plantronics A37XP4. Og ingen af dem kommer bare i nærheden af mit gamle Logitech headset, som selvfølgelig ikke kan købes mere. De er alle bluetooth, men det gamle Logitech var meget bedre til at undertrykke støj, nul digitalsusen, tøndelyd, spidse skrattende mislyde og andet irriterende. De nye headset holder lidt bedre strøm, men det kan jo lige så godt bare være batteriet. Plantronics skal dog have ros for at holde forbindelsen rigtig godt til mobilen. Men derudover er det noget skrammel det man laver i dag - så hvad hjælper det med HD lyd? Jeg kan så ikke bruge Logitech'en mere, da plasticen simpelthen er gået i opløsning efter 14 år og et batteriskift, som jeg var nødt til at bestillle hjem fra Californien, da intet kunne findes i Europa på det tidspunkt. Jeg trækker selvfølgelig mit ord "skrammel" tilbage, hvis bare en person, kan nævne noget som helst brugbart på markedet i dag af headset - uden reele skavanker! Jeg mener selv at jeg har forsøgt at købe kvalitet. Det skal også lige nævnes at de fleste jeg samtaler med, også oplever ekko, støj og knas/sus - hvilket heller ikke var tilfældet med Logitechen.

  • 1
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten