Glasmure med levende alger skal drive højhuse

Til PhD Challenge-konkurrencen skulle 50 ph.d.-studerende i hold skabe et koncept for et klimavenligt højhus.
Det vindende hold fik beregnet sig frem til, at det sandsynligvis kan lade sig gøre at producere cirka 93 procent af beboernes energibehov ved at integrere alger i bygningens yderflader, fremgår det af en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.

Ideen er at have algetanke bag bygningens murer, der skal laves af glas. Højhuset skal bygges på Aarhus Havn så man kan transportere friske alger fra havet gennem en rørledning ind i tankene. Algerne får næring fra beboernes husholdningsaffald. Og fordi algerne er afhængige af fotosyntese skal murene være af glas. En fordel ved algernes fotosyntese er, at de vil bruge kuldioxid fra bygningens lejligheder, som derefter vil bliver omdannet til ilt. Dermed bidrager algerne også til et sundt indeklima i bygningen.

En udfordring ved algerne og deres fotosyntese er at den er afhængig af sollys, hvilket kan skabe problemer i vintermånederne.

Gareth Edwards fra det vindende hold præsenterer konceptet for algebygningen. Til hans sider ses arbejdstegninger og en model af bygningen i autentisk grøn farve (Foto: Henrik Olsen, AU) Illustration: Henrik Olsen, AU

Dermed konceptet ikke fuldstændig udformet, men 'realistisk', som det formuleres. Det er noget, der skal kigges nærmere på i fremtiden.

»Vores foreløbige beregninger viser, at det rent konstruktionsmæssigt kan lade sig gøre at arbejde med alger i ydermurene. Men vi skal selvfølgelig også arbejde med højhusets æstetiske udtryk. De fleste forbinder alger med noget ulækkert, så der knytter sig en spændende designmæssig udfordring til det visuelle. Man kan sige, at et algehøjhus vil blive grønt i ordets bogstaveligste forstand,« siger den ene af forskerne bag ideen, Martin Christiansen i universitetets pressemeddelelse.

PhD Challenge er et nyt tiltag fra Aarhus Universitet, og forhåbningen er, at den skal være en årlig begivenhed med en ny aktuel samfundsproblemstilling som baggrund for udarbejdelsen af et ingeniørvidenskabeligt koncept.

Denne gang blev arrangementet afholdt i samarbejde med Aarhus Kommune og byggekoncernen NCC. Baggrunden er, at kommunen har som ambition, at Aarhus skal være CO2-neutral i år 2030, og bygningerne i byen er en væsentlig udleder af CO2.

»Den måde, vi bygger på i dag, er ikke fremtidssikret. Vi har brug for at udvikle nye metoder, der kan nedbringe CO2-belastningen fra bygninger og boliger væsentligt. Mere forskning og udvikling skal hjælpe os med at realisere vores klimamål,« siger Jan Nielsen, klimachef i Aarhus Kommune og med i dommerpanelet, ifølge pressemeddelelsen.

I pressemeddelelsen fortæller NCC's repræsentant, at konceptet måske er realisérbart i fremtiden:
»Vi synes, at forslaget med mikroalger i facaderne er en idé med spændende perspektiver, der er værd at arbejde videre med. Det er ikke udelukket, at det kan blive en mulighed i forbindelse med fremtidens byggerier,« siger Frank Skov Jensen, der er projektudviklingschef i NCC.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tænk at offentlige midler går til at nogen i Aarhus kommune er chef for vejret! Tag dog en tur ud til Asien og se hvor uregerlig en størrelse menneskeheden er; det har sku' da ingen betydning for klimaet om endnu en offentligt betalt render rundt og laver konferencer og opfinder-konkurrencer.

Sikke et bluffnummer!

 • 0
 • 0

Tænk at offentlige midler går til at nogen i Aarhus kommune er chef for vejret! Tag dog en tur ud til Asien og se hvor uregerlig en størrelse menneskeheden er; det har sku' da ingen betydning for klimaet om endnu en offentligt betalt render rundt og laver konferencer og opfinder-konkurrencer.

Sikke et bluffnummer!

Nu gør Klimasekretariatet I Aarhus meget mere end at lave konferencer og opfinder-konkurrencer! Det er rigtig nok en offentlig instans men en af funktionerne er at få fat i erhvervslivet og borgerne for at få dem med til at opfylde Aarhus Kommunes vison om en CO2-neutral kommune i 2030. Det gør man blandt andet igennem formidling omkring bæredygtighed..Det er da en meget god idé. Og det støtter jeg gerne med mine skattekroner i Aarhus.

Når det så er sagt, så har jeg faktisk set et tilsvarende vinder-projekt før: https://www.innosite.dk/idea.php?id=116

Her kan man se at idéen omkring alger i facaden er faktisk præmieret en gang før. Helt orginal er idéen ikke....!

Men godt med noget fokus!

 • 0
 • 0

Jeg har lavet et projekt noget lignende det ovenstående, hvori algerne indgik som en lukket del, i et moderne kontor byggeri. Projektet vandt en pris og kan ses her:

https://www.innosite.dk/idea.php?id=116

Jeg har efterfølgende forsøgt at udvikle det videre, men har ikke kunnet finde nogle partner. Har en lidt bedre beskrivende side omkring det her:

https://docs.google.com/document/d/1Z_40-w...

Med venlig hilsen Jesper

 • 0
 • 0

hvordan vil algemurene opføre sig i frostvejr? dør algerne og vil murene frostsprænge?

Venlig hilsen Gerda Vilholm

 • 0
 • 0

Hvis koncentrationen af alger er meget høj, vil muren faktisk være rimelig frostsikret, da alger naturligt producere proteiner der modvirker isdannelse.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten