Global mangel på microchips fortsætter: Producenter melder om ‘alvorlig ubalance’

21. marts 2021 kl. 10:10
Global mangel på microchips fortsætter: Producenter melder om ‘alvorlig ubalance’
Illustration: Bosch .
Store globale forretninger som Samsung, Honda og Volkswagen advarer nu om, at den globale mangel på halvledere kan få alvorlige konsekvenser.
Artiklen er ældre end 30 dage

Samsung varsler om at droppe lanceringen af den næste Galaxy Note-Smartphone, Honda afbryder midlertidigt produktionen på flere fabrikker, og Volkswagen har allerede haft et produktionstab på 100.000 biler siden årsskiftet.

Altsammen skyldes det de små halvleder-chips – eller nærmere manglen på samme. Og det lader ikke til, at skuden er ved at vende. Tværtimod forventer producenterne økonomisk nedgang og produktmangel, som vil vare i månedsvis og sågar kan strække sig indtil næste år. Det skriver CNN Business.

Manglen på chips skyldes primært coronakrisen, som i længere perioder har hæmmet produktionen af mikrochips som følge af nedlukninger og hjemsendelser, men også en øget efterspørgsel på elektronik til de mange nye hjemmearbejdspladser.

Alvorlig ubalance

I begyndelsen af pandemien så bilproducenterne et fald i salget, der fik dem til at annullere ordrer på chips, og da efterspørgslen igen begyndte at stige, var halvleder-lageret tomt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I denne uge meddelte både Honda og Volkswagen, at chip-krisen har bremset produktionen, særligt i USA. Derfor forventes det, at blandt andre Hondas fabrikker i strækningen fra Ohio til Ontario vil slukke for maskinerne i næste uge.

Læs også: Chip-krig eskalerer: Europa og USA på kollissionskurs

Også andre større bilproducenter som Ford, Fiat, General Motors og Nissan har meldt ud, at de er i knibe som følge af chip-manglen.

Foruden følgerne af covid-19 har produktionen også været udfordret af de svære vejrforhold i USA, herunder vinterstormene i Texas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi ser flere og flere begrænsninger som følge af de vanskelige klimaforhold i USA, hvor vi blandt andet måtte stoppe to eller tre halvleder-anlæg i mere end en uge eller deromkring,« siger Herbert Diess, adm. direktør for Volkswagen, til CNN.

Og manglen på halvledere er ganske alvorlig understregede Samsungs co-administrerende direktør, Koh Dong-jin, på et aktionærmøde i denne uge.

Læs også: Røde advarselslamper: Komponent-krise rammer danske elektronikvirksomheder

»Der er en alvorlig ubalance i udbud og efterspørgsel efter chips i den globale it-sektor. Det er svært at sige, hvornår problemet er 100 procent løst,« sagde han og tilføjede, at producenten samarbejdede med oversøiske partnere for at imødekomme efterspørgslen, men at problemerne formentlig også vil præge regnskabsårets andet kvartal.

Fra investeringer til øget udbud

Det er mange producenter, der er ramt af en stor efterspørgsel og det lave udbud. Apple har udskudt lanceringen af flere IPhones, og de nyeste spilkonsoller fra Xbox og Playstation bliver udsolgt, straks de annonceres.

»Producenterne af halvledere arbejder hårdt på at udfylde hullerne i udbuddet, men det vil tage tid, før investeringerne kan oversættes til et større udbud. Det betyder, at manglen kan fortsætte i flere måneder og muligvis sågar indtil 2022,« siger Peter Richardson, fra analysevirksomheden Counterpoint, til BBC.

Forskningsvirksomheden TrendForce anslår, at nedlukningen kan reducere den globale smartphone-produktion med fem procent i dette års andet kvartal.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger