Go' Energi - Elsparefondens afløser - lukker og slukker
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Go' Energi - Elsparefondens afløser - lukker og slukker

For knap tre år siden nedlagde et politisk flertal Elsparefonden og oprettede i stedet Center for Energibesparelser. Nu smækker de samme politikere også kassen i for det nye sparecenter, der i mellemtiden er blevet kendt under navnet Go' Energi.

Lukningen af Go' Energi er en del af det nye energiforlig. Den bliver ført ud i livet allerede i år.

'I lyset af den betydelige styrkelse af energiselskabernes energibesparelsesforpligtelser afvikles de nuværende kampagne- og informationsaktiviteter i Go' Energi,' står der i forligsteksten, som alle partier undtagen Liberal Alliance har skrevet under på.

Lukningen sparer 60 millioner kroner om året. Pengene vil politikerne bruge til en række forskellige initiativer, der skal spare på energien. De dyreste gælder infrastruktur til transport og fremme af alternativer til oliefyr.

De aktiviteter, som ikke har med informationskampagner at gøre, ryger nu over i Energistyrelsen. 'Der gennemføres en analyse med henblik på at vurdere, hvilke af disse aktiviteter der skal videreføres', står der i energiforliget.

Ifølge Ingeniørens oplysninger er der endnu ikke overblik over, nøjagtigt hvornår Go' Energi lukker, eller hvilke aktiviteter der bliver videreført. Centrets egne medarbejdere ønsker ikke at udtale sig, men har udsendt en kort pressemeddelelse, der henviser til Energiministeriet.

Energiforum: Vi kommer til at mangle uvildighed og dynamik

Lukningen vækker ikke begejstring hos Energiforum Danmark, et netværk for fagfolk, der arbejder med energi og rådgivning.

»Vi kommer til at mangle en uvildig og dynamisk instans med en koordinerende rolle,« siger sekretariatsleder Dorte Nørregaard Larsen.

Hun frygter, at ingen fremover vil tage initiativ til at undersøge og rådgive om nye områder og produkter. Hun mener ikke, at energiselskaberne vil fylde hullerne ud, fordi de skal fokusere på tiltag, som giver mange CO2-besparelser for få penge.

»Go' Energi gennemførte understøttende aktiviteter, som ikke i sig selv gav besparelser, men som andre byggede oven på. Det gælder for eksempel positivlister over varmepumper og lister med kvalificerede håndværkere. Det kan vi ikke måle en direkte effekt af, men mange bliver bedre stillet på grund af Go' Energis indsats,« fremhæver Dorte Nørregaard Larsen.

Hun tilføjer, at de aktiviteter, som flytter til Energistyrelsen, helt logisk bliver mere politisk styret.

Region Hovedstaden nåede lige at underskrive aftale

Blot en enkelt dag før lukningen af Go' Energi udsendte Region Hovedstaden en pressemeddelelse om, at den havde indgået en såkaldt kurveknækkeraftale med Go' Energi. Den skulle hjælpe til at nedbringe energiforbruget, først og fremmest på hovedstadens sygehuse.

Endnu har formanden for regionens udvalg for miljø og grøn vækst, Lars Gaardhøj (S), ikke overblik over, om de aktiviteter bliver videreført af Energistyrelsen. Det har han sat administrationen til at finde ud af.

»Hvis ikke det kører videre, er det et tab. Det er hul i hovedet, hvis staten bare lukker et rigtigt godt initiativ ned. Kurveknækkeraftalen er god, og det har været rigtig gavnligt, at vi har kunnet få den rådgivning, som følger med,« siger han.

»Vi har lagt en linje i Region Hovedstaden om, at vi vil have mere systematisk energiledelse på hospitalerne. Falder kurveknækkeraftalen, er det muligt, at vi kan løse opgaven på en anden måde. Men det er irriterende, når man har indgået en aftale, som man tror på,« tilføjer Lars Gaardhøj.

Dokumentation

Energiforliget
Pressemeddelelse fra Region Hovedstaden om Kurveknækkeraftalen
Pressemeddelelse fra Energiforum Danmark
Pressemeddelelse fra Go' Energi

Emner : El
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er det rene galimatias og kommer til at medføre wild-west tilstande i Danmark. Som det er idag udfører GO\'Energi en række kontrollerende foranstaltninger, blandt kontrol af f. eks varmepumper. Der kigges efter om der lyves og apparaterne må installeres iht gældende lovgivning. F.eks. tog Go Energi fat i 4 billigvarmepumper og kunne der dumpe alle fire, de tre på grund af voldsomme overdrivelser. Nu var alle fire fra trælaster, Bilka mm, så at der snydes på vægten kommer nok ikke bag på nogen. Senest har man gennemført stikprøvekontrol for at kontrollere at indleverede tal var korrekte for jordvarmepumper. Grum læsning hvor et par stykker straks fjernede deres anlæg fra handelen. 15 udnyttede til fulde tilladelig afvigelse og een havde rent mel i posen.

Man har en gang til haft luft/luft\'erne i kikkerten og lavede en mægtig liste, hvor fårene blev skilt fra bukkende.

At man så fjerner dette organ, der agerede som vagthund er kugleskørt. Nu kan der i energibranchen forventes en eksplosion af import af billigt skrammel fra kina, voldsomme overdrivelse på databalde, tilsidesættelser af gældende love og regulativer.

Så siger man energiselskaberne skal overtage. Vorherre bevare os. Dong\'s troværdighed???? Samme energiselskaber er selv detailhandlere af både det ene og det andet apparat! Kan man tro på at de er objektive. Nej vel.

 • 0
 • 0

@ Søren Møller Jeg forstår sådan set godt man lukkede og slukkede. Hvis noget kunne fungere, da måtte samme også fungere hos vore Boligselskaber der ikke bare accepterer hvis noget går galt. Varmepumper, Solvarme/Solcelleanlæg med videre. Fordi hvis private installerer noget og det ikke virker, er dette da ikke bare ærgerligt men man må bare komme videre. Jo jeg havde problemer med Go\'Energi

 • 0
 • 0

Med afskaffelsen af Go\' Energi bliver konkurrencen på det danske el marked endnu mere vigtig!!

Konkurrencen er desværre næsten ikke eksisterende på det nuværende marked... også derfor kan et selskab som DONG hvile på laurbærene og sløse med pengene!!

Jeg blev dog glædeligt overrasket den anden dag da jeg havde besluttet mig for at skifte el selskab fra DONG. På www.skiftel.dk kunne jeg vælge et nyt billigere el selskab - det var gratis og tog mig kun 5 min.

Det er den slags tiltag der øger konkurrencen og kommer alle de danske forbrugere til gode!!

Jeg tror det er en ny side - Kender I den??

Den virkede godt for mig - hvad syntes I?

Tror I denne form for konkurrence provokerende sider kan hjælpe med at holde tøjlerne som Go\' Energi plejede at holde?

VH Mette Hansen

 • 0
 • 0

For mig er DONG ligesom benzin og olie. Man kan vælge sit eget benzin selskab og dette er så det! Derfor er det klart for mig at DONG er nødt til have med Vindmøller at gøre, for i tidens fylde ligesom have fat i hvad man nu laver elektriciteten af!

Dette fjerner dog ikke min aversion imod Go\'Energi (Go\'NRGi).

 • 0
 • 0

Jeg blev dog glædeligt overrasket den anden dag da jeg havde besluttet mig for at skifte el selskab fra DONG. På www.skiftel.dk kunne jeg vælge et nyt billigere el selskab - det var gratis og tog mig kun 5 min. ..... Den virkede godt for mig - hvad syntes I?

Jeg har valgt at lade El-forbundet, (http://www.elforbundet.dk/) finde det billigste el til mig hvert 1/2 år, således at man ikke glemmer at kigge efter når der er gået 1/2 år. Det er du jo tvunget til da det billigste selvskab lige nu, måske ikke er det om 1/2 år eller 1 år.

Mvh. Flemming PS. har ikke noget med elforbundet at gøre :-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten