Glem energimærket på vaskemaskiner og tørretumblere - levetiden er vigtigst

Plus13. april 2021 kl. 03:1520
Håndværker
Illustration: ARC.
Den helt store klima- og miljøbelastning hvidevarer stammer fra produktionen og ikke strømforbrug. Derfor bør fokus flyttes fra energimærket til produkternes forventet levetid, siger forsker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Overvejer du at investere i en ny vaskemaskine eller tørretumbler for at reducere dit klimaaftryk? Så skal du overveje at se efter maskiner med ekstra lang levetid, og i mindre grad efter energimærket. Faktisk kan det miljø- og klimamæssigt bedst betale sig at droppe nyindkøbet og i stedet bruge penge på reparationer, der forlænger levetiden på dine gamle og lidt mere energislugende maskiner.

Det viser nye beregninger fra Institut for planlægning ved Aalborg Universitet, som er foretaget i samarbejde med Aalborg Kommune og Aalborg Forsyning.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
18. april 2021 kl. 06:09

Jeg kunne se vaskemaskinen da var 13 år gammel. Jeg købte et nyt varmelegeme og monterede det. Ikke helt nemt. Det tog et par timer, men nok alligevel nemmere end at slæbe vaskemaskinen ud. Så nu håber jeg den holder 13 år mere.

@ Flemming

Det er vel ikke helt usandsynligt. Jeg kan se Berit tidligere i tråden nævner +20 år. Vi byggede hus i 1996 og købte Miele vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine. Opvaskemaskinen udskiftede vi for knapt 2 år siden. (selvfølgelig til Miele igen) Den fungerede for så vidt fint nok, men skuffer, trådkurve m.m. var begyndt at ruste i et omfang jeg ikke længere kunne reparere. Vaskemaskine og tørretumbler kører ufortrødent videre uden en eneste reparation igennem årene.

19
17. april 2021 kl. 23:38

4 - 6 år for en vaskemaskine er godt nok meget lidt. Vi har købt et hus hvor der var en Miele vaskemaskine. Et stykke tid efter brændte varmelegemet sammen. Jeg kunne se vaskemaskinen da var 13 år gammel. Jeg købte et nyt varmelegeme og monterede det. Ikke helt nemt. Det tog et par timer, men nok alligevel nemmere end at slæbe vaskemaskinen ud. Så nu håber jeg den holder 13 år mere.

Der er meget miljø i at reparere, og for mig er det en spændende udfordring at gøre det. Senest en Nilfisk højtryksrenser. Det kostede mig 2 x 120 kr i reservedele fra Elektro Nico i Randers. Jeg kunne have fået en ny tilsvarende for 650 kr, Så det var ikke nogen imponerende timeløn jeg holdt på det. Men det var spændende og en tilfredstillelse at støtte et firma der sælger reservedele, så det er muligt at reparere, frem for at købe en ny fremstillet i Kina, som jeg slet ikke kan se nogen ide i at støtte.

16
14. april 2021 kl. 10:08

"Søren Løkke nævner kondenstørretumblere med integreret varmepumpe. For hvis et yderligere reduceret strømforbrug kræver ekstra elektronik og mekanik, så kan det i yderste tilfælde ikke betale sig miljømæssigt ."

Jeg tror ikke at tørretruble med varmepumpe er et stort problem - varmepumpen er ikke det skrøbelige element, i en moderne tørretrumble eller vaske/tørremaskine. Tværtimod, så vil den højere pris motivere til, at maskinen repareres og ikke erstattes.

En god tørretrumble med varmepumpe holder sandsynligvis også bedre end en billig, der kun har kondens, da de billige ofte er dårligere. Slidsmæssigt, tror jeg også slid er ligeså stort - eller større - i en kondenstørretrumble uden varmepumpe. En aftræksvarmepumpe har mindst slid og holder godt, men disse kan netop ikke betale sig ud fra et miljøsynspunkt.

15
14. april 2021 kl. 09:27

Så kan det anbefales at indstallere en regnvandstank til toiletskyld og tøjvask. Vi har reduceret vores afregnede vandforbrug med ca 40-50%. Og så kan man også tilade sig at vande have uden at det koster. Udfordringen er så idstallationen, da kan være bøvlet i et eksisterende hus.

14
14. april 2021 kl. 09:22

Har efterhånden slidt en del vaskemaskiner op, af forskellige tyske mærker og må erkende at det er slut med alt andet en Miele .. Det er groteskt at de kun holder i 4-6 år og er godt nok træt af at bære dem op og ned af kældertrappen m.m. ? Sidste var det en AEG som var gået i lejet, hvor reservedele godt nok er billig, men temmelig besværlig at skifte. Så fremover bliver der produkter med en dokumenteret eller historisk god holdbarhed. Måske skal man også til at kigge på om de enkelte producenter garanterer leveringstid for reservedele feks 10 -15 år fra produkt-release !

13
14. april 2021 kl. 07:59

Her på Frederiksberg er det min erfaring at vaskemaskiner i vores husstand holder 4-6 år. Det er sjældent mekaniske problemer der afgør levetiden og det er uanset pris og mærke. Det der dræber vores vaskemaskiner er kalk i vandet. Derfor putter vi "anti-kalk" tabletter i når vi vasker og det hjælper på varmelegemet. Desværre hjælper de ikke på problemer i ventiler, der hvor vandet kommer ud i sæbeskuffen, etc. så det der afsiger dødsdommen er når der kommer så lidt vand ind i tromlen at programmet timer ud inden der er nok.

Hver gang det sker så ryger maskinen ud. Jeg vil ikke betale for en reparation der koster 25%-75% af en ny maskine hvor jeg risikerer samme problem om et år blot et andet sted. Heldigvis begynder vandværket at blødgøre vandet næste år ... så får vi se hvad levetiden bliver til den tid.

Hvis man vil have hårde hvidevarer der lever længere, så kunne man passende kræve at sælgeren både skal oplyse en kontantpris og en pris på en 10 års serviceaftale. På den måde kan jeg som køber vurdere totalomkostningerne ... også selvom jeg måske ikke ønsker servicesaftalen. Hvis sælgeren sætter prisen på servicesaftalen for lavt så køber jeg aftalen og tjener penge den vej. Hvis han sætter den for dyrt, så tænker jeg at han sælger et skodprodukt og vælger en anden model. Alas, eneste løsning på problemer omkring kalk synes at være blødgøring af vandet.

12
13. april 2021 kl. 23:55

Hvis man nu fra politisk side ikke havde ødelagt ideen med private solceller på taget, så kunne vi, der har elvarme, have bidraget en hel del til CO2 regnskabet....

11
13. april 2021 kl. 20:28

To nabohuse blev opført omkring 1980 med elvarme. De var jo langt forud for sin tid. Varmeanlægget koster næsten ingen CO2 og de sparer nu om dage disse 70g CO2 pr. kWh. På grund af afgifter blev de begge konverteret til gasfyring. Hvis det gik ud på at spare CO2, så skulle de have beholdt elvarmen.

10
13. april 2021 kl. 14:19

Jeg skal forsøge at stave det. I årtier har gevinsten ved udskiftning af gamle hvidevarer været stærkt overdrevet.

Sammen med: "Søren Løkke nævner kondenstørretumblere med integreret varmepumpe. For hvis et yderligere reduceret strømforbrug kræver ekstra elektronik og mekanik, så kan det i yderste tilfælde ikke betale sig miljømæssigt ."

Disse CO2 overvejelser skal jo sammenholdes med økonomien for private husholdninger, hvor elenergi er ret dyrt, selvom det ikke udleder så meget CO2.

Et eksempel: Du kan skifte dit gasfyr til ren elvarme og spare 50 till 100g CO2 / kWh. Det er da bare med at komme igang!

Hvordan løser regeringen så det med den billige gas relativt til el. De sætter afgiften på gas op, så ren elvarme bliver mere attraktivt.

9
13. april 2021 kl. 11:59

Det er lidt tågesnak det der

Jeg skal forsøge at stave det. I årtier har gevinsten ved udskiftning af gamle hvidevarer været stærkt overdrevet.

8
13. april 2021 kl. 11:33
7
13. april 2021 kl. 11:30
6
13. april 2021 kl. 11:29

Ja - jeg tænker helt klart på at droppe tilskuddet for de fleste vinduer og skifte til lavenergiruder. Der er dog vinduer f.eks. i badeværelse, hvor jeg gerne vil lidt længere og derfor skifter.

5
13. april 2021 kl. 10:22

Så drop tilskudet og skift kun ruderne, det burde også være billigere. Hos interglas.dk koster en 3 lags lavenergi rude på mål omkring 600 kr/kvm.

4
13. april 2021 kl. 10:13

For mange år siden købte jeg en kummefryser for en kasse øl.

Da jeg havde haft den i 10 år, læste jeg den rituelle opfordring til udskiftning af gamle hvidevarer.

Ifølge de tal, som oplystes for en 20 år (rent gæt. Den var sikkert ældre) gammel fryser, kunne jeg konstatere at hele mit strømforbrug gik til fryseren, og at vask, madlavning og lys tilsyneladende ikke forbrugte noget.

Siden da har den slags opfordringer ikke haft anden indflydelse, end et minus i afsenderens troværdighed.

3
13. april 2021 kl. 09:39

Jeg har gode vinduesrammer mv. - og fået et tilskud fra Bygningspuljen (Heldige asen hva?) - men jeg kan ikke nøjes med at udskifte gamle termoruder til nye varmkant og bredere vinduer - i nogle tilfælde med plads til trelagstermoruder. Jo - karmene er af rent træ og ikke optimerede, som nye vinduer - men det store varmetab ligger i de gamle termoruder.

Jeg skal partout skifte til helt ny producerede vinduer med det klimaregnskab, som dette medfører.

Diesel bilen blev udskiftet til benzin med jydekrog i 2012 og fokus har i lang tid været en elbil - med ordentlig træk. De er ved at være der - men det kan nok bedst betale sig at køre den gamle ned - udfra et klimasynspunkt, så den får nok adskillige år mere før den er tjenlig til til udskiftning til elbil. Det regnskab kunne også være interessant at se, så jeg håber Søren Løkke kommer med flere bud på andre områder.

2
13. april 2021 kl. 09:32

Det må så være mest miljørigtigt at købe kvalitet. Kan anbefale en Miele vaskemaskine. Vores holder i over 20 år ;)

1
13. april 2021 kl. 08:50

Vores dejlige vaskemaskine fik synlige rustbobler i lakken lige efter 2 års fødselsdagen. Den kører godt, men vandudslip ved plast sæbe bakken æder kabinettet op. Det ser herrens ud efter 3 år. Man kommer til at tænke på en gammel Opel Rekord.