God lyd og lynhurtige opkald over 4G og WiFi på vej til flere danskere

Illustration: Freestocks.org

Nu får endnu flere danskere god lyd og lynhurtige opkald over 4G og WiFi
Mobilkunder hos Yousee kan nu bruge 4G-nettet eller deres egen internetforbindelse til opkald, og den nye teknologi breder sig dermed langsomt - lige nu på alle landets tre mobilnetværk.

TDC-kunder kan slutte sig til kunder hos 3 og Telenor, der kan bruge 4G-netværket og WiFi-netværk til at tale i telefon og ikke kun til data. Det giver brugerne bedre bedre samtalelyd og hurtigere kontakt til den, de ringer til.

I går skulle telefoner med Yousee-abonnement skifte fra det hurtige 4G-netværk til 3G eller 2G for at kunne lave et opkald. Det tager lang tid, giver dårlig lydkvalitet og fanger brugeren på det langsomme netværk under og efter samtalen.

Læs også: God samtalelyd breder sig: Endnu et mobilselskab indfører opkald via 4G

Begge teknologier giver udover forbedret lydkvalitet og opkaldstider på omkring et sekund, bedre dækning indendørs, hvor telefonen kan bruge WiFi-forbindelsen, når teleselskabernes egne netværk ikke kan nå gennem væggene ind i stuen.

»Ca. hver 10. dansker oplever dårlig indendørs dækning, og for dem er det en rigtig god løsning at kunne ringe op via Wi-Fi. Selvom vores kunder kan ringe via landets bedste mobilnet, så kan store glasfacader og effektiv isolering nemlig reducere dækningen indvendig. Og her er det rigtig smart, at man nu har mobildækning, blot man er koblet på en Wi-Fi-forbindelse i huset,« siger Kasper Ørtvig, mobildirektør i YouSee i en pressemeddelelse fra selskabet.

Læs også: Krystalklar tale på vej i danske mobiltelefoner

Alle danske netværk er med

Med TDC’s lancering til Yousee-kunderne er det sidste af de tre danske telenetværk klar med teknologierne Voice over LTE (VoLTE) og Voice over Wi-Fi.

Telenor lancerede teknologien i december sidste år, mens 3 var klar med den i marts i år. Det er dog langt fra alle selskaber på netværkene, der tilbyder teknologien til deres kunder endnu.

På TDC’s netværk er det kun Yousee-kunderne, der kan drage nytte af funktionerne fra i dag, men selskabet lover, at TDC’s erhvervskunder også snart følger efter. Senere på året kan kunder hos datterselskaberne Fullrate og Telmore så slutte sig til.

Læs også: Nu bliver din wifi-router en mobilmast

Langt fra alle telefoner er med

Bare fordi man har abonnement hos et af de selskaber, der tilbyder VoLTE og VoWiFi kan man dog ikke være sikker på at få lynhurtige opkaldstider eller klar tale. Hver enkelt netværks løsning skal fortsat godkendes hos hver enkelt telefonproducent, da der endnu ikke eksisterer en standard for de to teknologier. Det betyder, at det fortsat er få telefoner hos hver udbyder, der kan bruges til VoLTE og VoWifi.

Hos Yousee er det de nyere modeller fra Samsung og Apple, der er understøttet. Det er dog forskelligt, hvilke producenter de enkelte udbydere har lavet aftaler med. Det samme gælder hos Telenor, men hos 3 er det til sammenligning de nyere telefoner fra Apple og Sony, der understøtter funktionen. Yousee arbejder dog på en aftale med netop Sony samt Huawei, oplyser selskabet.

Hertil kommer, at ældre telefoner slet ikke kan komme til at understøtte funktionen. Hos TDC er det eksempelvis iPhone 6 og senere modeller samt Samsung Galaxy S6 og senere modeller, der får funktionen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har af omveje fået at vide at hvis en telefonproducent der ikke hedder apple vil være med, så er det at hoste pengene op ved kasse 1.

Hvorfor er det at det kun er de store brands teleselskaberne vil understøtte?

Jeg har selv en google nexus 5x, som i langt tid har understøttet både VoLTE og Voice over Wi-Fi

Kom nu med på vognen telebranchen :-/ hvad med alle dem der har en LG, HTC, huawei, xiaomi, one+ osv. telefon... jeg ved godt at det kun er 20% af jeres indtægtsgrundlag, men vi er vel også kunder?

  • 4
  • 0

Fik opgraderet min firmatlf fra en Samsung S4 til en S7, fordi 3 ikke undersøtter ældre Samsung'er: https://www.3.dk/abonnementer/fordele/wi-f... - var nu ellers 100 % tilfreds med min gamle S4, der kunne ringes til/fra hvilket er hvad den tlf skal bruges til ;-)

I den anledning skal man være varsom med HVOR ens tlf er købt - min var købt ved en parallelimportør og havde således engelsk software og derfor kunne jeg ikke slå WiFi calling til.

Jeg blev derfor nød til at roote min tlf og lægge nordisk software på, for at kunne få denne feature - noget jeg ikke har prøvet før, men så har jeg da prøvet det :-)

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten