Global opvarmning slipper oldgamle bakterier løs
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Global opvarmning slipper oldgamle bakterier løs

Illustration: British Antarctic Survey

Dybt inde i isen på Antarktis findes bakterier, der er flere millioner år gamle, og som stadig har en dna-struktur, der er så velbevaret, at bakterierne kan formere sig, hvis de bliver varmet op.

Biologer fra Rutgers Universitet i New Jersey, USA, har skåret fem isblokke ud af den ældste is på Jorden, der findes i gletsjerne på de Transantarktiske bjerge. Isblokkene viste sig at indeholde bakterier, der var mellem 100.000 år og otte millioner år gamle, skriver Livescience.

For at holde isblokken fri for forurening med nulevende bakterier, dyppede forskerne først isblokkene i ethanol og smeltede siden hen sterilt vand henover isblokkens yderside.

Dna kan skabe mutationer i verdenshavene

Laboratorieforsøg viste, at der stadig var tydelige dna-strenge i 1,1 millioner år gammelt is, og ved at varme dem op opdagede forskerne, at de yngste bakterier fordoblede deres antal i løbet af et par dage.

De ældste dele af isen indeholdt i gennemsnit dna-sekvenser bestod af 210 basepar og var derfor ikke i stand til at reproduceres sig selv. Det gennemsnitlige antal basepar i en bakteries genom er tre millioner.

Selv om bakterierne ikke kan overleve, så kan de alligevel ændre dele af økosystemerne. Deres dna kan ende i havet, når den globale opvarmning smelter den gamle is, og dna-sekvenserne kan få organismer til at mutere, forklarer mikrobiolog Kay Bidle fra Rutgers Universitet til Livescience.

Det er den kosmiske stråling, der langsomt, men sikkert, gør det af med dna-sekvenserne. Derfor er det også umuligt, at fremmede organismer eller gener kan nå frem til Jorden som passagerer på kometer. Rejsen fra fremmede solsystemer varer adskillige millioner år, og den kosmiske stråling er meget kraftigere i rummet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der findes der bakterier, som har RNA der kan gendanne DNA. Så selv om alt DNA bliver ødelagt af stråling kan det gendannes. Så at bakterien kan leve videre.

 • 0
 • 0

Artiklen er lidt hurtigt skrevet, idet en DNA-streng jo ikke bare formerer sig. DEt er jo ikke DNA-strangen som skal opvarmes, men baktusserne.

DNA kan ikke bare sådan uden videre formere sig selv.

Derudover er alt omkring os fyldt med DNA. Det er der utallige forsøg som har vist.

Jeg tror ikke man skal være specielt bange for dræber-bakterien fra iskernen. Hvis den endelig er markant anderledes (og her er en million år ikke så meget - tror jeg nok) er den er sikkert tilpasset andre forhold og derved ikke konkurencedygtig.

Et helt andet aspekt er at der faktisk findes langt flere vira (virus) end bakterier. Virus spredes langt hurtigere end baktusser.


Peter Ole kvint har ikke helt ret i sin teori. Dete r primært virus som omdanenr RNa til DNA og det sker inde i en inficeret celle ved hjælp af cellens maskineri (og energi).

Derudover kan smuldret DNA ikke regeneres da stykekrne ikke sættes sammen. Virus laver dobbeltstrenget nukleinsyre (DNA) ud af enkeltstrenegt nukleinsyre (RNA), men der skal være tale om en streng og ikke fragmenter.


at livet nok ikek er kommet til jorden som DNA er der ikke mange som vil påstå. Men der kunen teoretisk snildt være SIMPLE selv-reproducerbare molekyler som kunne overleve en en tur i verdensrummet.

Derudover vil chancen for at der andre steder er opstået DNA og med samme kodningsprincip som på jorden pænt lille, selv for et mega univers.

 • 0
 • 0

De mange gletchere der findes rundt om på kloden frigiver dagligt mange tons is/vand, der er millioner af år gammelt.
Dette vil også i nogen udstrækning indeholde bakterier og vira.
Der er ikke nogen grund til at tro at en evt. hurtigere afsmeltning skal give grund til bekymring.

 • 0
 • 0

Det er helt rigtigt at der næppe vil komme nogen bakterier som er farlige for mennesker fra en gletscher. Da leve muligheder i en gletscher er ca 40'C koldere end i et menneske. Den hastighed hvor med gletscherne smelter er også langsom.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten