Global varmerekord for anden måned i træk

Det er ikke kun i Danmark, vi har det varmt denne sommer. Faktisk slog juni alle rekorder globalt set. Aldrig er der blevet målt en varmere juni, fremgår det af den seneste månedsrapport fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i USA.

Med en gennemsnitstemperatur på 16,22 °C slog den forløbne måned den gamle varmerekord fra juni 1998 med 0,03 °C, og den var 0,72 °C varmere end gennemsnittet for juni i det 20. århundrede.

Maj slog også rekorden, så nu har vi haft to måneder i træk, hvor den globale gennemsnitstemperatur for måneden aldrig er målt højere.

Læs også: IPCC: Global opvarmning giver mindre mad og gør os mere syge

Sidste måned var den varmeste juni, der nogensinde er målt. Rød markerer områder, hvor temperaturen var højere end normalt - den mørkerøde farve angiver områder, hvor der er sat ny lokal varmerekord. (Illustration: NOAA) Illustration: NOAA

Juni 2014 er måned nummer 352 i træk, hvor der er målt en højere global temperatur end gennemsnittet for det 20. århundrede.

Det er først og fremmest stigningen i den globale havtemperatur, der har givet denne juni rekorden. Den gennemsnitlige temperatur målt i havoverfladen lå 0,64 °C over gennemsnittet for det 20. århundrede, og så meget varmere end normalen har havene ikke været i den tid, man har målt - hvilket vil sige siden 1880.

Hvis man kigger på hele det første halvår af 2014, så lå den globale temperatur 0,67 °C grader højere end normalt. Det er det tredjevarmeste første halvår, der er målt.

I Danmark var juni også varmere end måneden plejer at være. Temperaturen lå 0,6 °C over normalen, og i Kangerlussuaq i Grønland sneg temperaturen sig helt op på 23,3 °C den 15. juni. Det er den højeste temperatur, der hidtil er målt i juni i Grønland, skriver DMI.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Dette kan måske forklare at tyfonerne over havet øst for Filippinerne, bliver flere / kraftigere og at sæsonen for kraftige tyfoner startede så tidligt med en så kraftig tyfon som Rammasun / Glenda.

 • 0
 • 0

Selvom appelsiner lyder fristende så fortrækker jeg et mere dansk vejr af den gamledags slags. Skulle nogle ting laves om så ville jeg ønske vores vintre blev mere kolde.

 • 0
 • 0

Fordi de relativt varme vintre vi er begyndt at få betyder bl.a visse nye skadedyr har fået fodfæste sammen med svampesygdomme der skader vores træer mv.

Koldere vintre er et must for vores natur.

 • 0
 • 0

Og fordi langt hovdeparten af de vintre vi har bare en en lang grå årstid med temp imellem 5 og 2 graders varme, det er koldt og vådt men kan ikke bruges til andet end blive deprimeret over. Så hellere 5-10 graders frost, det er koldt men tørt og man kan lave snemænd, stå på skøjter og nyde en frostklar nat. Folk bliver også lidt mere sindige i trafikken når det er glat.

og som Kim Kaos skriver så har det også en god effekt på vores natur, som på mange punkter er tilpasset koldere vintre

 • 0
 • 0

Jeg tor ikke på NOAA, satellitmålinger er meget mere precise end håndholdte thermometere. Når jordens temperature stiger så er først og fremmest sydgrønland og vest Europa som opvarmes. Fordi den øgede varme øger varmetransporten. Den jævne varme ud over hele jorden virker meget mistænkelig. Områder som så det indiske ocean og Kalifornien som havde næsten konstant temperatur under både mellem-istider og istider viser en opvarmning ifølge NOAA.

 • 0
 • 0

Fuldstændigt korrekt Kim Kaos:-)

Uden de kolde vintre til at holde bestandene af skadedyr nede, så så bliver det sku svært at dyrke økologisk og på et tidspunkt også konventionelt.

Det lyder slemt, men det er ikke det værste. I Californien har vi allerede et pragt eksempel på hvad der venter. Det er normalt at californien, de har skovbrande i den varmeste sæson, problemet er bare at idag er den sæson stort set hele året. Det gør det svært for skovene, men som om det skulle være slemt for skoven og de mennesker der mister livet, jo men så kommer der heller ikke nogen kulde sæson mere som holder bestandene af biller der lever af træerne nede og biller destruerer nu lige så meget skov som skovbrande.

Men det sker overalt i verden, vi er bare indtil videre relativt forskånet herhjemme.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten