Glaciologer: Havet stiger op til to meter de næste 100 år
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Glaciologer: Havet stiger op til to meter de næste 100 år

Spørgsmålet, om hvor meget havet vil stige i løbet af dette århundrede, bliver nu besvaret af et nyt hold forskere.

Denne gang er det glaciologer fra tre amerikanske universiteter, der har taget fat i lige netop den problemstilling, som FN's klimapanel opgav at behandle i deres rapport, nemlig hvor stor afsmeltningen fra gletsjere er i forbindelse med afbrækkede isstykker.

Forskernes konklusion er i sig selv skræmmende nok, men samtidig affejer forskerne de værste dommedagsprofetier. Det er således slet ikke fysisk muligt, at havet stiger 7,5 meter, sådan som Nasa har frygtet, skriver de i Journal Science.

Ifølge FN's klimapanel vil havet stige mellem 0,18 og 0,59 meter i dette århundrede, men de tre amerikanske universiteter mener, at havet stiger mellem 0,8 og 2 meter. Det vil oversvømme store dele af Florida, Bangladesh, New Orleans, Amsterdam og Venedig.

Tidligere undersøgelser fra finske og engelske forskere peger i samme retning med forudsigelser om havstigninger på mellem 0,8-1,5 meter frem til år 2100.

Gletsjerne vil både føre smeltevand mod havet og selv brække i stykker. Effekten af afbrækningen har været omdiskuteret af glaciologer de seneste år, fordi blandt andet den sydlige del af Grønlands iskappe er blevet drænet på denne måde.

I Grønland sker istabet især gennem åbninger i fastlandets klipper, og ifølge forskerne udgør de en naturlig begrænsning for, hvor hurtigt afsmeltningen vil ske.

Flere meters havstigninger er umulige, fordi åbningerne i klippen ikke tillader passage af så store mængder is, skriver forskerne i deres rapport, der er baseret på klimamodeller og undersøgelser af isen på Grønland, Antarktis og en række mindre gletsjere ved polerne.

"Det vil oversvømme store dele af Florida, Bangladesh, New Orleans, Amsterdam og Venedig" - og Danmark.

Kan man BEVISE det?

Det kan man sagtens

Man tager et landkort og maler alt det grønne under 2 meter koten blåt - Q.E.D. !

Det der er umuligt at BEVISE er, om havene vil stige 2 meter - - -

/Flemming

  • 0
  • 0