Glem bioethanol: Sirup i tanken skal drive brintbiler

Glem alt om ethonal. Energien i biomasse kan udnyttes tre gange så godt, hvis den i stedet bliver brugt i et sukker-brint-brændselscellesystem.

Det hævder to amerikanske forskere efter at have eksperimenteret med 13 forskellige enzymer, der aldrig er fundet i en kæde i naturen.
Det er denne syntetiske enzymmæssige smutvej, der blot med vand kan omforme stivelse i eksempelvis sirup til brint og kuldioxid. Resultatet er offentliggjort i maj 23 net-udgaven af Public Libary of Science.

»Vi har slået tre fluer med et smæk. Vi har fundet på en miljøvenlig, effektiv og sikker måde at fremstille og distribuere brint på,« erklærer lektor Percival Zhang fra universitetet Virginia Tech.

Mix af forskningsarbejde

Gennemburdet kom, da Percival Zhang forsøgte at finde et enzym, der effektivt kan omdanne cellulose til ethanol. Samtidig sad Michael Adams på University of Georgia og knoklede med at kreere brint med enzymer.
De fik nys om hinandens arbejde, sammenkædede deres enzymer og opdagede dermed en kombination, som direkte forvandler biomasse til brint, skriver Virginia Tech i en pressemeddelelse.

Efterfølgende har laboratorietests vist, at processen fungerer under normalt tryk og normale temperaturer såsom 30 grader celsius.
Tanken er derfor, at hele processen med enzymerne skal kunne rummes i bilens brændselstank. Ifølge Percival Zhang kan en 45 liters tank rumme 27 kg stivelse, hvilket vil levere fire kilo brint, der så igen kan række til omkring 500 kilometer med foden på speederen.

»Vi regner med, at processen vil koste 15 kroner per kilogram brint, hvilket giver samme mængde energi som ti liter benzin,« siger Percival Zhang.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Har vist altid været det værste der kunne ske for benzinbiler, men nu ser det ud til at være ganske vist.

Vi nærmer os tidspunktet hvor vi kan virkeliggøre historien i et Anders And blad om at hælde vand på tanken efterfulgt af en pille opfundet af Georg Gearløs.

Sukkersirup kan i øvrigt laves af enhver sukkerfabrik, det er bare at stoppe kogningen af tyksaft før den krystalliserer. 2. generations enzymer til omdannelse af halm til sukker er vel også interessant i den forbindelse. I øvrigt må man vel også kunne omdanne roeaffaldet til sukker med 2. generations enzymer? Det interessante med roer er at der eksisterer et fuldstændigt system til dyrkning, transport og behandling af sukkerroer intet skal opfindes. Koncentreret sirup er kun interessant til biler og lagring til senere brug, stationære anlæg må kunne bruge sukkersaft direkte efter diffusionen fra roesnitterne eller fra 2. generationsenzymbehandlingen.

mvh Jørgen

  • 0
  • 0

Det er denne syntetiske enzymmæssige smutvej, der blot med vand kan omforme stivelse i eksempelvis sirup til brint og kuldioxid.

Hmm. Der er ikke stivlese i sirup, men derimod en masser disakkarider, der er lette at omdanne til glukose. Der er i øvrigt større perspektiver i at udvinde glukoser og biobrændsel af roer end af halm - dels p.g.a. et langt større tøstofudbytte - dels p.g.a. at halm i stor stil brændes direkte af i halmfyre og i kraftværker. Uanset hvad mange udmærkede forskere mener, så kan halm kun bruges en gang. Desuden er der brug for en del halm til strøelse og nedmuldning i jorden for at forbedre humusindholdet, så halmressourcerne er meget begrænsede til at betyde noget særligt.

Mvh Per A. Hansen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten