Gletsjersøer tømt for 1800 milliarder liter ferskvand
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Gletsjersøer tømt for 1800 milliarder liter ferskvand

Mere end 1000 milliarder liter ferskvand fossede ud i Nuup Kangerlua (Godthåbsfjorden), da der gik hul på den 15 kvadratkilometer store isdæmmede sø Iluliartooq på gletsjeren Narsap Sermia forrige weekend.

Det var den tredje sø langs randen på gletsjeren, der blev drænet inden for det seneste år.

De tre søer er mellem 60 og 130 meter dybe og repræsenterede et omtrentligt volumen på 1800 milliarder liter vand. Søen, der blev tømt i weekenden, lå 20 km fra gletsjermundingen.

Den isdæmmede sø Iluliartooq ved Narsap Sermia i bunden af Nuup Kangerlua (Godthåbsfjorden) blev skyllet ud d. 4.-5. september 2009. Foto: Grønlands Naturinstitut Illustration: Grønlands Naturinstitut

Søer tømmes oftere pga opvarmning

Søren Rysgaard, der er professor ved Center for Marinøkologi og Klimaeffekter, fortæller til Ing.dk, at der er masser af søer på gletsjerne.

Søerne opstår ved at vand samles i lavninger mellem Indlandsisen og land. Søerne kan variere i størrelse fra mindre end 100 meter til ti-tals kilometer i diameter. Når en sø bliver fyldt op til et givet niveau, tømmes den pludselig. Smeltevandet er varmere end isen og kan derfor smelte sig vej ned gennem gletsjeren.

Tømning af isdæmmede søer har altid forekommet, men måske vil vi se mere til søtømningerne i fremtiden.

»Man kan forestille sig, at klimaforandringerne vil betyde, at der sker en større afsmeltning på gletsjerne, og at søerne dermed bliver fyldt hurtigere og drænes hyppigere, hvilket kan få konsekvenser for blandt andet fiskene og næringsindholdet og dermed algeproduktionen i fjordene,« siger Søren Rysgaard.

Rødfisk døde dykkersyge

Da den store mængde ferskvand i dette tilfælde skyllede ud i fjorden, fik store mængder rødfisk i fjordens bundvand nær gletsjeren et osmotisk chok og blev hevet hurtig op til havoverfladen, hvor de øjeblikkeligt døde af dykkersyge.

Forskere på Grønlands Naturinstitut fik besked om hændelsen, da nogle rensdyrjægere opdagede de døde fisk. Herefter blev der blandt andet sendt en helikopter ud og se til søerne.

»Det er første gang, at en sådan hændelse er blevet fanget med målerudstyr og kameraer, og nu kan vi få unik viden om cirkulationen i fjorden, som vi ved alt for lidt om nu,« siger Søren Rysgaard.

Blandt andet kan forskerne hermed finde ud af, hvordan afsmeltningen af Indlandsisen påvirker de lokale strømforhold og levevilkår for fisk, krebsdyr, havpattedyr og havfugle.

Strøm, temperatur og salt måles hvert tiende minut

Forskerne har blandt andet automatiske kamerastationer, hvor gletsjerne fotograferes hver time året rundt, mens andre målestationer sørger for at måle vandføring hver tredje time i de største elve, der bringer smeltevand fra Indlandsisen ned til fjorden.

Herudover er der placeret hydrografiapparatur flere steder i Godthåbsfjorden, hvor der automatisk måles strøm, temperatur og saltforhold hvert tiende minut året rundt.

Forskningen, der ledes af Klimaforskningscentret ved Naturinstituttet, foretages i samarbejde med en række andre institutioner i både Danmark, Norge og USA gennem Freshlink-projektet.

En af fangerne, der så de døde fisk, mindes, at hans bedstefar oplevede noget lignende i 1920. Dette er forskerne nu ved at indhente yderligere information om.

Dokumentation

Freshlink
Nyhed fra Grønlands Naturinstitut

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

eller km3 / m3 ? ;o)

 • det er svært at måle volumen i kvadratmeter - -

Men kubikmeter er vel den mest brugte angivelse for større væskemængder ?

Bortset fra det, lyder den sædvanlige EB agtige overskrift som om, det er klimaforandringer, der er skyld i netop denne hændelse, mens man ved at læse artiklen kan se, at den er ganske normal.

Edit: ALT FOR SENT - fik en telefon, mens jeg skrev indlægget ;o)

 • 0
 • 0

Alla journalister visste att det är konvention att ange landytor i kvadrat km och sjövolymer i kubik km.

Men vad vet jag, danska journalister anger kanske arktis is i kvadratdm och flödet genom Kalmar sund i l/s.

0,18 kbm km skulle annars det internationellt korrekta varit, även i den aglosaxiska världen.

Intressant med de ändrade vindar och strömmar som ger dessa effekter.

Har ni sett de senaste satellitbilderna på den globala CO2-halten?

Ganska låg, typ under 370ppm.
Men då ger också andra satellitbilder information av kraftigt ökande fotosyntes i land och hav.

Jag hade velat se 450ppm så vi kanske äntligen med bästa mätteknik kunnat finna ett temperaturspår från mänsklighetens fossilepok.

Men sådana satellitbilder ser väl alla danska journalister dagligen nu inför ert klimatmøte?

De vill ju vara objektiva och välinformerade.

 • 0
 • 0

Skulle 0,18 Km^3 være noget særligt - nej, det er godt at få skyllet ud engang imellem - det lettede !

 • 0
 • 0

Rune, du har helt ret, 1 km^3 = 1.000.000.000.000 liter. Søren havde dog også fanget den ovenover.

Nu starter Bjarne jo godt nok også med at skrive kubi-kilometer, det er en ret ny enhed for mig. Måske indgår de 1620 milliarder liter i den.....

 • 0
 • 0

Var det ikke mere rimeligt at bruge vedertagne målestok som alle vi wannabe ingenörer kender til fra Discovery...nemlig Jumbojetter!
Altså 350 millijoner Jumbojetter Tak! :)

 • 0
 • 0

En uhåndterlig størrelse:

    VG=1800 milliarder liter ferskvand

Med excel tegn og betegnelser kan man skrive:

    VG=1,8*10^12 l

det er det samme som:

    VG=1,8*10^9 m^3

eller VG=1,8 km^3

Hvis vandet havnede ligeligt på Syddanmarks areal AD=38000 km^2 ville det have højden hG:

    hG=VG/AD=1,8/38000=47*10^-6 km

eller hG=47 mm

Så enkelt er det med god (excel)orden, men vi kan alle regne forkert, så mange kokke gør nytte, hilser Tyge

 • 0
 • 0

Prøv at Goggle Hans Henrik o du vil få adskillelige morsomme svar på hvad der er hvad :

Ribe katedralskole mener at det hedder som jeg fremkommer med det, men oversætter det omvendt :-)

De olympiske leges slogan, citius, altius, fortius, overtog de Coubertin fra en bekendts skolesportsprogram. Det betyder 'hurtigere, højere, stærkere.

 • 0
 • 0

Egentligt skægt - jeg var selv ved at havne i grøften - med fokus på kubik og kvadrat og andre underlige størrelser.
Men det vigtige er jo, at en eller anden fortolker noget naturligt som måske et klimaproblem, måske fremkaldt af vores udledninger. Uha, Uha.
Jeg var i maj måned 2008 i Nordamerika - tog bl.a. turen fra nord for Yellowstone vestud og så senere sydvest - til mødepunkt mellem Columbia og Snake Rivers. Dette område er skulpteret af langt større mængde af smeltevand - også fosset hen over jorden på et døgns tid. Søkomplekste kaldes Glasial Lake Missoula - og Salt Lake er en remanens - for dengang kom vandet med en sådan kraft og højde, at det godt kunne løbe op over bjergene, bl.a. Rocky Mountains! I ca. samme årtusinde blev de store søer dannet ved en tilsvarende proces.
Så, store vandflytninger over kort tid kendes godt fra naturen - det er blot vores små hjerner, der har svært ved at kapere dette. I øvrigt: Den ved den kraftige strømning dannede "havbund" med små riflinger i sandet kan faktisk ses i bl.a. Idaho - men de ses bedst fra luften, f.eks. i helikopter - for afstanden mellem toppene måles i flere hundrede meter - ikke som langs de danske strande i cm.

 • 0
 • 0

Det må da være mere forståeligt at angive den slags mål i antal øl ekvivalenter, meget nemmere at forholde sig til, ligesom flademål angives i fodboldbaner.

 • 0
 • 0

Fænomenet fra Grønland er velkendt på Island, hvor det hedder jøkelløb og skyller veje, broer, turister, firhjulstrækkere og andet uvedkommende væk.

Fænomenet er ikke nyt, men det nye er vel at det måske sker hyppigere end tidligere og derfor kan være et symptom på klimaforandringer.

Skal vi ikke lade det være op til de skrift/klima kloge at afgøre om det skyldes klimaændringer?

 • 0
 • 0

de skrift/klima kloge

De vil slf. sige at alt skyldes klimaforandringer, storme, flygtninge, oversvoemmelser osv.

 • 0
 • 0

nu har jeg fulgt ingenøren i 5 år, og læst mange indslag med både harme og humor, tit og ofte er det ikke indholdet, men måden det er formuleret på der bliver brugt tid på, er selv højtstående håndværker med begge ben på jorden, og har dagligt opgaver/kampe med ingenørere/arkitekter, der ikke kan se fakta som de er, men taler udenom, og dikter tingene som de syntes det skal være, sætter et punktum..... vi er de belæste... vi er kloge.. dig ikke... når tingene er færdige og problererme viser sig, går der politik i det.. og så skal der vaskes hænder....... pointen!!!!! det er også det der sker her på ingenøren.. det oprindelige indlæg bliver vasket helt væk, og ender i en diskusion om stavefejl, og personlig jagt. forresten bor selv i Nuuk, der fik i lavet en storm i et glas vand... der er ikke lavet om på miljøet heroppe. kun nogle Rødfisk der kunne lave Rygsvømning pga. dykkersyge. men ellers er Grønland det samme på godt og ondt..... De varmeste hilsner fra det kolde Nord

 • 0
 • 0

husk nu at læse mit indslag, og ikke korigere mine stave/slå fejl. man skal prøve nyt, så længe man lever :-)

 • 0
 • 0

men ellers er Grønland det samme på godt og ondt.....

Thomas, de kloge siger ellers at isen smelter deroppe. Men det kan ikke rigtigt være klimaets skyld, for i følge DMIs officielle målinger, er der ikke varmere nu end sidst i 1930'erne.

http://www.dmi.dk/dmi/index/klima/klimaet_...

Den globale opvarmning ser ikke ud til at være nået til Grønland. Eller måske er det manglen på Urban Heat Island Effect deroppe ;-)

Så måske det skyldes mindre nedbør?

http://tinypic.com/view.php?pic=2vb5xme&s=4

Nej, det ser det heller ikke ud til...

Det ser jo ikke ud til at isen skal smelte deroppe. Ganske interessant.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Flere grønlandske temperaturer her:

HH, NOAA har også gravet lidt i isen deroppe og de fandt faktisk en hockeystav. Og lidt mere end det ;-)

http://wattsupwiththat.com/2009/12/09/hock...

Gad vide hvordan isbjørnene har overlevet?

Men jeg er ikke sikker på at det kom med i hverken AR4 eller CD rapporterne, og i så fald kun de sidste 600 år, selvom data strækker sig længere tilbage i tiden.

Nogle vil kalde det en ubelejlig sandhed... ;-)

Vh Troels

 • 0
 • 0