Glem Kina og de lave lønninger: Virksomheder skal hellere outsource til Tyskland

Skal man sætte ét land som ansigt på udflytningen af produktion og arbejdspladser, så er det Kina.

Men sådan bør det ikke være, lyder det nu fra danske forskere på Aarhus Universitet. De konkluderer, at det meget bedre kan betale sig at rykke produktionen til vores nabolande som Storbritannien, Sverige eller Tyskland, skriver Videnskab.dk.

Deres endnu ikke offentliggjorte undersøgelse er blevet til på baggrund af tal fra samtlige større danske virksomheder i fremstillingsindustrien, der har outsourcet dele af deres aktiviteter i perioden 1995-2006.

Den viser, at virksomheder, der har outsourcet til lande med højere lønninger end de kinesiske, får langt bedre resultater.

De vinder nemlig to procent ekstraproduktivitet, 15 procent på produktudvikling og hele 20 procent på eksportintensitet, hvilket indikerer, hvor stor en andel af omsætningen der stammer fra eksport.

»Min undersøgelse viser, at virksomheder generelt bliver bedre af at outsource. Men hvis man ser på, hvilke lande der bliver outsourcet til, så får virksomhederne ikke den positive effekt, hvis de outsourcer til lav- og mellemindkomstlande uden for OECD. Man skal outsource til højindkomstlande; det er dér, man får den positive effekt,« siger Roger Bandick, lektor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, ifølge Videnskab.dk.

Læs også: Efter årtier med fyringer: Danmark får 25.000 nye industri-job

Vidensskabssitet har forelagt resultaterne for professor Jakob Roland Munch fra Københavns Universitet. Han konstaterer, at resultaterne stemmer overens med, hvad han også tidligere er kommet frem til, nemlig at der opnås højere produktivitet ved outsourcing - også kendt som offshoring - til europæiske lande fremfor til Indien eller Kina.

»Alt i alt er der stadig danske virksomheder, der vil finde det optimalt at offshore til Kina, men hovedparten vil nok opleve, at offshoring til europæiske lande er mere fordelagtigt,« siger han.

Fordele på kvalitet og i kultur

De to eksperter har begge bud på, hvordan det kan være en bedre forretning, når virksomhederne ser bort fra lavindkomstlandene.

De forklarer det med, at kvaliteten typisk bliver højere ved at producere i Europa, at dele til produktet lettere kan hentes hjem fra nabolande, samt at kulturforskelle i lande i Asien kan gøre det sværere og dermed dyrere at producere, hvorfor det udhuler besparelsen ved de lave lønninger til medarbejderne.

»Det viser, at man ikke bare skal outsource pr. automatik. Det er vigtigt for virksomheder at tænke over, hvilken produktion de har, og om det er nødvendigt at outsource, eller om man lige så godt kan holde produktionen i Danmark. De bør også overveje, om de hellere skal fokusere på kvalitet i stedet for at forsøge at spare på omkostningerne, når de outsourcer,« siger Roger Bandick til Videnskab.dk.

Læs også: Ny statistik afliver myten om at danske virksomheder vender hjem fra udlandet

Den konklusion er Dansk Industri helt med på. Til videnskab.dk siger cheføkonom Klaus Rasmussen, at mange virksomheder fortsat vil rykke produktion til lavindkomstlande, men at det formentlig vil blive mindre hyppigt, at delprocesserne flyttes.

»I den forbindelse er det en meget interessant undersøgelse, og det er fint at få påvist, at det gør sig bredt gældende, at det ikke altid falder heldigt ud at få delprocesser løst i lavindkomstlande. Man skal i hvert fald sikre sig, at kvalitet og forsyningssikkerhed er i orden eller også helt lade være med at producere selv og i stedet lægge hele produktionen derud, hvis markedet vel at mærke ligger samme sted,« fremhæver han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Utroligt at man kan komme frem til noget meningsfuldt, når man ikke skelner mellem de to begreber.

I indlæget på videnskab.dk står der ligefrem

... outsourcing – også kaldet offshoring – ...

 • 0
 • 0

Utroligt at man kan komme frem til noget meningsfuldt, når man ikke skelner mellem de to begreber.

Yep. Eller inddrager eksportprocenter.

Offsourcing: virksomheden benytter underleverandører (i fremmede lande).

Offshoring: virksomheden flytter (dele af) produktionen til egne fabrikker i fremmede lande.

 • 0
 • 0

Hvorfor ikke lade en kommune blive en slags fri kommune, som dermed kan tilbyde virksomheder vilkår der gør det attraktivt, ikke at flytte ud, samt også får virksomheder til at flytte produktion til.

Fagforeninger ud, moms væk, privat skoler, afgifter væk... osv. Lad zonen selv finde ud af det.

Hvad skulle der til ?

 • 0
 • 0

"De konkluderer, at det meget bedre kan betale sig at rykke produktionen til vores nabolande som Storbritannien, Sverige eller Tyskland, skriver Videnskab.dk."

Det bedste ville dog være at bevare dem her i landet.

Har her til morgen snakket med en med-ing. fra det jyske og han har lige haft sidste arbejdsdag og står nu mellem at skulle rykke hele familien op og rykke over til os i hovedstaden til en vikarstilling eller gå arbejdsløs.

Et fandens valg når man har 3 skolebørn og en kone der vil få svært ved at finde et job her i København og en villa der er tæt på umulig at sælge.

Og hvad så hvis hans vikariat ikke kan forlænges eller............

Pest eller kolera.

 • 0
 • 0

Lige nu er der ingen minimumsløn i Tyskland og der er en selskabskonstruktion som eliminerer de fleste andre rettigheder som arbejdere måtte have. Fra 2015 skulle de have en minimumsløn på €8.50 men vi får at som om det rent faktisk kommer til at betyde noget.

Der er folk der lever i ekstrem fattigdom i Tyskland og som arbejder mere end fuld tid men der sker ikke noget fordi de er ikke "rigtige" tyskere.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten