GMO-popler booster produktion af bioethanol

7. juni 2011 kl. 06:0813
Popler uden den biologiske polymer lignin leverer 81 procent mere bioethanol, viser belgisk GMO-forsøg. Eventuelle konsekvenser på længere sigt er dog ikke klarlagt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Poppeltræer, der er blevet genetisk modificeret af belgiske forskere, leverer 81 procent mere bioethanol end almindelige popler.

De belgiske forskere fra Gent Universitet har nemlig fået træerne til at undertrykke CCR-genet, der er nødvendigt for, at træerne kan producerer polymeren lignin.

Og det giver en gevinst, da lignin er den største hæmmende faktor ved produktionen af bioethanol, da det mindsker adgangen til træernes cellulose og hemicellulose. Og det er disse, der ved hjælp af enzymer kan laves til C5- og C6-sukre, der kan fermenteres til bioethanol.

Kun et skridt på vejen

Forskerne præsenterede deres resultater ved konferencen 'bioenergi træer' i Frankrig, hvor de også nævnte, at popler er hurtigvoksende og kan vokse på dårlig jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Dette er kun begyndelsen. Resultatet af vores test i det fri bekræfter, at vi er på rette spor. Videre forskning vil gøre det muligt for os at udvælge poppelvarianter, der passer endnu bedre til bioethanolproduktion,« sagde forskningslederen Wout Boerjan fra Gent Universitet, ifølge European Biotechnology Science & Industry News.

Der er dog flere forhindringer, før de når så langt. Lignin er blandt andet involveret i træets hårdhed, vandtransport og forsvar, og langtidseffekten ved ligninreduktion i træer er endnu ikke klarlagt.

Herudover var politikere og miljøorganisationer så store modstandere af forsøget af disse træer, at forskerne måtte vente mere end to år, før de fik lov at plante træerne.

Dokumentation

Artikel i European Biotechnology Science & Industry News

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
7. juni 2011 kl. 22:27

Hmm... der bliver godt nok tærsket noget langhalm på stråforkortningsmidler.

12
7. juni 2011 kl. 20:39

Klimaændringerne gør at man kan forvente at rajgræs (Lolium perenne) kan dyrkes længere mod nord, så med lidt tålmodighed er dit problem løst om 10-20 år[b].[/b]

Indtil da, kan rajsvingel måske bruges. Vinteren 2011/12 skal også lige vise tænder, før de lidt mildere versioner følger. Husk lige, at de sidste par vintre fik afprøvet de forskellige sorters vinterfasthed.

Mvh Jan

11
7. juni 2011 kl. 20:26

Her i Norge er der enorme arealer, der bruges/kanbruges til at dyrke hø og ensilage i fjellområder på trægrænsen eller over.
Pga. den lave temperatur og den lange daglængde modnes græsset og afsætter lignin i strået, før det er blevet særligt stort, hvilket jo nedsætter fordøjeligheden væsentligt.

Klimaændringerne gør at man kan forvente at rajgræs (Lolium perenne) kan dyrkes længere mod nord, så med lidt tålmodighed er dit problem løst om 10-20 år

10
7. juni 2011 kl. 20:24

Der er i Sydfrankrig områder hvor der ikke kan dyrkes andet end vin og Lavendel samt Poppel alleer langs vejene, for at give læ og skygge.

Men vinen er kravlet ned fra bjergskråningerne, da håndkraften er bleven for dyr og markbetjeningen er mekaniseret. Da vindyrkning er blevet ubredt til hele verden. De gamle vinskråninger/terasser er ideelle for Poppelskove.

9
Indsendt af Jesper Hansen (ikke efterprøvet) den tir, 06/07/2011 - 19:02

Jeg har altid været en smule skeptisk over for hele bioethanol/biodiesel bølgen, men efterhånden er jeg ved at være med på at biodiesel kan være et godt alternativ til petrodiesel.

Men hvad er egentlig meningen med disse træer? Er det meningen at vi skal beplante et area på størrelse med Spanien eller skal vi blot beplante et "mindre" areal for at dække en lille del af vores behov? Der er sikkert tænkt over det - jeg kender bare ikke svaret.

Hvis vi antager at vores behov for energi fortsætter i det nuværende tempo, med en fordobling ca. hvert tiende år, så skal der immervæk plantes nogle rækker poppel. Især hvis de skal stå i 10-15 år før de kan bruges. Vil det i det hele taget resultere i en gevinst for miljøet?

Hvorfor er træer smarte i forbindelse med bioethanol - og hvorfor er bioethanol overhovet et god ide?

8
7. juni 2011 kl. 18:42

Claus Felby:

Når vi taler om lignin i strå er det ikke reelt noget problem i forhold til konverteringen af selve biomassen. Sammenlignet med træ er ligninindholdet kun det halve i strå, og enzymer og processer er efterhånden blevet udviklet så meget at stort set alt biomasse (nåletræ undtaget) kan omdannes til bioethanol, ifald det er det man ønsker. Selvfølgelig kan man få mere sukker ud ifald der er mere cellulose, men på den anden side tegner der sig et billede af at lignin bliver en vigtig feedstock til bl.a. diesel og så er der ikke så megen grund til at reducere indholdet heraf.

Selv om du nok snævert set har ret, så er det jo altid en fordel, at man har forsøg gående med parallelle teknologier til at nå det samme mål.

Derimod kunne det være interessant, hvis man kunne bruge teknikken til arktiske græsser til foderbrug.

Her i Norge er der enorme arealer, der bruges/kanbruges til at dyrke hø og ensilage i fjellområder på trægrænsen eller over. Pga. den lave temperatur og den lange daglængde modnes græsset og afsætter lignin i strået, før det er blevet særligt stort, hvilket jo nedsætter fordøjeligheden væsentligt. Der er for kort sommer til at kunne høste 2 avlinger - hvilket jo også er dumt pga. den lange transport - mens det på den anden side er ønskeligt at høste sent, af hensyn til kvaliteten på næste års avling. (Indblandet dødt græs giver dårlig ensilage).

Mvh Peder Wirstad

7
7. juni 2011 kl. 18:18

@Jan Sortsamlinger i byg og hvede bliver undersøgt for hvor nemt de kan omdannes til bioenergi. Det skal gerne give nogle DNA markører som kan bruges i forædlingen

Iøvrigt viser mutanter og gmo hvor plastisk planten er til at ændringer i lignin

6
7. juni 2011 kl. 16:50

Når vi taler om lignin i strå er det ikke reelt noget problem i forhold til konverteringen af selve biomassen.

Det er nyt for mig. Er der ikke, om ikke andet, et betydeligt energiforbrug forbundet med at få polysakkariderne fri af ligninen?

5
7. juni 2011 kl. 16:09

Når vi taler om lignin i strå er det ikke reelt noget problem i forhold til konverteringen af selve biomassen. Sammenlignet med træ er ligninindholdet kun det halve i strå, og enzymer og processer er efterhånden blevet udviklet så meget at stort set alt biomasse (nåletræ undtaget) kan omdannes til bioethanol, ifald det er det man ønsker. Selvfølgelig kan man få mere sukker ud ifald der er mere cellulose, men på den anden side tegner der sig et billede af at lignin bliver en vigtig feedstock til bl.a. diesel og så er der ikke så megen grund til at reducere indholdet heraf.

4
7. juni 2011 kl. 12:50

Den ting der nævnes med knækkede strå, kunne måske løses med strå der var kortere og større i diameter.

Det er allerede løst med korte og stråstive sorter. Den store andel af lignin findes i knæet hos kornsorter, hvorfor denne er øget grundet de opnåede avlmål. Er det ikke nok findes der stadig stråforkortere til konventionel dyrkning, Strået bliver samtiddigt tykkere.

Mvh Jan

3
7. juni 2011 kl. 12:33

........at man ikke "bare" kan fortage sig ting uden der kan være uønskede bagdele. Selv om popler vokser hurtigt så er halmvolumet altså noget større. Den ting der nævnes med knækkede strå, kunne måske løses med strå der var kortere og større i diameter.

2
7. juni 2011 kl. 12:16

... hvilke fysiske egenskaber ændres samtiddig? Men det kan være poplerne skal opsamles med en grønthøster og ikke fældes?

@Bjarke Mangler kornet lignin i knæ ender det med aksnedknækning og/eller lejesæd. Men før der spildes tid med højteknologiske metoder, bør de gamle kornsorter og arter undersøges for deres indhold af lignin. Dyrkningsegenskaberne er kendte, udfra langvarige avlsprogrammer.

For poppel har avlsmål hidtil været for form, tilvækst og farver. Altså fænologisk, physiologisk men ikke biologisk.

Mvh Jan

1
7. juni 2011 kl. 11:55

......ville det så ikke være ulige smartere at fjerne dette gen fra kornsorter så halmen derfra var ligninfri?

Som jeg har forstået det så har man prcist det samme problem med methanolfremstillingen på halmbasis.