Gigantrådgiver køber Orbicon

Ifølge Magnus Meyer, direktør for WSP i Norden (tv) er Orbicon et attraktivt køb på grund af virksomhedens miljøkompetencer, tilstedeværelse på Grønland og Island og fordi Orbicon giver rådgivergiganten et langt stærkere brohoved i Danmark. For Orbicons medarbejdere giver købet en lang række nye muligheder, siger adm. direktør Per Christensen. Illustration: Orbicon

Efter nogle omtumlede år er rådgivningsvirksomheden Orbicon nu blevet solgt til den globale rådgivningsvirksomhed WSP.

Det fortæller virksomhederne i en pressemeddelelse.

»Med det nye ejerskab hos WSP styrker vi vores konkurrencesituation i hele den nordiske region betydeligt samtidig med, at vi får adgang til et globalt netværk af stærke kompetencer i en af de førende virksomheder i vores sektor. Ydermere bliver vi tilknyttet et team med en forretningsmodel og kultur i tråd med vores egen, hvilket vil styrke mulighederne for både kunder og medarbejdere,« siger Orbicons administrerende direktør Per Christensen i pressemeddelelsen.

Over 50.000 ansatte

WSP begyndte at arbejde i Danmark i 2005 og etablerede et fast kontor her i 2016. Den gang havde virksomheden omkring 35.000 medarbejdere fordelt på kontorer i 40 lande. Siden er virksomheden imidlertid vokset kraftigt, så de med købet af Orbicon kommer over 50.000 medarbejdere.

Plaget af byggeriproblemer

Læs også: Leif Hansen opslugt efter vild vækst uden sikkerhedsnet

Hos Orbicon er det imidlertid gået knapt så godt de senere år. Virksomheden, der er et datterselskab til Hedeselskabet, beskæftigede sig oprindeligt med natur- og miljøprojekter, men i 2009 købte de byggerirådgiveren Leif Hansen, der ellers var på vej i betalingsstandsning. De efterfølgende år, viste det sig, at Leif Hansen havde påtaget og pådraget sig langt større økonomisk risici, end Orbicon havde forventet, og i 2011 vurderede den daværende direktør Jesper Nybo Andersen, at købet havde medført tab for 60 mio. kr. Desuden mistede omkring 100 medarbejere ud af 570 deres job.

Læs også: Orbicon-direktør om rådgiveropkøb: »Det har været rigtigt giftigt«

I 2017 gav byggeriafdelingen imidlertid atter så store problemer, at det kunne ses i regnskabet. Driftsunderskuddet endte på hele 63 mio. kr.

»Det er primært indenfor byggeri og anlæg. Og det er desværre ikke begrænset til nogle få enkelte projekter. Der er flere projekter, hvor det har vist sig, at vi står væsentligt dårligere, end man tidligere havde indblik i,« fortalte Per Christensen, der blev administrerende direktør efter Jesper Nybo Andersen i september 2017.

Læs også: Orbicon fik rekordunderskud i 2017

Per Christensen udskiftede ledelsen i byggeriafdelingen, og i 2018 kunne de sorte tal atter skimtes på bundlinjen - driftsresultatet (EBIT) lå på 1,9 mio kr. ud af en omsætning på 475 mio. kr.

Miljø og Arktis trækker

For WSP er det ifølge virksomhedens nordiske direktør Magnus Meyer især Orbicons kompetencer indenfor miljø-området og det arktiske område, der er interessante,

»Det danske hold har mange spidskompetencer indenfor miljøområdet. Desuden er de stærke på nichekompetencer, som udfordringerne ved arktiske forhold, og arbejder både på Grønland og Island,« har han forklaret i et videointerview med det svenske medie Teknikdygnet.

Med købet kommer WSP op på 6.000 medarbejdere i Norden - heraf omkring 1.000 indenfor miljøområdet.

Prisen for opkøbet er ikke oplyst.

Emner : Rådgivere