GMO-svineriet er stoppet i Danmark

Danmark er GMO-frit igen efter skandalen med adskillige forekomster af GMO-forurenede produkter på hylder i danske supermarkeder og specialbutikker.

Det var ikke mindst genmodificerede hørfrø importeret fra Canada, der var den store GMO-skurk, men efter en offensiv kampagne kan Fødevarestyrelsen nu melde om stort set GMO-fri produkter.

Kun i et enkelt tilfælde har styrelsen fundet anvendelse af genmodificerede organismer i et parti tortilla majschips, og her har der udelukkende været tale om en anvendelse af en i forvejen godkendt GM-majs, hvor produktet blot ikke var tilstrækkeligt mærket.

Fødevarestyrelsen har taget omkring 25 stikprøver på varer og i ni tilfælde taget prøver specifikt efter genmodificerede hørfrø. Ingen af de ni prøver viste tegn på GMO.

Ifølge specialkonsulent Hanne Boskov Hansen i Fødevarestyrelsen tyder tallene på, at virksomhederne har taget problemet med genmodificerede hørfrø alvorligt sammen med, at der i forbindelse med eksport af hørfrø fra Canada til EU er indført øget kontrol, så der ikke eksporteres hørfrø, der ikke i forvejen er testet for GMO.

Dokumentation

Fødevarestyrelsen: Ris, soja og hørfrø fri for ulovlige GMO’er

Emner : GMO
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ha. Den får ellers ikke for lidt med superlativerne. Når journalisten er faldet lidt ned, kan han måske oplyse kilden på at Danmark nu er "GMO frit". Fødevarestyrelsens meddelse siger det ihverfald ikke.

"Butikken i Kruså har fået påbud om at mærke produkterne korrekt. Produkterne er ikke sundhedsskadelige, da der er tale om genmodificeret majs, der er risikovurderet og godkendt til fødevarebrug i EU."

 • 0
 • 0

Herre gud for en overskrift!!

Satser journalisten på om 100 år at få den ophængt på en museumsudstilling over årtusindskiftets middelalderlige fremtidsfrykt?

 • 0
 • 0

Er ing.dk blevet overtaget af greenpeace eller hvad sker der?

Torben R. Simonsen burde da vidst overveje at søge job hos eb!

 • 0
 • 0

hvorfor? Fordi ingen kender konsekvenserne på lang sigt ved indtagelse af GMO i fødevarer.

bla. viser nye russiske undersøgelser jo en klam effekt hvor hamstere fodret med GMO soya, i tredje generation mistede evnen til at reproducere sig, og dannede misvækst som hår i munden. http://english.ruvr.ru/2010/04/16/6524765....

Det er jo blot en af mange undersøgelser der viser farer ved indtagelse af GMO fødevarer.

GMO's er en pengemaskine intet andet, alt det propaganda med fødevaremangel hvis ikke vi laver GMO er ren bluf!. Tænk blot på hvor mange tusind tons fødevarer der smides ud hver dag her i vesten. Med andre ord har vi i vesten allerede en kæmpe overproduktion.

Tænk på hvordan en modernisering og effektivisering af fattige landes landbrug vil kunne brødføde langt flere lokalt end den "ko og mand" drevne metode de bruger idag. Der findes idag masser af metoder til at opdyrke selv de mest ubrugelige og hårde jorde, uden brug af GMO, så det er heller ingen undskyldning.

Men 25 stikprøver er jo latterligt, lav nu 2500 stikprøver og kom så igen, så skal i bare se.

 • 0
 • 0

"GMO-forurenede" "skandalen med adskillige forekomster af GMO-forurenede produkter" "GMO-skurk" "problemet med genmodificerede hørfrø"

Har du ikke gået på journalisthøjskolen? Her får man at vide at man FORMIDLER en historie. Det er jo ikke en leder du skriver, så din egen holdning bør du holde for dig selv.

Det er langt under ING's standard.

 • 0
 • 0

Tænk på hvordan en modernisering og effektivisering af fattige landes landbrug vil kunne brødføde langt flere lokalt end den "ko og mand" drevne metode de bruger idag. Der findes idag masser af metoder til at opdyrke selv de mest ubrugelige og hårde jorde, uden brug af GMO, så det er heller ingen undskyldning.

Du ved åben bart noget om det. - Er du agronom?

 • 0
 • 0

Herre gud for en overskrift!!

Satser journalisten på om 100 år at få den ophængt på en museumsudstilling over årtusindskiftets middelalderlige fremtidsfrykt?

I din automat-reaktion, hvor du ser rødt hver gang udtaler sig i kritiske vendinger om GMO, overser du en vigtig pointe. Der er i høj grad også tale om et etisk spørgsmål. Hvis forbrugeren har en forventning om en vare er GMO-fri og den ikke er det er det da et problem.

 • 0
 • 0

Kan ikke se hvordan enkeltstående forsøg med hamstre, kan bevise mere ind flere mio. "forsøg" med grise og køer. Tvivler på at GMO foder ville være så udbredt som det er, hvis det medførte sterilt afkom. Da det ikke ville være den bedste forretning for landmændene.

 • 0
 • 0

Det er vist meget behersket, hvor megen hørfrø, der anvendes i den humane ernæring. Det meste bruges til linolie.

@Peter,

Der findes idag masser af metoder til at opdyrke selv de mest ubrugelige og hårde jorde, uden brug af GMO, så det er heller ingen undskyldning

 • det kommer vist direkte fra skrivebordet - ikke? Jeg kender mange, der har bistået med u-landsarbejde, herunder hjælp til at opdyrke jorden. I ingen tilfælde er der anvendt GMO til opdyrkning af jord, der er ingen - jeg gentager ingen - forskel på GMO-planters opførsel vedrørende opdyrkning af jorden. GMO-planter kan derimod sikre en afgrøde mod misvækst p.g.a. angreb af skadedyr, på længere sigt kan der dyrkes afgrøder med større a-vitaminindhold, så man undgår de mange børn, der bliver blinde. Planter med indbygge vaccine mod tropesygdomme synes du sikkert ikke om, men mon ikke de plagede folk vil være glade for det?

Det er fint nok med en politisk korrekt holdning, men desværre vil den på sigt medføre en lavre levealder og forringet livsværdi for en række mennesker. Røverhistorien med hamstrenes problemer med reproduktion i 3. generation skal du ikke fæste lid til før fagfolk har set kritiske på førsøget, jeg erindrer hvorledes Pusztai gennemførte fodringsforsøg på rotter, som senere blev afvist som uvederheftige. Han var en dygtig forsker, men kunne ikke fodre rotter så de fik en alsidig kost. At fodre dyr ensidigt med soya skal gå galt, der er giftige stoffer i soya. Evt. erfaringer fra GMO-soya kan ikke overføres til andre GMO-planter. Man kan heller ikke slutte, at vindmøller bør fjernes fra Jordens overflade, fordi de blæser omkuld, med henvisning til erfaringerne fra "Vindrosen".

Mvh. Per A. Hansen

 • 0
 • 0

Røverhistorien med hamstrenes problemer med reproduktion i 3. generation skal du ikke fæste lid til før fagfolk har set kritiske på førsøget

Det er ikke let. Jeg har ihvertfald ikke kunnet finde forsøget rapporteret i den videnskablige litteratur.

Måske Peter Hjort kan være behjælpelig med en henvisning?

Et billede af hamsterne med hårvækst i munden er vel heller ikke for meget at forlange?

Indtil da henholder jeg mig til at millioner af svin i Danmark og resten af verden fordres med GM-soja uden problemer af den art som russerne påstår at have observeret.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten