Gipsskrue med fjeder fjerner larm fra naboer

Illustration: Akoustos AB

Når du fæstner gipsplader til trævægge eller tage, bruger du skruer med dybe spor for at sikre dig at pladerne ikke løsner sig. Problemet er at den type skruer er ret fleksible, og når lydbølger rammer væggen, kan gipspladerne fungere som et trommeskind, der forstærker og fører lyden videre mellem rum.

Der findes i dag flere løsninger som forsøger at fjerne nogle af de lydbølger ved hjælp af elastiske lag mellem gipsplader og væg. Håkan Wernersson fra Malmö Universitet i Sverige mener nu at have fundet den billigste og mest enkle løsning.

»Med vores skrue kan du montere gipsplader direkte i væggene. Ved at gøre væggene lidt tyndere, frigør du gulvplads, og en kvadratmeter gulvareal er mange tusinde kroner værd,« siger Håkan Wernersson, lektor ved Institutt for materialevidenskab og anvendt matematik på Malmös Universitet.

Læs også: Ny metode afslører løse bolte ved at lytte til tonen

Halverer lyden

Den såkaldte 'Sound screw' er helt enkelt en almindelig gipsskrue med fjeder. Mens en traditionel gipsskrue holder gipspladerne tæt mod træværket, der udgør strukturen i et rum, har den nye lydabsorberende skrue en elastisk fjeder lige under skruehovedet.

Den forreste del af skruen går ind i træværket, mens den bagerste fæstnes i gipspladen. Skruen holder på den måde gipspladen tæt på mod væggen, men med et lille mellemrum, som gør at fjederen kan udvides og komprimeres.

Det dæmper energien fra lydbølger som rammer væggene. Ved test i laboratoriet skal lydoverførslen mellem to rum være dæmpet med op til ni decibel, hvilket svarer til at den oplevede lyd reduceres med 50 procent.

De lyddæmpende egenskaber er hidtil testet ved Danmarks Tekniske Universitet, The Sound Research Laboratories i England og ved det svenske forskningsinstitut RISE.

Ifølge Wernersson er skruerne særligt egnet til konstruktioner med bjælkelag i træ, da de akustiske udfordringer her er større end når man bygger med tung beton.

Læs også: DTU-forskere: Danmarks største træbyggeri kan blive en brandfælde

Tilbyder salgs- og produktionsret

Skruen er et forskningsprojekt, som siden er blevet til virksomheden Akoustos AB. Stifterne bag selskabet vil give andre selskaber retten til at producere og/eller sælge skruen i bestemte markeder. Håkan Wernersson og partneren Raimo Issal leder nu efter selskaber som ønsker at teste produktet i større skala.

»Den er ikke kommet på markedet endnu, og vi har derfor brug for flere referenceobjekter,« siger Håkan Wernersson.

Prisen er dermed ikke fastsat, men designet vil gøre skruen mere kompliceret at fremstille og derfor dyrere end almindelige gipsskruer. Stifterne forventer dog omkostningsbesparelser på sigt. Skruedesignet er patenteret i flere lande, blandt andet Australien, Kina, England, Canada, Norge og Danmark.

Artiklen er fra tu.no.

Læs også: Fynsk skærerobot skal gøre tømrere mere effektive

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når man se løsningen tænker man: Selvfølige!

Det godt arbejde - jeg tror disse skruer bliver en succes!

Er der nogle som kan se nogle ulemper? - jeg kan pt. ikke!

 • 10
 • 2

Fugt... rust, knækket fjeder og plader der falder ned... Når jeg kigger på skruen så undres jeg over hvor skal fjedren være i pladen? Hvordan montere man den uden at bryde papiret på gipspladen og dermed svække den? Hvordan når man spartler op? risiskere man så at fylde fjederen med spartelmasse /gips fra pladen og dermed fjerne effekten? uden at kunne se hvordan den monteres på/i selve pladen ligner den lidt noget der er udtænkt af folk der ikke arbejder med at sætte gipsplader op.

 • 18
 • 4

Hvordan er det lige det er med gipsplader og brændsikring ?

En "smart" skrue der slårt på at man kan spare den ene gipsplade så der kan sælges 0,2m2 mere gulvareal på projektlejligheder.

Er der nogen der vil oplyse mig hvor mange entrepanører der opsætter flere gipsplader end loven tilsiger der skal til for at opretholde brændsikringen mellem to lejligheder?

Mit eget umiddelbare bud; INGEN, så hvor blev de ekstra kvadratmeter af ?

Men så kan man jo hæve prisen på lejlighederne ved at påstå der er monteret støjdæmpende skruer....

Og når der så kommer klager alligevel, så afvises de ved at der er en testmåling der viser en marginal reduktion ved en helt specifik frekvens.

De seneste års mange byggeskandaler viser med alt tydelighed at profit maksimering er vigtigere end lejlighedernes brugbarhed.

 • 10
 • 2

@Jesper Jensen

Jeg deler dine anskuelser, men måske er der særlige anvendelsesmuligheder. - F.eks. hvis der står en stor dieselmotor eller en damphammer i det tilstødende lokale og hvor det ikke er et krav, at skruhovederne er helt neddykket i overfladen??

Findes der mon ikke også noget anvendeligt og afprøvet svingningsdæmpende tape med tilhørende brugsvejledning. - Måske primært til brug mellem to pladelag, og hvor pladerne vælges med passende afvigende tykkelser (og egensvingningstal)? Og måske med ekstra bredt/tykt tape under skruerne, så disse kan spændes "fornuftigt" og lidt varierende, uden der opstår unødige deformationer?

 • 4
 • 3

Når jeg kigger på skruen så undres jeg over hvor skal fjedren være i pladen? Hvordan montere man den uden at bryde papiret på gipspladen og dermed svække den? Hvordan når man spartler op? risiskere man så at fylde fjederen med spartelmasse /gips fra pladen og dermed fjerne effekten?

Hvis man studerer skruerne på billedet, synes jeg nu godt, man kan gætte sig til, hvordan det skal fungere:

 • Det koniske hoved på den "almindelige" del af skruen har skær, så skruen kan bore et cylindrisk hul i gipspladen, efterhånden som man skruer den ind gennem plade og træ.
 • Fjederen følger bagefter gennem dette cylindriske hul.
 • Til sidst kommer en meget kort gipsskrue med kun 1 gevindrynke. Denne gipsskrue skærer sig ind i det cylindriske hul. Den er sandsynligvis forbundet til den almindelige skrue med en eller anden form for teleskopled, der kan overføre moment mellem de to skruedele.
 • Når gipsskruen er i plan med gipsen eller lidt under (vil jeg antage), stopper man med at skrue.
 • Mens man har skruet, har fjederen været komprimeret, fordi man trykkede med skruemaskinen.
 • Når man slipper, ekspanderer fjederen til sin hvilestilling, gipsskruen bliver trykket udad, og gipspladen følger med, da gipsskruen er monteret i denne.
 • Slutresultatet bliver, at gipspladen er skubbet lidt ud fra træet og er fjederforbundet til træet.

Når man bagefter spartler hen over skruen, vil jeg antage, at gipsskruen lukker så tæt, at der ikke kommer spartelmasse ind til fjederen.

Jeg er nok lidt mere bekymret for væggens styrke/stivhed, selv hvis man bibeholder pladerne på begge sider. Gipsplader og lægter danner jo til sammen et bærende profil, der kan optage en del bøjningsmoment, hvis nogen f.eks. falder ind mod væggen. Sådan et profil opbygget i lag er meget stivere end summen af de enkelte lags stivheder, men kun, hvis lagene ikke kan skride i forhold til hinanden. Så der skal være noget, der optager forskydningskræfter mellem lagene, hvis man vil have fuld stivhed.

Med en almindelig skruesamling må man få en eller anden form for friktionssamling mellem gipsplader og lægter, så alt er stabilt og ikke skrider. Men med den nye "svævende" samling har man kun skruerne til at overføre forskydningskræfterne i en lidt vakkelvorn samling.

 • 28
 • 2

Jeg sidder og funderer over en skum-gummi profil på reglaren og imellem 2 lag gips?? Det ville ( Hvis gummien er stiv nok ) give fjeder virkningen??? Bruger man ikke gummi på stållægter i forvejen ???? Men det vil så tilføre endnu et kunstprodukt til de 100 vis der er i moderne byggeri, der så blir mindre bæredygtigt ( svært at separere delelementerne ved nedbrydning )

 • 1
 • 0

.. om det på sigt er så fedt at blive ved med at lave lortebyggeri.

Man kunne jo i stedet forestille sig at:

Man opbyggede skillevægge i gasbeton i stedet.

Man murede skillevægge.

Eller hvis man endelig skal bruge gipsplader, så byggede man dobbelt skelet som ikke var forbundet.

Osv.

Men klart, det er jo ting som vil tage penge fra de glubske udviklere (stakkels Bach gruppen, tænk om der blev stillet krav til tingene blev lavet ordentligt).

 • 12
 • 2

...at den er udviklet i Sverige!!

I Sverige er en meget stor del af husene i træ men man moderniserer og monterer gipsplader og med den skrue kan man spare hele rammen og sætte pladen direkte i trævæggen og få lydisolation og brandsikring.

 • 3
 • 1

Hvad med de spartlede/limede samlinger, som gipsplader kræver. Bliver det ikke et problem at undgå revner, hvis pladerne kan bevæge sig?

Nuværende gipsskruer til professionelt brug sidder på bånd, så man hurtigt kan få sendt nogle skruer i pladen. Jeg formoder disse kun (indtil videre) kan fås løst. Det kunne nok også sætte en lille dæmper på udbredelsen. For at gøre ondt værre, skal de også helst kunne bruges i nuværende skrueautomater, når/hvis de kommer på bånd.

Men ellers godt med noget nytænkning i byggebranchen.

 • 1
 • 1

Der står: dæmpet med op til ni decibel, hvilket svarer til at den oplevede lyd reduceres med 50 procent.

Mig bekendt svarer en halvvering af lyden til en reduktion på 3db. Hvis der er 9db dæmpning, så svarer det til en reduktion af lyden til 1/8. Så mon ikke det skulle være 3db dæmpning, som svarer til de nævnte 50%.

 • 0
 • 1

For nogle år siden, blev der her i "Ingeniøren" skrevet om et loft på et gymnasiet der var styrtet ned. Det ene loft pga. skrugernes kvalitet i forholde til det angivet af producenten. Siden hen udvidet til at omfatte andre offentlige bygninger, hvor de økonomiske poster blev listet op. En anden gammel artikel, vil her mene, mere ind 10 år siden, der beskrev omkring statiske problemer med skruer der skulle kunne utraditionelle metoder ud over trak og slip.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten