Glædelig kampdag: Fortsat uforklarlig lønforskel mellem mandlige og kvindelige ingeniører

Plus8. marts kl. 11:489
Glædelig kampdag: Fortsat uforklarlig lønforskel mellem mandlige og kvindelige ingeniører
Kvindelige medlemmer af IDA trækker fortsat det korteste lønstrå og får i gennemsnit 2.476 kroner mindre månedligt end deres mandlige kollegaer. Illustration: Nanna Skytte.
Der skal være mere åbenhed om løn, hvis løngabet på fire procent skal fjernes.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kan lyde som en dårlig udgave af 90-årsfødselsdagen, men ikke desto mindre er det ‘same procedure as last year', når det kommer til løngabet mellem mandlige og kvindelige ingeniørers løn.

Faktisk er det ‘same procedure as every year', for den korrigerede lønforskel ligger fortsat på fire procent, hvilket mere eller mindre er niveauet for de seneste fem år.

Det viser en ny analyse fra Ingeniørforeningen, IDA, baseret på lønstatistikken for 2022.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
8. marts kl. 22:32

Boliggevinster er rene matadorpenge, med mindre du flytter ud i en papkasse på fortovet foran Netto. Hvis du stadig skal have tag over hovedet efter boligsalget, er den nye bolig steget ligeså meget som den gamle.

7
8. marts kl. 18:03

"Måske skulle vi se på, om jyderne får løn nok" - og samtidig se på, om de betaler for lidt for deres boliger... Et indlæg nævner de store rådgivere. Min erfaring er, at den rådgivende branche generelt er et lavtlønsområde, hvilket sikkert hænger sammen med priskonkurrencen på opgaverne og den store andel af offentlige opgaver. Efter 3 år i et rådgivende firmas konstruktionsafdeling, skiftede jeg i 1983 til IT og har ikke set mig tilbage siden. Efter yderligere 38 år pænt på den høje side af 50% fraktilen er jeg så gået på pension.

6
8. marts kl. 14:56

»Det er ikke, fordi jeg afviser, at nogle kvinder i visse tilfælde prioriterer løn i mindre grad, men jeg har ikke set det dokumenteret,« siger Anette Borchhorst.

Selvom det ikke er dokumenteret, kan det jo sagtens være rigtigt eller en del af sandheden. Hun kan jo omvendt ikke dokumentere, at det ikke er tilfældet.

4
8. marts kl. 14:49

Ja, jeg har før hørt fra arbejdsgiver at IDAs lønstatistik er helt skæv og de overhovedet ikke forstår dem. De har deres egne erfa-tal, som alm. lønslaver aldrig må se. Måske burde man køre en kartelsag mod store rådgivere? Lugter lidt af dengang de store IT virksomheder aftalte de ikke ville "plukke" medarbejdere fra hinanden.

3
8. marts kl. 14:48

Hvordan regnes lønforskellen ud - er det lønnen for samme stilling, med samme erfaring, og samme område i landet?

Eller, er lønforskellen et resultat af, at kvinderne får dårlige stillinger, og ikke får lederlønneningerne med topløn?

Lønningerne i landet, afhænger en del af hvor man bor. Og skal ses på overskuddet i kassen, betyder transport meget. Cirka 50km til arbejde mod 5 km til arbejde, svarer nemt til en lønforskel på 6000 kr. med samme løn.

Måske skulle vi se lidt på, om jyderne får løn nok...

2
8. marts kl. 13:41

Hej Jesper, det var en ordentlig omgang.

Du er altid velkommen til at ringe 33 18 48 48, hvis du er medlem og ønsker rådgivning.

Hvis du oplever en arbejdsgiver sige sådan, kan du evt. dele den her:https://ida.dk/raad-og-karriere/loen/idas-loenstatistik-er-valid-og-paalidelig

Lønstatikken er et produkt af de data, vi modtager fra jer medlemmer, og den bliver bedre og bedre. Vil varmt anbefale alle at besøge lønuniverset:
https://ida.dk/raad-og-karriere/loen/idas-loenstatistik

Vh Mads, pressechef

1
8. marts kl. 12:04

Ida er komplet uduelige til at klæde nogen som helst på til mus-samtaler/lønreguleringer. Især nyuddannet. Lønreguleringer indenfor ingeniørverden er simpelthen det vilde vesten…. Hvad siger man fx til når arbejdsgivere konstant siger at ida`s lønstatistikker er kunstigt oppustet i forhold til firmastatistikkerne som kun afdelingsledere har adgang til. Det er jo påstand mod påstand.