Glas i gasovne sprænger

Den danske komfurfabrikant Voss står med akutte problemer med glasset i deres gasovne. Det inderste glas splintrer uden varsel. Forklaringen findes indtil videre ikke og fabrikanten afviser, at forbrugerne kan komme i fare.

Pludselig lyder der et højt brag fra den 200 grader varme Voss-gasovn i køkkenet. Den inderste glasrude er splintret i tusinder af små, bitte stykker ...

Året er 2001 - årtier efter at den allerførste gasovn med glasrude kom på markedet. Hvordan i alverden kan det ske?

»Vi har haft problemer med, at det inderste glas i vores gasovne sprænger. Og vi har konstateret en mindre overhyppighed af den fejl i år,« siger produktchef hos Voss i Fredericia, Torben Mosbæk.

Ved udgangen af september var der tale om et par hundrede ovne, vurderer Voss udviklingschef, teknikumingeniør Henry Yndgaard.

»Mig bekendt er glasset kun sprunget under opvarmning, når lågen til ovnen har været lukket,« forklarer Torben Mosbæk.

Derfor mener hverken han eller Henry Yndgaard, at ovnene har været til fare for forbrugernes sikkerhed, da glasstumperne ikke ryger ud i køkkenet, men nærmest bliver til granulat inde i den varme ovn.

Voss har derfor valgt ikke at tilbagekalde deres gasovne fra markedet, men tilbyder i stedet forbrugerne, at få isat en ny, specialhærdet rude, hvis uheldet er ude.

Forbrugerens sikkerhed »Sikkerhedsmæssigt er det ufarligt. Men naturligvis er det en ubehagelig oplevelse for forbrugeren,« siger Torben Mosbæk.

Da de første meldinger om sprængte gasovnsruder kom, udskiftede Voss ruderne med nye, hærdede glasruder hjemme hos forbrugerne. Først da også de sprang i flere tilfælde, begyndte Voss at udskifte de ruder, der blev reklameret over, med ruder, som er specialhærdet til brændeovne.

For at være på den sikre side har Voss nu taget konsekvensen, og isætter det specialhærdede glas til brændeovne i alle nye ovne, der forlader fabrikken.

Imidlertid har fabrikken ikke tilbagekaldt de ovne, der allerede står i forretningerne og som har den almindelige gasovnshærdede rude i.

Som forbruger er der altså en potentiel risiko for, at man køber en Voss-gasovn, hvor der er en overhyppighed for, at ruden sprænger under opvarmning. Men der er ikke mulighed for selv at kontrollere, om man køber en gasovn med den specialhærdede eller almindelig hærdede rude, oplyser fabrikken.

Til det siger cand.jur. Lars Bay fra Forbrugerstyrelsen:

»Bevisbyrden for om der er fejl ved en vare påhviler forbrugeren. Så længe ulykken ikke er sket, kan man derfor ikke kræve at få udskiftet glasruden for at forebygge en eventuel sprængning. Men hvis man som forbruger reklamerer over denne mulige fejl inden et år, vil man kunne gøre krav gældende, hvis ruden først sprænger senere.«

Problemerne med sprængte ruder i Voss-gaskomfurer opstod efter at fabrikken tidligere i år skiftede leverandør. Fra Scan Glas i Korsør til Emma Boda i Sverige, som har samme ejer.

Voss har svært ved at give et konkret svar på, hvad det egentlig er, der er gået galt. I øjeblikket samarbejder Voss og Emma Boda på en analyse, der skal klarlægge sagen.

Hærdet glas
»Vi undrer os. Og der kan være flere forklaringer. Har glasset fået et slag, eller har det en lille ridse i kanten, kan det sprænge, da glassets hærdning derved brydes. Men det er en vanskelig proces, idet ruder, der er gået i stykker, ikke kan analyseres,« siger Henry Yndgaard.

Specialhærdet glas til brændeovne er dyrere end almindelig hærdet glas, der normalt bruges til gasovne. Derfor analyserer Voss og Emma Boda glassets hærdningsproces, da en forklaring på problemet måske kan findes her.

»Glas til gasovne hærdes ved opvarmning til 650 grader og nedkøles med luftcirkulation på begge sider. I temperaturfaldet fra 650 til 550 grader, styres hærdegraden af glasset - strukturen i glasset fastholdes og derved opnås spænding mellem yderlaget og centermaterialet. Det er denne spænding, der giver glasset styrke,« forklarer Henry Yndgaard, mens glasruder til brændeovne hærdes mellem 650 og 500 grader og hurtig nedkøles med trykluft, hvilket forøger styrken af glasset yderligere.

Den tekniske forklaring på problemerne regner Voss ikke med at offentliggøre.
Da komfurfabrikanten Voss skiftede leverandør af dør-glas tidligere i år, begyndte ruderne at sprænge til pulver uden forudgående varsel. Bl.a. på dette