Glem bonus, medarbejderne vil have varige lønhop

En flot bonus for en ekstra indsats er fint nok, men hvis en chef ønsker glade medarbejdere, skal han i stedet punge ud med en reel lønforhøjelse. Det fremgår af et tysk studie, som Videncenter for Arbejdsmiljø refererer.

Studiet viser, at medarbejdernes glæde er mere langtidsholdbar, hvis de får en varig lønstigning - også selvom det blot er en smule ekstra på lønkontoen.

»Folk kan lide at have en stabil indtægt. Det giver færre økonomiske bekymringer og dermed varig livsglæde,« siger Christian Bayer, professor i matematisk økonomi ved universitet i Bonn og en af forskerne bag studiet.

Vil du videre i karrieren? Tjek Jobfinder.

Hvis lønstigningen derimod er en engangs-bonus, har det ikke nogen effekt på, hvor glade de ansatte er. Heller ikke selvom bonussen er meget stor, fremgår det.

»Selvfølgelig er det dejligt, men det skaber ikke permanente ændringer i folks liv og dermed ikke mere glæde i det lange løb,« siger Christian Bayer.

Læs også: Her er arbejdsglæden helt i top: »Folk skal have lov at fejle«

Studiet afdækker også forholdet mellem arbejdstid og løn og viser, at højere løn ikke gør os mere lykkelige, hvis det betyder, at vi skal knokle mere, forklarer Christian Bayer:

»Opskriften på større livsglæde synes at være stadig flere penge – og samme antal arbejdstimer,« fastslår han.

Videncenter for Arbejdsmiljø har bedt Bent Greve, professor ved Roskilde Universitet, om at kommentere undersøgelsen.

Professoren, der blandt andet forsker i lykke og arbejdsliv, er enig i, at stabilitet på den økonomiske front giver gladere medarbejdere.

Læs også: Derfor er ingeniører så glade for deres arbejde

Han peger på, at en bonus kan give en kortvarig lykkefølelse, men at følelsen ikke holder. For de fleste, er det vigtigt at vide, hvor meget der går ind på kontoen hver måned, for det giver tryghed. I den forstand minder en bonus om at vinde den store gevinst:

»En række undersøgelser på lykkeområdet viser for eksempel, at folk der vinder i Lotto ikke bliver gladere for deres liv. Det er dejligt her og nu, men det er en kortvarig lykke. Der går ikke lang tid, så er man tilbage på det samme niveau,« siger han.