Giv svin fermenteret raps og sænk antibiotikaforbruget

Et nyt forskningsprojekt skal finde frem til, hvorfor fermenteret raps har en særlig helsebringende effekt på svin. Det har nemlig vist sig, at fermentering af raps- og solsikkefrø fjerner de bitterstoffer, der normalt er usunde for dyr.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Københavns Universitet og det jyske firma Fermentationexperts. De håber også, at den nye viden vil føre til ny antibiotika, der også kan bruges til mennesker.

Fermentationexperts har specialiseret sig i at fremstille grisefoder ved at fermentere biprodukter fra fødevareproduktion. Firmaet fermenterer f.eks. de proteinrige rester, der er tilbage, efter at der er presset olie ud af raps- og solsikkefrø. Raps har vist sig at have den bedste effekt på grisenes helbred, samtidig med at det erstatter sojaprotein.

Post.doc. Svend Roesen Madsen fra Københavns Universitet skal stå i spidsen for projektet, som skal køre over de næste tre år. Han har allerede i sit ph.d.-projekt arbejdet med rapsplanter og deres bitterstoffer.

Læs også: Sunde bakteriers kamp mod onde skal stoppe antibiotikaresistens

»Vores undersøgelser tyder på, at mælkesyrefermentering af raps resulterer i dannelsen af nye stoffer, som kan eliminere sygdomsfremkaldende bakterier. Der er et massivt behov for identifikation af ny antibiotika, og hvis vi lykkes med projektet, har det potentiale til at skabe et gennembrud i den globale kamp mod multiresistente bakterier,« siger Svend Roesen Madsen i en pressemeddelelse.

Ifølge Fermentationexperts direktør, Jens Legarth, har fermenteret raps 'en markant og hurtig effekt på grisenes maver', hvilket resulterer i sundere dyr.

»Vi ser en drastisk reduktion af medicinforbruget hos svineproducenter, der skifter til fermenteret foderraps,« siger han.

Innovationsfonden har i dag uddelt i alt 10,5 mio. kroner til otte forskellige forskningsprojekter. Se hele listen på deres hjemmeside her.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

og undrede mig over de levede af samme foder altid noget tørt noget, og kom aldrig ud uha nej det må de ikke så kan de få sygdomme men de havde alle nyse syge så raske var de da ikke, længerne dannede lukket lille gård foreslog dyrene kunne komme der ud men nej det måtte man heller ikke, tænkte ja er vel ikke underligt dyrene er syge hvis de står bundet i en halvmørk støvet stald hele deres liv, og lever af det samme foder.

 • 0
 • 0

Har man overvejet om årsagen er at når man holder op med at fodre med soja får grisene ikke længere et restindhold af glyfosat som er indeholdt i genmodificeret soja. Så bliver deres mavers tarmflora ikke forstyrret og de kan klare sig uden antibiotika.

 • 0
 • 0

Der er meget, som vi ikke ved om sammenhængen mellem mikroflora i mave-tarmkanalen, immunsystem og forsvaret mod sygdomsfremkaldende bakterier. Andre forsøg, hvor man har sprøjtet grisene med mælkesyrebakterier eller tilsat dem til foderet har vist en positiv effekt på sygdomsforekomsten. Mere forskning og så mangler vi bare at politikerne vågner op og får øje på denne løsning på antibiotikaproblematikken inden vi alle forgår i multiresistente bakterier.

 • 0
 • 0

@ Ole Dahl

Du mener vel SPF

SPF-Danmark blev etableret i 1971 som et selskab, der skulle udbrede SPF-systemet til danske svineproducenter. SPF betyder Specifik Patogen Fri, dvs. svinene er fri for bestemte svinesygdomme.

Hvis du lukker dine grise ud, kan du ikke være med i SPF systemet, du har svært ved at holde din sundhedsstatus

 • 0
 • 0

Umiddelbart godt tænkt. Det ser dog ud til at raps (ikke-økologisk) i Danmark generelt indeholder ret høje værdier af glyfosat-rester: http://youtube.com/watch?v=sxblafn9BYU#t=3882 (Jeg ved dog ikke hvad der sker med resterne i fermenteringsprocessen eller om netop det raps der bruges i forsøgsprojektet i ovenstående artiklen er sprøjtet med Roundup.)

 • 0
 • 0

Umiddelbart godt tænkt. Det ser dog ud til at raps (ikke-økologisk) i Danmark generelt indeholder ret høje værdier af glyfosat-rester

I år er der meget få arealer der er sprøjtet med glyphosat, men høsten blev dog bjerget inden medio august. Desuden voksede rapsen i år ekstra højt (over 2 m), så kørsel blev hurtigt umuligt. Svampesprøjtningen i fuld blomst var næsten ikke mulig.

Både landmænd og biavlere lagde dog mærke til hvor tidlig rapsen var i år, så glyphosat-kørslen blev ikke planlagt. At høsten var så tidlig og tør, var der ingen der havde regnet med.

Men alt i alt, årets raps er af god kvalitet. Så generaliseringen holder ikke.

 • 0
 • 0

Men alt i alt, årets raps er af god kvalitet. Så generaliseringen holder ikke.

Tak for uddybende info. :-) Det er dejligt at høre at det er bedre kvali. og sundere end andre år. Så mangler vi bare at forbrugerne kan få glæde af det ved at man begynder at skrive årstal på olierne som på vin, så man kan udføre mere informerede valg som forbruger. Nå ja, og så forresten også alt det andet du skrev i din kommentar smækket bag på etiketten, fordi uden de informationer du lige skrev, kan man ikke bruge årstallet til ret meget.. :-)

Men på den anden side så kan jeg - eller andre forbrugere - bare købe øko. og så helgardere sig bedre mod f.eks. glyfosat-rester, hvilket jeg i forvejen gør, så det i sidste ende bliver en non-issue.

Apropos vin, har jeg - sjovt nok - dog for nyligt fået et nyt problem mht. rødvin vedr. ftalater, som vores dejlige myndighed(er) (heller) ikke gider at bekymre sig om, og som jeg pt. ikke lige har en løsning på, andet end at købe øko. men som gør rødvin endnu dyrere end det i forvejen er.. • Phthalate compounds contaminating your glass of wine http://sciencedaily.com/releases/2014/08/1... Dermed begynder moderat rødvin-drikning af sundhedsmæssige årsager efterhånden at falde til jorden..

 • 0
 • 0

Du skal da ikke drikke det for sundhedens skyld, men fordi det smager godt - efter min mening!

Tak for rådet. :-) Jeg drikker dog rødvin dagligt både fordi det smager godt og fordi det er sundt. Jeg gider ikke at ødelægge min krop ved at spise og drikke fødevarer udelukkende fordi de blot smager godt og ydermere når jeg bliver ældre og har ødelagt min krop godt og grundigt tage kemisk, syntetisk, immunsystem-ødelæggende, lever-skadende medicin som de fleste ældre jo gør (og bliver overtalt til af læger fordi de har meget begrænset viden om ernæring kontra lægemidler de ved en hel masse om takket være medicinalbranchens hjernevask) til at tage og som man kan undgå ved at leve sundt, afgifte sin krop for giftstoffer, dyrke motion, og lign..

Jeg gider heller ikke at få kræft, noget som hveranden dansker vil få i 2020 og endnu flere efterfølgende... • I 2020 får halvdelen af os kræft http://go.tv2.dk/krop-sundhed/2013-06-07-i... ...og som i 90-95% af tilfældene skyldes livstil. • "Only 5–10% of all cancer cases can be attributed to genetic defects, whereas the remaining 90–95% have their roots in the environment and lifestyle." http://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC25...

Desuden gider jeg heller ikke at gamble på min genetiske disposition for blødende tyktarmsbetændelse og drikke samt spise ting blot "fordi det smager godt" som enten vil ende i en stomipose eller leverskade, grundet årtiers forbrug og ophåbning af syntetisk, kemisk, ikke-evolutionær, krops-ødelæggende medicin, for slet ikke at tale om alle andre bivirkninger både i akut eller i den kroniske stadie. • "As a result of the small risks of kidney, liver and blood disorders, blood tests should be taken before and after starting treatment." http://en.wikipedia.org/wiki/Mesalazine

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten