Gigaspejle sparer Brøndby Stadion for 150.000 kr. om året

Plus23. september 2021 kl. 11:4913
Gigaspejle sparer Brøndby Stadion for 150.000 kr. om året
Illustration: Second Sun.
Et solreflektor-system kaster lys på de skyggefulde områder svarende til 100.000 kilowattimers kunstbelysning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er måske nok langt mellem sejrene for Brøndby IF i denne sæson, men på andre fronter spejler klubben på den københavnske vestegn sig i succes.

Klubben har i det seneste år haft et samarbejde med virksomheden Second Sun om et bæredygtigt solreflektor-system, der spejler sollys ned på banen året rundt for at gavne væksten i græsset og mindske behovet for kunstig belysning.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
27. september 2021 kl. 10:10

Rent styringsmæssigt må det være ret simpelt. Og kunne i øvrigt også bruges til solceller på flade tage.</p>
<p>Hvis man ikke kan købe det som et simpelt standardudstyr allerede, kan jeg kun opfordere nogen til at lave det.

Jeg lavede en på HTX i 1998 til et solcellepanel. Det var noget med to lysfølere og en væg imellem dem, monteret på en aksel. Når den ene fik mere lys end den anden, ville akslen dreje indtil der var ligevægt. Samme princip kan laves også laves med to planer.

12
24. september 2021 kl. 10:50

Det er præcis den samme tracker kan fåes til solceller - prøv at google "solar tracker"

11
23. september 2021 kl. 22:42

Slap nu lige af. Det drejer sig jo altid om at arbejde med naturen istedet for imod. For mig lyder det som en god og simpel ide, at sætte nogle spejle op som sender sollyset derhen hvor det gør mest gavn. selvfølgelig kan man istedet anbringe en solfanger indfange jævnstrøm, konvertere den til vekselstrøm, sende den ud i elnettet, hente den tilbage, ensrette den og anvende den i en LED belysning. For mig lyder ideen med spejle altså enklere, billigere og smartere. Selvom det næppe er så interessant for de rådgivende ingeniører, virkningsgraden er mindst det dobbelte. Det kræver desuden ikke backup af kulkraftværker.

10
23. september 2021 kl. 22:16

Hvor vi boede før, havde vi et nordvendt køkken. Jeg prøvede at stille et spejl ude i haven, op ad hækken, så det lyste ind gennem køkkenvinduet, og op på loftet i køkkenet. Det gav et rigtigt godt lys i køkkenet. I et kvarter ad gangen. For man skulle hele tiden ud og stille på det, for at ramme. Så det blev jeg hurtigt træt af.

Men spørger stadig mig selv, om man ikke kan købe en tracker, der kan dreje spejlet, så det hele den mulige tid spejler samme sted hen. Rent styringsmæssigt må det være ret simpelt. Og kunne i øvrigt også bruges til solceller på flade tage.

Hvis man ikke kan købe det som et simpelt standardudstyr allerede, kan jeg kun opfordere nogen til at lave det.

8
23. september 2021 kl. 18:10

på el-regningen og ROI på 3-5 år lyder også godt. Et par vindmøller kunne nok også hjælpe lidt?

Vi andre kan kun drømme om kwH-priser på 1,5kr/kwH ;-), men jo mere el jeg spare, jo mere koster varmen om vinteren. Klart noget at regne på!

4
23. september 2021 kl. 16:29

Jeg ved ikke om det er 30-40% der stammer fra fossile brændsler, men det er da stadigvæk en betragtelig del i følge denne graf fra Energinet:

https://energinet.dk/El/Gron-el/Deklarationer/Hvor-kommer-stroemmen-fra

Grafen på ovenstående link viser produktionen i DK. Det er kun den halve sandhed, for meget strøm importeres jo fra udlandet. Her kan strømmen så stamme fra vandkraft, atomkraft eller meget andet. Og så bliver billedet mere mudret og diskussionen kan starte med om atomkraft er grønt eller ej. Lad os ikke gå den vej i denne tråd :)

2
23. september 2021 kl. 14:29

El er IKKE grøn Det marginale strømforbrug (de sidste 30-40%?) produceres med fossile brændsler, undtagen de specielle øjeblikke, hvor vi har meget mere vindmøllestrøm, end vi kan bruge. Og det tager nogen tid (år?) før en vindmølle har fortrængt sin indlejrede CO2 (materialeforbrug, produktion, transport og opstilling). Var forbi Parken i går - der kører den kunstige fotosyntese-belysning på fuld knald - selv på en flot solskinsdag som i går. Spild af strøm. Men selvfølgelig surt at skulle vedkende sig at kunne lære noget af Brøndby!

1
23. september 2021 kl. 14:13

Dejligt der bliver plukket nogle af de "lavthængende frugter" med el-besparelser. Mulighederne i erhverv (og i de mange husholdninger) er store og kendte. Det er en stor fejl, når al fokus rettes på uden kritisk sans at elektrificere alt og lave spin om "grøn el". Den faktiske opgørelse viser jo kun ca. 50% af el kommer fra vind og sol. Plus ca. 10% fra importeret vandkraft. Resten kommer fra termisk elproduktion med brug af forskellige forurenende brændsler. Størstedelen importeret til skade for betalingsbalancen.