Glødepærer forsvinder fra 1. september
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Glødepærer forsvinder fra 1. september

Efter 1. september er det ikke længere tilladt at fremstille og distribuere den gammeldags, matte glødepære.

Nye EU-regler betyder, at energislugende lyskilder skal udfases i tiden frem mod 2012. Efter de matte pærer, som ryger i første omgang, følger de klare glødepærer og de mest energitunge typer af halogenpærer.

Det er dog stadig tilladt for butikkerne efter 1. september at sælge de matte glødepærer, der ligger på lager. Retningsbestemte halogenspots er indtil videre ikke omfattet af EU's regler om udfasning.

I EU sælges der ellers hvert år 1,35 milliarder glødepærer og 300 millioner sparepærer.

EU-Kommissionen venter, at reglerne om at udfase glødepæren vil spare 40 terawatt-timer el hvert år, hvilket svarer til Rumæniens elforbrug eller forbruget i 11 millioner europæiske husholdninger.

Atmosfæren spares samtidig for 15 millioner ton CO2 årligt.

En gennemsnitshusholdning vurderes at få en årlig nettobesparelse på mellem 190 og 375 kroner på elregningen.

Svenskerne hamstrer

Kenneth Munck, civilingeniør og direktør i Dansk Center for Lys, mener, at det vil komme bag på mange forbrugere, at de matte pærer forsvinder allerede om få uger.

»Der er et stort behov for viden, dér hvor folk skal købe deres pærer fremover, og detailhandlen får noget at se til, når fok kommer og spørger, hvad de nu gør. For der er jo ikke bare én simpel udskiftningsmodel. Meget afhænger af de lamper, man har, og hvor de er placeret,« siger Kenneth Munck til Ritzaus Bureau.

Dansk Supermarked, der driver butikskæderne Bilka, A-Z, Føtex og Netto, forventer en vis tendens til hamstring, når det her går op for folk, siger informationschefen til Ritzau.

I Sverige er forbrugerne allerede begyndt at hamstrer glødepærer. Siden juni er efterspørgslen øget betragteligt, og mange bestiller 200 glødepærer, skriver Teknisk Ukeblad.

Nye alternativer

Belysning udgør ellers omkring 15 procent af elforbruget i boligen, og de gamle glødepærer vejer tungt i regnskabet.

»Glødepæren er en af de mest ineffektive lyskilder, vi har, desværre. Til gengæld er det en af dem med bedst lyskvalitet, så det er dilemmaet. Mange steder vil man selvfølgelig kunne bruge sparepærer, men der er steder, hvor de ikke dur, fordi farvekvaliteten ikke er god nok,« siger Kenneth Munck til Ritzau.

I det seneste år er der dog kommet flere lyskilder på markedet, hvor halogenbrændere er bygget ind i en glødepæreform, så de har samme farvekvalitet og samme gevind som de gamle pærer.

Selv om de ikke er helt så energieffektive som sparepærerne, er de langt mere miljøvenlige end standard-glødepæren.

Jeg ser ingen grund til at tvinge borgerne væk fra glødepærerne. Gevinsten er for lille i forhold til irritationen over at skulle anvende neon. I nogle af mine lamper er jeg glad for glødepæren

Pålæg glødepæren en stram afgift så den f.eks. koster mindst det dobbelte, og lad det frie marked bestemme resten. Man kunne for denne afgift f.eks. købe et par vindmøller, og lade de stakkels forbrugere i fred. Jeg vil gerne værne om miljøet med fornuft og omtanke, men fornuften er væk i dette tilfælde.
Karlo Brondbjerg

  • 0
  • 0

Glødepæren var fantastisk for 100 år siden.

I dag er den et syndigt spild af energi, og det eneste dårlige ved at den forbydes pr. 1. september, er at et varsel giver forstokkede fortidlevn mulighed for at hamstre pærer nok til 10 års fortsat energispild!
Forbyd skidtet fra den ene dag til den anden! Menneskets tilpasningsevne er enorm, så vi vænner os nok til belysningskilder med et lidt andet farvespektrum.

Ha-rumphf!

(Og hvis der er nogen energi-frådsere der får et hjerteslag over dette, så sparer vi osse energi af den vej!)

  • 0
  • 0