Giv din hjerne til jagten på liv i rummet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Giv din hjerne til jagten på liv i rummet

Seti Institute har lanceret en ny metode til at finde tegn på intelligent liv i rummet. Først bad de os om at donere vores ubrugte computerkraft til at gennemgå de mange signaler, som indsamles fra rummet via Seti@home. Nu beder de om, at vi bruger vores ekstra hjernekapacitet til at finde mønstre, som bør analyseres nærmere, i de store mængder data.

Alle kan melde sig til at deltage i jagten på intelligent liv. Seti Institutes store Allen Telescope Array scanner himlen for signaler og prøver at finde nogle, som kan stamme fra intelligente civilisationer derude.

Seti@home har siden maj 1999 benyttet millioner af brugeres computere til at analysere radiosignaler fra rummet. Siden kom i maj 2007 Zooniverse.org, der har aktiveret almindelige mennesker til en lange række forskningsopgaver så som at finde planeter ved andre stjerner, sammenligne galakser, undersøge Månen og meget mere. Nu skal så også Seti@home suppleres med menneskets analytiske evner.

Seti Institute har brug for frivillige til at lede efter mønstre i store mængder komplekse signaler. (Foto: Seti Institute)

Avanceret menneskelig signalanalyse

Til forskel fra Seti@home skal man i det nye projekt, Setilive, selv aktivt involvere sig. Man skal genkende mønstre, markere dem og prøve at se, om man har set det mønster før, alt sammen inden for 90 sekunder.

Seti Institutes direktør, Jill Tarter, siger til Space.com:

»Der er dele af spektret, hvor vores avancerede signalbehandlingssystemer bliver overvældet, da der findes så mange signaler. Vi håber på, at frivillige vil hjælpe til med at identificere, hvilke signaler der skal undersøges nærmere.«

De frivillige skal gennemgå data indsamlet af Allen Telescope Array, som består af 42 antenner i det nordlige Californien. Teleskoperne lytter i mange forskellige frekvensbånd ved en lang række stjerner for at finde planeter med en intelligent civilisation, der udsender radiosignaler.

Jill Tarter forklarer til Space.com, at de mennesker, som vil være bedst til denne slags arbejde, er dem, som kan ignorere de oplagte mønstre og i stedet se de svagere og anderledes mønstre. Hun erkender, at det er som at finde en nål i en høstak.

Forskere hos Seti Institute har jagtet intelligent liv i rummet siden 1960'erne, men stadig ikke fundet tegn på, om der findes andre derude i det store kosmos.

Alligevel er forskerne optimistiske - men Jill Tarter erkender, at det kan blive en lang eftersøgning.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Seti Institute
Seti live
Artikel på Space.com

...at der er liv i universet, men jeg tror nu at det har andet og mere fornuftigt at foretage sig end at skanne himlen og hvis de kender til Columbus og lignende "helte" er jeg sikker på at de gør alt for at gemme sig for os ! :o)

  • 0
  • 0

Ja, selv sludder ! Universet er vel større end det "splitsekund" der søges i og med hensyn til liv i dette univers... prøv at se i spejlet Einstein... måske ikke noget køn syn, men liv er det da ! :o)

  • 0
  • 0