Glem privat ISS: Nu kommer de private, oppustelige rumstationer

Sådan forestiller man sige, at det kan se ud, når Bigelow får et rummodul i kredsløb om Månen. Illustration: Bigelow Aerospace rumstation

I fremtiden udforsker astronauter og forskere fra private virksomheder rummet i store, oppustelige rummoduler i kredsløb om Månen, ligesom de udvider rumskibene med oppustelige kvistværelser, når de rejser ud til Mars.

Det private amerikanske firma Bigelow Aerospace i Nevada offentliggjorde tirsdag, at man har etableret selskabet Bigelow Space Operations (BSO) til at styre de private rumstationer, som Bigelow Aerospace allerede udvikler og bygger i dag.

Firmaet vil inden årets udgang have undersøgt markedet for private rumstationer og gå i gang. Og inden for få år regner man med at have op til 500 ansatte.

Dermed er vejen banet for private rumstationer, konstaterer rumfartssitet Space.com.

Meldingen får samtidigt Nasas cirka en uge gamle forslag om privatisering af Den Internationale Rumstation, ISS, om få år til at virke noget forældet.

Bløde oppustelige rummoduler

Bigelow Aerospace bygger bløde moduler, der er komprimeret, når de sendes op, og så oppustes, og ligner en form for en bikube.

Lige nu hænger der faktisk sådan et modul kaldet Beam uden på ISS. Beam-modulet er udviklet i samarbejde med Nasa, og det blev monteret uden på Den Internationale Rumstation, ISS, og udvidet i slutningen af maj 2016 som et ekstra kvistværelse.

Læs også: VIDEO: Scott Kelly - testpiloten der tilbragte et år på rumstationen

Tanken er, at sådanne moduler skal spare plads i fremtidens rumskibe, når astronauter skal på længerevarende missioner ud i rummet, hvor man så udvider dem, når rummissionen er godt på vej.

Lige nu undersøger Nasa, hvor godt Beam beskytter astronauterne mod kosmisk stråling, kollisioner med rumskrot og rummets ekstreme temperatursvingninger.

Testperioden udvidet med mindst tre år

I første omgang havde Nasa og Bigelow Aerospace aftalt en toårig testperiode.

Men Nasa er blevet så glad for modulet, der blandt andet bruges til opbevaring af udstyr, at man i november 2017 forlængede aftalen med minimum tre år med mulighed for yderligere forlængelse derefter med et år ad gangen.

Nu giver den udvidede testperiode altså også Bigelow Aerospace en fremragende testplatform for de videre planer for private rumstationer.

Sammenkoble flere moduler

Beam rummer bare 16 m3. Men Bigelows rumstationer bliver noget større. Man arbejder med et modul kaldet B330 på 330 kubikmeter. Sådan et modul vil kunne fungere som en stand-alone-rumstation, eller man kan koble flere sammen.

Ifølge Bigelow Aerospace vil man være klar til at lancere sine to første B330-moduler i 2021, og man håber sammen med rumfartsfirmaet United Launch Alliance at få sat det første B330-modul i kredsløb om Månen inden 2022.

Inden for otte-ti år håber man dog på opsendelsen af et monstermodul, Olympus, der har seks gange mere plads end B330.

Lunken modtagelse af Nasas ISS-model

I sidste uge skabte Nasa ellers som nævnt overskrifter verden over med nyheden om, at USA vil forlade Den Internationale Rumstation, ISS, når den nuværende aftale udløber fra 2025.

Læs også: Danske rumteknologer vil tættere på astronauter og rumturister

I stedet lægger man op til, at rumstationen, der jo altså i dag er et internationalt samarbejde med blandt andet ESA, Canada og Japan, kan overtages af private til forskningsbrug.

Nyheden kom i forbindelse med, at Nasa fremlagde sit budgetforslag for 2019. Et forslag der tager udgangspunkt i præsident Trumps mantra ’Make America Great Again’, hvor Nasa tager førertrøjen på i nutidens rumkapløb tilbage til Månen og længere ud i rummet. Pointen er, at USA har opnået, hvad man vil på ISS og nu vil bruge penge og kræfter på fremtidens mål.

Tanken om privatisering af ISS blev modtaget noget lunkent rundt omkring. Og i en kommentar til Ingeniøren ser Kristian Pedersen, direktør for DTU Space, heller ikke sådan en fremtid for ISS for sig:

»Jeg tvivler på, at ISS bliver en privat rumstation. Dels er den noget slidt, og holder vel maks. 10 år mere. Dels er den dyr i drift, så jeg har svært ved at se attraktionen og forretningsmodellen for at køre den privat.«

Og med Bigelow Aerospaces planer, ser fremtiden for en nedslidt rumstation måske også endnu mere spinkel ud.

I videoen herunder kan du se, hvordan det så ud, da Beam blev udvidet i maj 2016.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Men nogen gange er det rart med noget som er fast. Hver gang jeg hører om disse moduler kommer jeg til at tænke på om man kunne puste endnu et modul op indeni det første. Man kunne så fylde mellemrummet med et tyndt lag "lim" sådan at modulet fik struktur. Man kunne også fylde mellemrummet med noget flydende der blev fast hvis trykket faldt. På den måde ville modulet blive selvhelende overfor små impacts.

  • 4
  • 0

Det er sandt, men hensynet til astronauternes trivsel er også vigtig. Cupolaen på ISS er meget populær.

  • 2
  • 0

Det lyder forkert at bruge det udtryk. Modulet kan ændre størrelse. Det vil sige være pakket/foldet/klappet sammen under opsendelse og når det ikke er i brug. Efterfølgende kan det udfoldes/oppustes/ekspanderes/klappes ud. Udviddet lyder af Goggle translate.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten