GMO-giganter smider milliarder i boost af verdens næststørste afgrøde

Verdens største samarbejde om bioteknologi inden for planter udvides nu til også at ville øge udbyttet fra hvede. Det er BASF og Monsanto, der har udvidet samarbejdet, hvori de allerede arbejder på at øge udbyttet og stresstolerancen for majs, soja, bomuld og canola ved hjælp af genmodificering.

Virksomhederne øger desuden investeringerne i samarbejdet med op til seks milliarder kroner, efter at der har vist sig flere stærke resultater og kommercielle perspektiver i det foreløbige arbejde. De rapporterer, at forsøg med deres planter viser signifikant øgede udbytter.

Samarbejdet blev oprindeligt startet i 2007 og da dedikerede virksomhederne sig til et fælles budget på op til ni milliarder kroner.

BASF og Monsanto vil også udvikle hvede med øget udbytte vhe. genteknologi. Foto: BASF Illustration: BASF

»Vores samarbejde om udbytte og stress med BASF har allerede frembragt så mange lovende ting, hvoraf vi vil se det første i landbruget i de kommende år i form af vores førstegenerations tørkeresistente majs,« siger Robb Fraley fra Monsanto ifølge en pressemeddelelse.

Han kalder den lovende pipeline og udvidelsen af samarbejdet for en fantastisk nyhed for landmænd verden over.

Hjælpe på fødevaremangel

De to virksomheder vil i første omgang fokusere på at udvikle GMO'er til Nordamerika og Australien. Den første hvede med højere udbytter til disse markeder forventes lanceret i 2020 - herefter vil flere generationer følge.

Hvede er verdens næststørste afgrøde efter majs og efterspørgslen forventes at vokse i takt med, at millioner af mennesker i udviklingslande som Kina og Indien bliver rigere og i stigende grad føjer brød til deres traditionelle ris-baserede kost.

BASF og Monsanto påpeger i det hele taget, at deres kommende genmodificerede planter kan hjælpe med at opfylde den fordobling i efterspørgsel på mad, som forventes inden for få årtier.

Markforsøg med øget udbytte

Omkring 2012 forventer selskaberne at introducere verdens første genetisk modificerede tørketolerante majs, der skulle kunne sikre landmændene et stabilt udbytte på trods af perioder med kun lidt regn. Den afventer kun godkendelse fra myndighederne.

Markforsøg med den tørkeresistente majs i i nogle af de centrale tørkeudsatte områder i USA levede op til eller overgik forventningerne i forhold til udbytte. Udbyttet steg med ca. syv til ti bushels (skæpper eller 20-28 kg) pr acre (0,40469 hektar) ved et samlet udbytte på 70 til 130 bushels pr acre.

De produkter, som samarbejdet resulterer i, vil blive kommercialiseret af Monsanto. Indtjeningen vil blive delt mellem virksomheden med 60 procent til Monsanto og 40 procent til BASF.

Dokumentation

Nyhed fra BASF

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Monsanto's betalte forsøg glemmer bare lige at fortælle at efter cirka 5 - 10 års dyrkelse af GMO afgrøder er jorden udpint og man skal så bruge kæmpe investeringer på kunstgødning som de sikkert også gerne vil sælge dig ligesom de vil sælge dig gift til at bekæmpe naturlige insekter og andre såkaldte pestdyr.

Se Dokumentaren One Man, One Cow, One Planet, for at se eksemplerne fra indien og hør sandheden om GMO fra virkelige mennesker og ikke betalte forskningsprojekter lavet som reklame for at sælge GMO.

Muldlaget rundt om i verden er stadigt svindende og det skal vi altså tage hensyn til, vi er nød til at bevæge os fra kæmpe monoafgrøde områder over imod diversitets landbrug, hvor man i samspil med naturen og med respekt for muldjorden, dyrker vores mad.

GMO kommer aldrig til at hjælpe imod verdens hunger, ved at lave såkaldte superafgrøder, for det er ikke manglen på mad der er problemet, med derimod årsagen til mangel på mad der er problemet.

Vi skal have alle lande til at dyrke bæredygtige fødevarer som primært fortæres så lokalt som muligt.

Se bla. denne dokumentar om hvordan golde ørkener kan gøres grønne og dyrkbare, blot ved hjælp af beplantnigsteknik. http://www.youtube.com/watch?v=sohI6vnWZmk

Fattige bønder tvinges snart til at skulle gældsætte sig for at betale for såsæd fra monsanto, og fra kornet kan bønderne ikke tage de bedste fra til at genplante næste år, da monsanto såsæd ofte er sterile eller også er det ulovligt ifølge den kontrakt man skal indgå med monsanto for at få lov til at bruge deres patenterede GMO'er. Bønderne må også gældsætte sig for at købe ukrudtsmiddel som sørme også sælges af monsanto som roundup og lignende. Problemet kommer så hvis høsten fejler af en eller anden årsag. Så er bønderne tvunget til at gældsætte sig yderligere for at kunne dyrke korn og tjene penge igen. De ender altså ofte som slaver af Monsanto med enorm gæld til selvsamme firma, som i øvrigt også sagsøger nabobønder til marker med GMO, hvis deres Patenterede GMO såsæd, er blæst ind på deres mark og har sået sig selv der.

Med andre ord, kan man ikke forsvare på nogen punkter at skulle andvende GMO. De er kun blevet fremavlet for at nogle kunne tjene styrtende med penge på det og med tiden få kontrol med al produktion af fødevarer.

Det klamme frie markeds forretnings principper overført til fødevarer, det er virkeligt klamt!

 • 0
 • 0

Godt skrevet Peter Hjorth. Jeg er helt enig med dig. Den voksende modstand mod GMO over hele verden vil nok bare betyde at Monsanto og BASF vil bruge penge på at udvikle afgrøder, der aldrig vil blive dyrket i praksis. Monsanto kom ud af sidste regnskabsår med mega-underskud, så det her vil nok bare øge deres underskud yderligere. Så er det kun et spørgsmål om tid, før de går fallit. Det kræver bare at vi som forbrugere siger nej til deres produkter og køber GMO-frie fødevarer og tøj af GMO-fri bomuld.

 • 0
 • 0

Er der nogen der ved det? Hvilke butikker sælger dem?

Jeg ønsker nemlig at støtte Monsanto og andre firmaer der arbejder på at forbedre menneskers vilkår gennem teknologi.

 • 0
 • 0

Monsanto og BASF rykker. Kina rykker også. For et par dage siden fortalte en sælger af reagenser til den slags forskning mig, at "kineserne drikker vores produkter". Danmark var med fra starten og vi har lavet masser af god forskning på området, men vores firmaer har et efter et måtte opgive. Det samme ses i resten af Europa, hvor kun de største (BASF og Syngenta) har klaret sig takket være deres oversøiske aktiviteter. Monsanto og kinserne brude sende Hjort mfl. et takkekort. Jeg fatter ikke at man kan gøre så stor skade, men en så ulødig argumentation.

 • 0
 • 0

De findes overalt, bare spis. Forsøgs planterne dyrkes på militære områder.

NB. BASF og Monsanto, er begge krigsvirksomheder, med mange mange døde mennesker på samvittigheden - hvilken samvittighed, så nu er de ligepludselig verdens mad frelser nr.1 og nr.2.

At nogle støtter disse krigsvirksomheder, er vel blot samfundets opdragelse af mææhnnesker til "kanon foder".

det med et andet ord for urin, er blevet slettet - jeg vil prøve at undgå udspy disse ubehageligheder, næste gang bliver det mere "intelligent".

 • 0
 • 0

Monsanto's betalte forsøg glemmer bare lige at fortælle at efter cirka 5 - 10 års dyrkelse af GMO afgrøder er jorden udpint og man skal så bruge kæmpe investeringer på kunstgødning som de sikkert også gerne vil sælge dig ligesom de vil sælge dig gift til at bekæmpe naturlige insekter og andre såkaldte pestdyr.

 • den er gal Peter, udpining af jord har intet med GMO at gøre, men skyldes at der tilføres mindre næringasstoffer, end afgrøderne bortfører. Måske er dine kilder skyld i din misforståelse, for der er ingen forskel på at gødske GMO-hvede or alm. hvede. At man skal bruges kæmpeinvesteringer for at indkøbe "kunstgødning" er noget vås, man skal da tilføre NPK-gødning hvert år til hvede som til andre afgrøder i øvrigt. Hvad evt. kemisk planteværn angår, afhænger det naturligvis af, hvilke egenskaber man har indført i den aktuelle GMO-hvede - ikke? Er der tale om BT-afgrøder kan man med din sprogbrug vel forvente "besparelse af et astronomisk beløb til pesticider"? For mange år siden - før vi havde pesticider - blev hele den danske hvedeavl ødelagt af sortrust - en svamp, der omdannede hvedekærnerne til sorte svampesporer. Denne katastrofe medføre man fjernede planten Berberis vulgaris fra kongeriget Danmark ved lov (berberisloven). I dag ville man kunne klafre det med anvendese af et ugiftigt svampemiddel.

Dine bemærkninger om muldlaget har intet med GMO at gøre. Muldlaget forsvinder i takt med at man giver mikroorganismerne bedre miligheder for at trives - det sker gennem kalkning, harvning, vanding og dræning og den fremmes af højere temperaturer. Altså altsammen faktorer, der fremmer udbytterne. Der er ingen problemer i at dyrke planter uden jord!

Mvh. Per A. Hansen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten