Gips, ler, papir og træ skal gøre mekanisk ventilation overflødig
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Gips, ler, papir og træ skal gøre mekanisk ventilation overflødig

I dag indvies huset uden fugtige hjørner og svamp i krogene: Det Åndbare Hus. Egen Vinding og Datter har bygget Det Åndbare Hus i samarbejde med DTU og Teknologisk Institut, hvor en konstruktion af åndbare materialer skal erstatte mekanisk ventilation. Håbet er at sænke kravene til mekanisk ventilation.

’Egen Vinding og Datter håber, at projektet vil levere den nødvendige dokumentation til at kunne bidrage til at bane vejen for en ændring af Bygningsreglementet,' står der i en pressemeddelelse fra Realdania.

Bygningsreglementet kræver, at luften i huse skal udskiftes tolv gange i døgnet som forudsætning for, at man har godt indeklima. Men krav til tætheden og energiforbrug i nyere huse gør, at der skal installeres en mekanisk ventilation for at nå det mål. Hvis ikke fugtig luft kan trækkes ud, skaber det fugtproblemer som for eksempel skimmelsvamp.

»Hvis man bygger rigtigt, er fugten ikke et problem,« siger Lars Jørgensen direktør i Egen Vinding og Datter.

Han tror på, at Det Åndbare Hus kan leve op til kravene om godt indeklima uden mekanisk ventilation. Hvis det er tilfældet, kan det betyde at kravene til mekanisk ventilation sænkes.

’Hvis kravet til mekanisk ventilation kan reduceres ved at bygge åndbare konstruktioner, vil man kunne spare både el, materialer og penge og samtidig få en bedre kvalitet og et bedre indeklima,’ fortæller Egen Vinding og Datter i pressemeddelelsen fra Realdania.

Bedre indeklima med elefantgræs, ler og gips

Materialerne skal både kunne optage, afgive og transportere fugt, så den kan bevæge sig hele vejen gennem huset uden at ophobes. Det bedre indeklima opstår også, fordi materialerne i huset afgasser så lidt som muligt. Taget er af elefantgræs, facaden er bygget af gips, ler og asketræ med en isolering af papir og hør. Gulvet er af ler, som ligger på opskummet glas. Carsten Johansen, faglig leder for Indeklima og Bygningsundersøgelser på Teknologisk Institut, har fulgt projektet og er spændt på, om materialerne kan nedsætte behovet for mekanisk ventilation:

»Den største fugtudfordring er fugten, som kommer inde fra beboerne. Vi har ikke stor erfaring med kombinationen af disse materialer, og hvordan de i kombination vil reagere på fugtpåvirkning.«

Om huset kan transportere fugten, skal vise sig over en toårig måleperiode. Fugten bliver målt med loggere, der elektronisk registrerer temperatur og fugtighed præcis det sted, de er placeret. Derfor er loggerne også placeret strategisk i tværsnittet af tagkonstruktion og ydervæggene. I det første test-år er huset ubeboet, og i stedet afgiver en kunstig fugtkilde placeret i huset den samme mængde fugt som en familie.

»Der er ingen beboere i huset under det første test-år. Så der kan vi frit måle, registrere og eventuelt ændre på fugtbelastningen. For eksempel kan vi uden at genere folk gå ind og åbne konstruktioner, hvis vi vil,« forklarer Carsten Johansen og tilføjer:

»Jeg er meget spændt. Materialesammensætning har med stor sandsynlighed de rette egenskaber, men det er spændende om de så også virker sådan.«

Søger familier til at bo i Det Åndbare Hus

Det første test-år, hvor huset er ubeboet, skaber en basisreference for huset. Det næste test-år skal en familie flytte ind, og her måler man så på, hvordan huset reagerer på almindeligt brug.

Det er faktisk muligt at flytte ind i Det Åndbare Hus, der ligger på Haslevej 81 i Ringsted. Egen Vinding og Datter skriver på deres Facebook-side, at de søger familier med allergi til at bo i huset, fordi de tror, at deres hus kan bedre visse allergier og gerne vil teste det. Det andet test-år skal dermed teste husets allergivenlighed, og teste hvordan huset reagerer på fugt fra en familie.

Egen Vinding og Datter har bygget lignende huse siden år 2000, men har ikke dokumenteret, at deres huse kan afgive fugt, uden at beboerne skal lufte ud gennem vinduer og døre.

Af Den Danske Ordbog
"Ånde": luft som et menneske eller et dyr puster ud under sin vejrtrækning ofte med vægt på lugten fra den udåndede luft
Tænker at der "næppe" er tale om et hus der ånder, men at huset et bygget med diffusionsåbne materialer.

I artiklen skrives: "Bygningsreglementet kræver, at luften i huse skal udskiftes tolv gange i døgnet, som forudsætning for, at man har godt indeklima"
Nej - det står der ikke i Bygningsreglementet. I Bygningsreglementet står der at der skal være en udelufttilførsel (i beboelsesbygninger) på mindst 0,3 l/sm2. I "almindelig" størrelse boliger med "almindelig" rumhøjde vil det normalt være det sammen som mindst en halv gange i timen. Bemærk dog brugen af ordet "mindst".

I artiklen står ydermere: "Men krav til tætheden og energiforbrug i nyere huse gør, at der skal installeres en mekanisk ventilation for at nå det mål"
Øh - nej. Der står ingen steder at der skal installeres mekanisk ventilation - udover at der er krav til mekanisk aftræk fra toilet/bad/køkken. Hvis man kan få energirammen til at balancere med naturlig ventilation, dvs. med ventilationsåbninger i facade mv. der sikrer tilstrækkelige luftmængder, og så supplere med andre energimæssige tiltag så er man velkommen til det.

Når dette er sagt, så er fugt jo ikke nødvendigvis det største forureningsproblem i indeluften - i flæng kan nævnes radon og afdunstninger (luft) fra mennesker og materialer (tæpper, borde, stole etc.).

Stadigt - spændende med udvikling. Lad os endelig se/høre hvad der kommer ud af målinger etc.

 • 5
 • 4

Det er jo ikke fordi der ikke er ventilation, den er bare naturlig via de høje "skorstene".
Så hvor meget huset ånder står vel lidt hen i det uvisse. Det ville være fornuftigt at måle luftstrømmen i disse skorstene, så man kan skille husets ånding fra ventilationens ånding.

 • 1
 • 0

 1. Er der simple metoder til at måle luftskiftet. Et rum eller en bolig ?

 2. Indeklima: mint Netatmo målersystem kan måle CO2 i indeluften.
  Det er ganske interessant at følge OG at forsøge holdt under en komfort-grænse på 1.000 ppm.
  Udluftning eller ophold i rummet ses helt tydeligt.

Så hvorfor er det et problem i skoleklasseværelser ?

 • 0
 • 0