Global turbo på gensplejsede afgrøder

19 gange Danmarks størrelse. Så stort et areal er på verdensplan dyrket med gensplejsede afgrøder. Alene fra 2003 til 2004 steg det beplantede areal med 20 procent til 81 millioner hektar.

Det viser en opgørelse fra biotekorganisationen ISAAA (International Service for the Acquistion of Agri-Biotech Applications), der samtidig registrerer, at antallet af lande med over 50.000 hektar biotekafgrøder er vokset til 14.

»Det går med lynets hast i resten af verden. Vi kender teknologierne i Danmark, men man har valgt ikke at bruge genmodificering i planter. Nu er løbet kørt. Jeg tror ikke på, at Danmark kommer med på det her område«, siger Ib Knudsen fra Danmarks Fødevareforskning, der arbejder med det internationale sikkerhedsniveau.

Det danske nej til gensplejsede afgrøder vil dog ikke forhindre gensplejsede produkter i de danske butikker, mener Ib Knudsen:

»Der er så stor aktivitet derude, at det er en illusion at tro, at vi ikke hen ad vejen vil få gensplejsede varer ind ad bagdøren. Ikke fordi nogen vil overtræde dansk lovgivning, men de ved ikke selv, at deres produkter er gensplejsede. Og vi kan ikke kontrollere dem, da vi ikke ved hvad vi skal kigge efter.« [jam]

Se artiklen på nettet:
ing.dk/0511 Med link til blandt andet: j ISAAA's opgørelse