Global opvarmning: Nu kan havene ikke optage mere CO2

Globale temperaturstigningerne er allerede ved at blive selvforstærkende. Målestationer over hele kloden viser, at polarhavenes evne til at optage CO2 forringes, i takt med at mennesket udleder stadig mere af den forhadte drivhusgas.

Undersøgelserne er baseret på målinger gennem 24 år fra 40 målestationer over hele kloden og er sammenfattet i computermodeller hos Max Planck Instituttet i Tyskland, skriver New Scientist.

I takt med menneskets stigende udledning af CO2 burde polarhavenes CO2-optag også stige, men i 24 år har polarhavenes CO2-optag været konstant, selvom CO2-udledningen er steget med 40 procent.

»Det her er seriøst. Alle klimamodeller forudser, at denne form for feed-back-mekanismer vil fortsætte og forstærkes i løbet af dette århundrede,« siger Corinne Le Quéré fra universitetet East Angelia i Storbritannien til Nature.com.

Iskerneboringer har vist, at over de seneste 800.000 år har højere temperaturer også suget CO2 ud af verdenshavene. Forskere har dog peget på, at vi først ville se lignende tegn på grund af den globale opvarmning om 20 til 40 år.

Blæst fører CO2 op fra dybet

Siden begyndelsen af den industrielle revolution har verdenshavene optaget en fjerdedel af menneskets samlede udledninger af CO2 på omkring 500 gigaton. Heraf optager Sydhavet omkring Antarktis cirka 15 procent.

Mere blæsevejr i polarområderne har imidlertid rørt så meget rundt i havene, at store mængder CO2 er blevet ført op til overfladen fra havdybet. Det er årsagen til, at havene har svært ved at optage CO2, skriver Nature.

Det voldsomme vejr er forårsaget af huller i ozonlaget, som betyder, at den øverste del af atmosfæren er blevet mere kold. Det får kolde luftstrømme til at stige ned og skabe mere blæst.
Samtidig skaber den globale opvarmning mere blæst på grund af større trykforskelle i atmosfæren.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sikken røverhistorie!At sammenligne et konstant CO2 optag med en stigning af udledninger på 40% er da komplet useriøst.Hvis det er den opsætning  forskerne fra East Angelia har præsenteret burde de miste alle deres forskningsmidler.Hvis man da ville sammenligne noget skulle det vel være stigningen i atmosfærens CO2 koncentration, og den har jo ligget på ca 10% i den pågældende periode. Mon ikke måleusikkerheden i deres modeller snildt kan ligge i dette interval.Endeligt kunne de, hvis de havde afmonteret deres klimaforskrækkede skyklapper, vel også tørt videnskabligt have konkluderet at havets CO2 optag tilsyneladende ikke er liniært proportional med CO2 koncentationen. Og Ingeniørens journalist burde ikke videreformidle sådanne dommedagsprofetier uden samtidigt at punktere historien. 

  • 1
  • 2

Nyoprettet profil for at skrive et enkelt indlæg i en 12 år gammel artikel.

Oven i købet et særdeles ubegavet indlæg!

Hvilken troldefabrik kommer Michael Hansen fra?

  • 4
  • 4

Nu er det tolv år siden, så der må være målinger, der viser at det passer. Det gode er jo, at så blive havet ikke forsuret. Det bliver altså ikke CO2 der slår Great Barrier Reef ihjel.

  • 2
  • 8
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten