Global elektronikgigant dømt for ulovlig efterligning af dansk røgalarm

Plus15. juli 2021 kl. 05:0015
Global elektronikgigant dømt for ulovlig efterligning af dansk røgalarm
I midten ses Schneider Electrics version af en røgalarm, mens de to yderste er forskellige versioner af Cavius design. Illustration: Cavius.
Strid om en lille dansk-udviklet røgalarm fortsætter, efter danske Cavius har fået dømt den store elektronik-gigant Schneider Electric for brud på ophavsretten i Sø- og Handelsretten. Nu er sagen anket til Østre Landsret.
Artiklen er ældre end 30 dage

En lille, rund røgalarm er stridspunktet i sag mellem danske Cavius og den store franske elektronikgigant Schneider Electric.

I foråret slog Sø- og handelsretten fast, at Schneider Electric ulovligt har efterlignet en ny prototype til en røgalarm, som Cavius har udviklet. Schneider Electric har dermed krænket Cavius’ design- og ophavsrettigheder.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
15. juli 2021 kl. 16:25

I disse tider hvor vi skal passe på Jorden, gør det ondt hver gang nogen destruerer produkter der virker ganske udemærket. Ja, Schneider har stjålet designet, men kunne man ikke finde bedre løsninger end bare at ødelægge ting der sagtens kunne bruges?

Om ikke andet kunne det være skadesvolderen (Schneider) der skulle bortskaffe alarmerne på en vis der ikke kun er miljømæssigt forsvarlig på den korte bane, men også på den lange. Måske kunne de få sat noget tape på og give dem til mindrebemidlede familier, der alligevel ikke ville prioritere en røgalarm.

Det samme gælder i øvrigt helt generelt, fx i toldsager eller når et firma har overskud af et produkt. Det burde ikke være tilladt.

13
15. juli 2021 kl. 14:16

...det er jo en bøde i en størrelse som er mindre end usikkerheden på værktøjsomkostningerne

Nej! Det er ikke en bøde. Det er en erstatning til Cavius. Den udmåles stort set efter sædvanlig erstatningsret som det tab Cavius kan dokumentere at have lidt. Det er kun under særlige omstændigheder, at den slags sager underligger offentlig påtale, og der derfor kan stanges bøder eller i princippet fængselsstraffe ud.

12
15. juli 2021 kl. 13:41

Sjove kommentarer. Peter er blevet idømt en bøde på 5kr for at overfalde Søren og stjæle hans kontanter ( ca 4250kr) og scooter 30, da Søren kørte fra Herning via Kolding og Assens imod Odense. Søren er indlagt på OUH i kritisk tilstand. Overfaldet skete lidt udenfor Assens. Kommentarerne: "Hvorfor kører fjolset vis assens det er da dumt" "Han må da ikke være for snu at køre så langt på en scooter 30" " Jeg syntes det er smartere at ta' toget" " Hvorfor køre rundt med så mange kontanter?

Det er ikke det tekniske der er interessant, det er bødens størrelse, står bøden på nogen som helst måde i fornuftig størrelse i forhold til den potentielle gevinst ved at stjæle et stykke arbejde?

11
15. juli 2021 kl. 12:18

Hvis de havde givet hele alarmen en gang hvidt plastik lak, så der ikke var metalgitteret, så var den sikkert gået.

Tjah - det er gjort:https://www.avxperten.dk/roegalarm/roegalarm-kompakt-design-45x42mm-nedis.asp

Måske burde Cavius lægge sag an mod Nedis. Det ligner den samme alarm, men hvor der er sat lidt plastik tremmer over metal gitteret.

Og endnu større lighed:https://www.avxperten.dk/roegalarm/roegalarm-kompakt-vds-nedis.asp

Jeg vil have troet det var et OEM produkt, med så mange kloner.

Hvis Schneider gerne vil beholde designet, kan de bare indgå en aftale med Nedis.

10
15. juli 2021 kl. 12:02

Det rent tekniske fremskridt vedrørende batterier som er stablet eller drysset, runde eller trekantede er helt uinteressant i forbindelse med en sådan dom. det interessante er at der er noget som er så smart og unikt at et andet seriøst firma vil stjæle ideen, hvilket de så kan gøre helt risikofrit.

Jeg mener ikke, at der er en idé at stjæle. Man kan ikke sige, at det er en idé at gøre noget mindre. Alt bliver mindre. Røgalarmer bliver også mindre. Det, at anvende flere print stakket, er der heller ikke noget inovativt i. Det har været standard i over 50 år, og man er ved at gå fra det.

Schneider har ikke stjålden en idé - de har stjolden et design. Deres design er meget tæt på originalen, og det er alene et spørgsmål om udseende. Hvis de havde givet hele alarmen en gang hvidt plastik lak, så der ikke var metalgitteret, så var den sikkert gået. Eller, hvis de havde givet den metal lak over det hele. De kan også ændre lidt på formen, f.eks. give den et klem midt på, eller gøre den oval. Det er aldrig gjort før. Mange batterier er firkantede - så et firkantet design vil give mere batterilevetid.

8
15. juli 2021 kl. 11:41

Folk vil godt betale den ekstra pris, hvis designet også ser godt ud

Størrelsen ikke er noget jeg sætter højt. Derimod strømforbrug, at den kan kommunikere trådløst med andre alarmtyper, at den ikke behøver en server som er tilsluttet 230V, og at den har indbygget batteri som holder mindst i 10 år (alarmens levetid), det syntes jeg er af stor værdi.

Jeg forventede ikke, at der var mange komponenter i en røgalarm, og med det som SMD komponenter fylder, burde et enkelt tosidet monteret print være nok. Normalt er ikke nødvendigt at bygge i højden, med mindre man gerne vil have langt mellem komponenterne. Det som bestemmer størrelsen, er komponenternes samlede areal, og 1/anstrengelsen på udlægning af printet. Når de kinesiske fylder så meget, så er det fordi der ikke bruges SMD komponenter, eller fordi der også er indbygget processor med WIFI og skjult overvågningskamera, CO2 måling, og andre typer sensor.

Det er lidt frås at alle de solgte alarmer skal kasseres. Kan man ikke bare sende en ny plastkasse til kunderne, og så anbringer de alarmen i den nye kasse.

6
15. juli 2021 kl. 09:53

Det er da fint at Schneider er blevet dømt, men 150.000 kr er jo helt latterligt, det er jo en bøde i en størrelse som er mindre end usikkerheden på værktøjsomkostningerne.

Nu er udgifterne for Schneider jo meget større. De skal trække producerede varer hjem og kassere dem - og yderligere kassere værktøjer og andet produktionsapparat.

Oveni kommer prestigetabet - ihvertfald i Danmark. Jeg vil da overveje, hvor jeg skal købe røgalarmer og tilsvarende elektronik næste gang.

7
15. juli 2021 kl. 09:57

Hvis Schneider havde fået en bøde på det dobbelte 1.500.000 havde der æppe været nogen hos Schneider som havde gidet hæve øjenbryn af den grund, havde bøden været 100 dobbelt 15.000.000 ville de formodentlig have sagt "øv osse men skidt-pyt når det ikke blev dyrere". Domstole og det juridiske system er helt ude af trit med realiteter, det eneste sted i systemet de virkelig er fremme i skoene er når erhvervsjuristerne sender en regning på 3000 kr pr påbegyndt time.

Det rent tekniske fremskridt vedrørende batterier som er stablet eller drysset, runde eller trekantede er helt uinteressant i forbindelse med en sådan dom. det interessante er at der er noget som er så smart og unikt at et andet seriøst firma vil stjæle ideen, hvilket de så kan gøre helt risikofrit.

Det værste er at det signalerer til alle firmaer overalt i verden at de roligt kan stjæle ideer fra danske firmaer, ved at stjæle fra danske firmaer reduceres risikoen til ca1% af hvad den ville være hvis man stjal fra firmaer i andre lande

5
15. juli 2021 kl. 09:48

Cavius' design er et godt eksempel på, hvordan det kan betale sig at tænke lidt ud af boksen.

Det ser ud som om, at designfilosofien for traditionelle røgalarmer er:

  1. Så flad, som muligt
  2. Ét bestykket print = billig

Ulempen er, at der så ikke bliver meget plads til et batteri med lang levetid.

Cavius har tilsyneladende filosofien:

  1. Længere batterilevetid er godt
  2. Vi går i højden for at få plads til et større batteri
  3. Foot print (og måske rumfang) af alarmen kan derved gøres mindre (og pænere?)
  4. Folk vil godt betale den ekstra pris, hvis designet også ser godt ud
3
15. juli 2021 kl. 09:20

Jeg er forbløffet! Hvordan kan man stakke komponenterne og opnå en bedre batteritid? Menes der batteri levetid eller er vi ovre i et nyt spændende begreb?

»Da jeg designede røgalarmen, fandt jeg på at stakke komponenterne i højden i stedet for at sprede dem i en rundt print, som ellers er standard. Det er lidt dyrere, men reducerer størrelsen og er med til at give en bedre batteritid og et pænere design,«

2
15. juli 2021 kl. 08:57

Dommen falder meget godt i tråd med at risikoen ved kriminalitet i Danmark er lav og skulle du være uheldig, så griner du bagefter over dommen og er erstatningen større end du kan lide, så går man bare konkurs og overlader regningen til os almindelige skatteydere. Og imorgen, så starter du igen med et nyt CVR nr klar til fremtiden.

1
15. juli 2021 kl. 08:50

Det er da fint at Schneider er blevet dømt, men 150.000 kr er jo helt latterligt, det er jo en bøde i en størrelse som er mindre end usikkerheden på værktøjsomkostningerne. Bøder i den størrelse indikerer jo man kan roligt kopiere andres produkter det er helt og aldeles risikofrit. Man kan få en mistanke om at dommeren er ganske ung og ser de 150.000 i forhold til et SU budget.