Glas i brusekabiner kan eksplodere

En glasdør i en brusekabine i Aalborg eksploderede i pinsen, mens tre små drenge og deres mødre stod lige ved siden af. Døren af hærdet glas var et år gammel, og der lød et brag, da den splintrede i tusind stykker.

Nogle af stykkerne røg med så stor kraft ind i væggen, at de satte sig fast. En af mødrene fik et glasskår i benet, men ellers slap familierne uden men.

Nettet bugner med lignede beskrivelser, men herhjemme er antallet af tilfælde med hærdet glas i brusekabiner, som tilsyneladende uden grund pludselig giver efter med stort rabalder og oprydningsarbejde til følge, begrænset.

It-konsulent Jan Ingolf åbnede i 2006 døren til brusekabinen for at tage et hurtigt bad, hvorefter skår fra nichens tre plader sprang til alle sider. Han beskyttede ansigtet med hænderne, som fik blodige skrub.

Norge oplevede tre tilfælde i 2006. Værst gik det ud over 49-årige Ketil Haukås, som fik en overskåren pulsåre på sin underarm, der blev lukket med 50 sting.

Sanitetsproducenten Ifö har leveret nogle af de sprungne brusenicher. Firmaet fortæller, at der er tale om, at det hærdede glas granulerer - altså opdeler sig i tusind stykker under spændet, der forårsager det kraftige knald. Det hænder på 4 ud af 1.000 af virksomhedens bruseprodukter. Langt størstedelen sker under montering.

Brusenichen i Aalborg var af mærket Hafa, og landechefen har tidligere oplyst, at der er en tendens til flere eksploderende brusekabiner, fordi kunderne efterspørger hærdet glas uden aluminumsrammer.

Den forklaring lyder plausibel for Thomas Henriksen, civilingeniør og chef for med speciale i brudmekanik og chef i firmaet Glassdesign.

»Det skræmmende er, at hærdet glas kan gå i stykker af sig selv. Men det er klart, at hvis du har en rude, som er afskærmet, så er der mindre sandsynlighed for, at der sker noget med kanten, hvis du rammer den med noget,« siger Thomas Henriksen.

Vanskeligt at undgå forurenet glas

Årsagen til at vælge hærdet glas frem for almindeligt glas til brusekabinerne er, at almindeligt glas indeholder en masse imperfektioner, mikrorevner i overfladen. Derfor er almindeligt glas ikke særligt stærkt. I perfekt form ville et glas i tryk ellers snildt kunne kapere op til 5000 megapascal. Men den egenskab forsøger man at nærme sig ved at hærde glas gennem en 700 graders opvarmning og brat nedkølning.

I den proces skal overfladen køle hurtigere ned end midten. Det skaber forspænding i glasset, hvilket lukker midten og dermed også mikrorevnerne. Hvis den spænding udløses, granulerer glasset.

Almindeligt glas giver derimod ikke den samme eksplosionsstyrke, hvis det splintrer. Omvendt er revnet almindeligt glas betydeligt skarpere end hærdet glas. Dertil kommer, at termiske brud er ekstremt sjældne med hærdet glas. Det klarer temperaturforskelle på 400 grader mod almindeligt glas på 40 grader.

En årsag til de eksploderende brusekabiner kan være nikkelsulfid-inklusion. Det er decideret forurening af glasset, eksempel via bittesmå metalfragmenter fra gravemaskinerne. Det er stort set umuligt at gardere sig imod og lige så vanskeligt at spotte med det blotte øje i det færdige hærdede glas.

Nikkelsulfiderne bliver først et problem, når de sidder i midten og udsættes for sol eller andre temperaturer, hvormed de ændrer stadie og bliver større. Dermed kan glasset bryde spontant.

»Nikkelsulfidbrud ses sjældent i større serier. Når det optræder, kan det være i enkelte glas i en større leverance,« fortæller Peter B. Vestergaard, diplomingeniør og afdelingsleder for murværk og byggekomponenter på Teknologisk Institut.

Hærdet glas er sikkert nok

Vil man være sikker på at undgå at købe glas med nikkelsulfid-inklusion, kan man udsætte glasset for en såkaldt heat soak-test. Her udsættes glasset for stress i form af opvarmning, hvor brud så giver sig kende. Hurdlen er blot, at sådanne test er dyre og ofte kun anvendes, når køberen stiller helt specifikke krav på forhånd.

Peter B. Vestergaard vil heller ikke advare mod hærdet glas trods pinsens episode. Og i så fald slet ikke på grund af nikkelsulfid-inklusion, da brud på grund af de uønskede metalfragmenter er sjældne. I stedet peger han ligesom Thomas Henriksen på, at dårlige monteringer er mere almindelige årsager til spontane brud.

Derfor vil Thomas Henriksen heller ikke så meget som at overveje at vælge et flagrende badeforhæng til sit hjem.

»Glas er jo et vidunderligt materiale. Statistisk set har du én urenhed i fire tons glas, men jeg ville bruge hærdet lamineret glas. Hvis der skete noget, så skulle kun et glas gå i stykker. Derved bliver det andet hængende,« siger Thomas Henriksen.

Han råder de, som allerede har en bruseniche med hærdet glas, der ikke er lamineret, til at kontrollere, om statikken i ophænget er tilfredsstillede. For opstår der et moment, som glasset ikke kan optage, skyldes det ofte ifølge ham, at den er gal med statikken.

Derudover bør man lægge mærke til, om glasset støder mod gulvet eller beslag, og om der er direkte stålkontakt med det hærdede glas. Glas kan nemlig ikke tåle at glide mod stål, og det kan føre til et spontant brud. For at undgå den kontakt mellem stål og det hærdede glas kan man anvende vulkaniseret gummi som mellemlag.

Dokumentation

Teknologisk Institut: Spontant brud i glasfacader

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fænomenet optræder ikke kun i brusenicher. Jeg har selv haft glæde af en ovn, hvor glaslågen lavede samme nummer. Den yderste af ovnens to glasplader eksploderede simpelthen i hovedet på mig, da jeg ville åbne ovnen. Det lyder logisk, at problemet opstår pga. af spændinger i materialet, men kan der ikke arbejdes med materialet, så det ikke får samme eksplosionskraft? Jeg tror umiddelbart, at der er flere tilfælde end man tror i Danmark, da det ikke er alle, der bliver indberettet, og efter at have læst om bruseniche-tilfældene, føler jeg mig meget heldig, at jeg ikke kom mere til skade selv.

 • 1
 • 0

Er der nogle mærke og modelen som man kan være sikkert på vil ikke exploder?

Næppe. Hvis det var mig, der indkøbte, ville jeg:

1) Lyse skarpt på glasset og studere det i detaljer, om der er variationer eller små forureninger at få øje på i glasset. Jeg ville samtidig banke på glasset og lytte efter variationer. Blot en almindelig vurdering, intet atomfysik.

2) Holde øje med, hvordan glasset bliver monteret, om det får nogle brutale behandlinger, og om det bagefter ligner at være monteret korrekt.

3) Huske på, i dagligdag, hvad glasset bliver udsat for. En typisk almindelig stærk mand, der kommer sur hjem og vil have sig et bad, kan give en brusekabine nogle gigantiske slag med en skulder uden at tænke nærmere over det. Hvis to voksne mennesker er i humør til at dele et brusebad i stor kådhed, da kan glasfladerne blive beskadiget på måder der måske først senere i fremtid fører til eksplosion.

 • 0
 • 0

hvad skal man så vælge som brusekabine og være sten sikkert på at den ikk exploder på hovedet af en??

Man kan jo undlade at købe den lavet i hærdet glas, men istedet i en eller anden form for plastik. Det er ikke ligeså pænt, men det eksplodere hvert fald ikke. Jeg havde der hvor jeg boede før, sådan lidt matteret og det var da fint nok og fungerede efter hensigten. Derudover er plastik-modellerne formentlig også noget billigere end dem i glas.

Men måske skal man også passe på ikke at overreagere? Nu har der måske været nogle tilfælde hvor det kunne gå gruelig galt, men i forhold til hvor mange steder hærdet glas anvendes, så er det vel stadig en rigtig lille procentdel af installationerne hvor det sker.

Thomas (der desværre må nøjes med bruseforhæng nu)

 • 0
 • 0

Fænomenet optræder ikke kun i brusenicher. Jeg har selv haft glæde af en ovn, hvor glaslågen lavede samme nummer.

Jeg har været ude for det med en bilrude. Her var årsagen efter min opfattelse spændinger pga. korrosion i karosseriet helt op mod ruden.

 • 0
 • 0

De der forklaringer om at rammer skal være i aluminium ofr at sikkre at de ikke exploder.. kan nogen fordybbe den lidt?

Jeg vil tro det er fordi at aluminium har en meget lavere hårdhed end feks. rustfrit stål som er så hård at det kan bryde "overflade" spændingen som er i det hærdede glas og dermed få det til at eksplodere..

 • 0
 • 0

Jeg tror umiddelbart, at der er flere tilfælde end man tror i Danmark, da det ikke er alle, der bliver indberettet

Det tror jeg da du har ret i, randi, for hvor skal man indberette den slags?

 • 0
 • 0

Efter en del år i branchen må jeg uddybe en ikke særlig grundig og saglig artikel om "eksploderende" glas. Den eltovervejende årsag til at et stykke glas fragmenterer er at kanten er skadet, enten under produktionen eller som det alt for ofte sker, under monteringen. Derved har glasset en skade der er lige ved at nå ind til den hærdede kerne zone. En efterfølgende påvirkning som ikke behøver at være særlig kraftig, vil udløse spændingerne og glasset vil fragmentere. i og med at glasset er hærdet, er der en stor spændingsforskel på overflade og kerne og når spændingerne udløses, vil det ske under stor kraft. Fragmenterne vil spredes til alle sider, men det vil ikke være skarpkantede som det kendes fra uhærdet glas, og egentlige personskader er sjældne. Som det påpeges er spontanfragmentering - dvs. at glasset går i stykker af sig selv - meget sjældent, og bør ikke være et argument for at undlade at anvende glas. Vi holder jo heller ikke op med at anvende skarpe knive, bare fordi en eller anden har skåret sig, da han snittede gulerødder. Muligheden for at anvende kantbeskyttelse på sit hærdede glas er ganske fornuftigt, men er rent æstetisk ikke acceptabelt for de fleste. Glasdøren vælges netop på grund at det "lette" udseende. Et godt råd er, at efter døren er monteret, at gennemgå alle kanter for skader, og reklamere til sin håndværker/leverandør så fremt det er tilfældet. At vælge lamineret (2-lagsglas med folie i mellem) er en mulighed, men ofte kan den slags glas ikke tåle fugt, og dels kan der ikke laves huller i disse glas til feks. beslag og greb. Netop kun hærdet glas kan tåle at man laver huller i det, og er derfor anvendeligt til ex. døre. Som artiklen beskriver er nikkelsulfindindeslutninger noget der kan findes i alle glas, og det kan man aldrig gardere sig imod. Det er dog ikke sikkert at et glas med en nikkelsulfidindeslutning nogensinde vil fragmentere. Det kommer an på de forhold det udsættes for, f.eks. sollys og temperaturer. Og nej, selv om en stor mand sætter sin nok så ubarberede skulder mod glasset, skal det nok holde. Hvis han derimod bider kanten i stykker, sker der noget. Just my 2 cents..... MVH Mogens

 • 0
 • 0

Da jeg for en del år siden kom forbi Warrington fik jeg en mursten slynget mod min Volvo 740 mens jeg holdt stille, stenen strejfede soltaget og landede bag ved bilen. Men soltaget "exploderede" med et brag, begge personer på forsædet blødte af glasfragmenterne fra det hærdede glas - det er meget store kræfter der er akkumuleret i hærdeprocessen!

 • 0
 • 0

Gribende simpelt at sætte en film på glasset. Så er der ikke noget der springer ind i kabinen. ;-D Det er lidt kostbart = ikke gratis. Der fås mange forskellige folier der kan monteres med en gummiskraber. Sidder som solfilm på mange ruder og de kan oven i købet vaskes og pudses.

 • 0
 • 0

Har hærdet og arbejdet med glas i så mange år nu.. Det der er det vi kalder en selvmorder, og det sker normalt få timer efter hærdning, så at den overhovedet har kunne nå at forlade fabrikken er en yderst sjældenhed Vær mere bange for små grønne mænd fra rummet. Eller blivet slået ihjel af håndmixeren

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten