Glem energimærket på vaskemaskiner og tørretumblere - levetiden er vigtigst


Overvejer du at investere i en ny vaskemaskine eller tørretumbler for at reducere dit klimaaftryk? Så skal du overveje at se efter maskiner med ekstra lang levetid, og i mindre grad efter energimærket. Faktisk kan det miljø- og klimamæssigt bedst betale sig at droppe nyindkøbet og i stedet bruge penge på reparationer, der forlænger levetiden på dine gamle og lidt mere energislugende maskiner.
Det viser nye beregninger fra Institut for planlægning ved Aalborg Universitet, som er foretaget i samarbejde med Aalborg Kommune og Aalborg Forsyning.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg kunne se vaskemaskinen da var 13 år gammel. Jeg købte et nyt varmelegeme og monterede det. Ikke helt nemt. Det tog et par timer, men nok alligevel nemmere end at slæbe vaskemaskinen ud. Så nu håber jeg den holder 13 år mere.
@ Flemming
Det er vel ikke helt usandsynligt. Jeg kan se Berit tidligere i tråden nævner +20 år. Vi byggede hus i 1996 og købte Miele vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine. Opvaskemaskinen udskiftede vi for knapt 2 år siden. (selvfølgelig til Miele igen) Den fungerede for så vidt fint nok, men skuffer, trådkurve m.m. var begyndt at ruste i et omfang jeg ikke længere kunne reparere. Vaskemaskine og tørretumbler kører ufortrødent videre uden en eneste reparation igennem årene.
4 - 6 år for en vaskemaskine er godt nok meget lidt. Vi har købt et hus hvor der var en Miele vaskemaskine. Et stykke tid efter brændte varmelegemet sammen. Jeg kunne se vaskemaskinen da var 13 år gammel. Jeg købte et nyt varmelegeme og monterede det. Ikke helt nemt. Det tog et par timer, men nok alligevel nemmere end at slæbe vaskemaskinen ud. Så nu håber jeg den holder 13 år mere.
Der er meget miljø i at reparere, og for mig er det en spændende udfordring at gøre det. Senest en Nilfisk højtryksrenser. Det kostede mig 2 x 120 kr i reservedele fra Elektro Nico i Randers. Jeg kunne have fået en ny tilsvarende for 650 kr, Så det var ikke nogen imponerende timeløn jeg holdt på det. Men det var spændende og en tilfredstillelse at støtte et firma der sælger reservedele, så det er muligt at reparere, frem for at købe en ny fremstillet i Kina, som jeg slet ikke kan se nogen ide i at støtte.
Så kan det anbefales at indstallere en regnvandstank til toiletskyld og tøjvask.
Det bliver lidt svært på når man bor i etagebyggeri. Jeg tvivler også på at min altan vil have godt af at have en 1 ton regnvandstank stående ...
Har efterhånden slidt en del vaskemaskiner op, af forskellige tyske mærker og må erkende at det er slut med alt andet en Miele
Min lokale hvidevare-pusher hævder at Asko-Vølund er i samme klasse.
Jeg har ikke selv nogen, men prisen antyder også at det kan være tilfældet.
Jeg tror ikke at tørretruble med varmepumpe er et stort problem - varmepumpen er ikke det skrøbelige element, i en moderne tørretrumble eller vaske/tørremaskine. Tværtimod, så vil den højere pris motivere til, at maskinen repareres og ikke erstattes."Søren Løkke nævner kondenstørretumblere med integreret varmepumpe. For hvis et yderligere reduceret strømforbrug kræver ekstra elektronik og mekanik, så kan det i yderste tilfælde ikke betale sig miljømæssigt ."
En god tørretrumble med varmepumpe holder sandsynligvis også bedre end en billig, der kun har kondens, da de billige ofte er dårligere. Slidsmæssigt, tror jeg også slid er ligeså stort - eller større - i en kondenstørretrumble uden varmepumpe. En aftræksvarmepumpe har mindst slid og holder godt, men disse kan netop ikke betale sig ud fra et miljøsynspunkt.
Så kan det anbefales at indstallere en regnvandstank til toiletskyld og tøjvask. Vi har reduceret vores afregnede vandforbrug med ca 40-50%. Og så kan man også tilade sig at vande have uden at det koster. Udfordringen er så idstallationen, da kan være bøvlet i et eksisterende hus.
Har efterhånden slidt en del vaskemaskiner op, af forskellige tyske mærker og må erkende at det er slut med alt andet en Miele .. Det er groteskt at de kun holder i 4-6 år og er godt nok træt af at bære dem op og ned af kældertrappen m.m. ? Sidste var det en AEG som var gået i lejet, hvor reservedele godt nok er billig, men temmelig besværlig at skifte. Så fremover bliver der produkter med en dokumenteret eller historisk god holdbarhed. Måske skal man også til at kigge på om de enkelte producenter garanterer leveringstid for reservedele feks 10 -15 år fra produkt-release !
Her på Frederiksberg er det min erfaring at vaskemaskiner i vores husstand holder 4-6 år. Det er sjældent mekaniske problemer der afgør levetiden og det er uanset pris og mærke. Det der dræber vores vaskemaskiner er kalk i vandet. Derfor putter vi "anti-kalk" tabletter i når vi vasker og det hjælper på varmelegemet. Desværre hjælper de ikke på problemer i ventiler, der hvor vandet kommer ud i sæbeskuffen, etc. så det der afsiger dødsdommen er når der kommer så lidt vand ind i tromlen at programmet timer ud inden der er nok.
Hver gang det sker så ryger maskinen ud. Jeg vil ikke betale for en reparation der koster 25%-75% af en ny maskine hvor jeg risikerer samme problem om et år blot et andet sted. Heldigvis begynder vandværket at blødgøre vandet næste år ... så får vi se hvad levetiden bliver til den tid.
Hvis man vil have hårde hvidevarer der lever længere, så kunne man passende kræve at sælgeren både skal oplyse en kontantpris og en pris på en 10 års serviceaftale. På den måde kan jeg som køber vurdere totalomkostningerne ... også selvom jeg måske ikke ønsker servicesaftalen. Hvis sælgeren sætter prisen på servicesaftalen for lavt så køber jeg aftalen og tjener penge den vej. Hvis han sætter den for dyrt, så tænker jeg at han sælger et skodprodukt og vælger en anden model. Alas, eneste løsning på problemer omkring kalk synes at være blødgøring af vandet.
Hvis man nu fra politisk side ikke havde ødelagt ideen med private solceller på taget, så kunne vi, der har elvarme, have bidraget en hel del til CO2 regnskabet....
To nabohuse blev opført omkring 1980 med elvarme. De var jo langt forud for sin tid. Varmeanlægget koster næsten ingen CO2 og de sparer nu om dage disse 70g CO2 pr. kWh. På grund af afgifter blev de begge konverteret til gasfyring. Hvis det gik ud på at spare CO2, så skulle de have beholdt elvarmen.
Sammen med: "Søren Løkke nævner kondenstørretumblere med integreret varmepumpe. For hvis et yderligere reduceret strømforbrug kræver ekstra elektronik og mekanik, så kan det i yderste tilfælde ikke betale sig miljømæssigt ."Jeg skal forsøge at stave det. I årtier har gevinsten ved udskiftning af gamle hvidevarer været stærkt overdrevet.
Disse CO2 overvejelser skal jo sammenholdes med økonomien for private husholdninger, hvor elenergi er ret dyrt, selvom det ikke udleder så meget CO2.
Et eksempel: Du kan skifte dit gasfyr til ren elvarme og spare 50 till 100g CO2 / kWh. Det er da bare med at komme igang!
Hvordan løser regeringen så det med den billige gas relativt til el. De sætter afgiften på gas op, så ren elvarme bliver mere attraktivt.
Det er lidt tågesnak det der
Jeg skal forsøge at stave det. I årtier har gevinsten ved udskiftning af gamle hvidevarer været stærkt overdrevet.
Ifølge de tal, som oplystes for en 20 år (rent gæt. Den var sikkert ældre) gammel fryser, kunne jeg konstatere at hele mit strømforbrug gik til fryseren, og at vask, madlavning og lys tilsyneladende ikke forbrugte noget.</p>
<p>Siden da har den slags opfordringer ikke haft anden indflydelse, end et minus i afsenderens troværdighed.
Det er lidt tågesnak det der - men det kunne selvfølgelig være rart at få en retningslinje på hvilke andre hårde hvidevarer hvor levetiden (og muligheden for at repare dem) var det vigtigste i forhold til CO2 udledning.
Nu er der nok ikke så mange biler der slet ikke bliver repareret når de går i stykker. Så hvis du sælger din bil brugt bliver den altså ikke smidt i skraldespanden...Diesel bilen blev udskiftet til benzin med jydekrog i 2012 og fokus har i lang tid været en elbil - med ordentlig træk. De er ved at være der - men det kan nok bedst betale sig at køre den gamle ned - udfra et klimasynspunkt, så den får nok adskillige år mere før den er tjenlig til til udskiftning til elbil.
Ja - jeg tænker helt klart på at droppe tilskuddet for de fleste vinduer og skifte til lavenergiruder. Der er dog vinduer f.eks. i badeværelse, hvor jeg gerne vil lidt længere og derfor skifter.
Så drop tilskudet og skift kun ruderne, det burde også være billigere. Hos interglas.dk koster en 3 lags lavenergi rude på mål omkring 600 kr/kvm.
For mange år siden købte jeg en kummefryser for en kasse øl.
Da jeg havde haft den i 10 år, læste jeg den rituelle opfordring til udskiftning af gamle hvidevarer.
Ifølge de tal, som oplystes for en 20 år (rent gæt. Den var sikkert ældre) gammel fryser, kunne jeg konstatere at hele mit strømforbrug gik til fryseren, og at vask, madlavning og lys tilsyneladende ikke forbrugte noget.
Siden da har den slags opfordringer ikke haft anden indflydelse, end et minus i afsenderens troværdighed.
Jeg har gode vinduesrammer mv. - og fået et tilskud fra Bygningspuljen (Heldige asen hva?) - men jeg kan ikke nøjes med at udskifte gamle termoruder til nye varmkant og bredere vinduer - i nogle tilfælde med plads til trelagstermoruder. Jo - karmene er af rent træ og ikke optimerede, som nye vinduer - men det store varmetab ligger i de gamle termoruder.
Jeg skal partout skifte til helt ny producerede vinduer med det klimaregnskab, som dette medfører.
Diesel bilen blev udskiftet til benzin med jydekrog i 2012 og fokus har i lang tid været en elbil - med ordentlig træk. De er ved at være der - men det kan nok bedst betale sig at køre den gamle ned - udfra et klimasynspunkt, så den får nok adskillige år mere før den er tjenlig til til udskiftning til elbil. Det regnskab kunne også være interessant at se, så jeg håber Søren Løkke kommer med flere bud på andre områder.
Det må så være mest miljørigtigt at købe kvalitet. Kan anbefale en Miele vaskemaskine. Vores holder i over 20 år ;)
Vores dejlige vaskemaskine fik synlige rustbobler i lakken lige efter 2 års fødselsdagen. Den kører godt, men vandudslip ved plast sæbe bakken æder kabinettet op. Det ser herrens ud efter 3 år. Man kommer til at tænke på en gammel Opel Rekord.