Gigantisk vindmøllepark på 2,4 GW får grønt lys i Nordsøen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Gigantisk vindmøllepark på 2,4 GW får grønt lys i Nordsøen

Med en dugfrisk godkendelse fra de britiske myndigheder kan fire store energiselskaber nu gå videre frem mod bygningen af det, der omkring 2018 bliver verdens største havmøllepark, beliggende på Dogger Banke i Nordsøen.

Projektet, som hedder Dogger Bank Creyke Beck, er på intet mindre end 2,4 GW, fordelt på etape A og B med tilsammen op til 400 vindmøller. Effektmæssigt svarer det til seks Anholtparker.

Læs også: Verdens største havmøllepark bygges uden Dong

Parkerne vil årligt kunne producere 8 TWh – svarende til en fjerdedel af det danske elforbrug – eller 5 procent af det britiske elforbrug.

Området på Dogger Banke, hvor gigant-parken på 2,4 GW skal bygges. Illustration: MI Grafik

Ifølge planen skal byggeriet af første etape starte i 2017, og den første strøm produceres her fra 2018.

De fire selskaber bag projektet er tyske RWE, skotske SSE, norske Statkraft og norske Statoil, samlet i selskabet Forewind. Statoil er et af de selskaber, som er prækvalificeret til at byde på den danske Horns Rev 3-havmøllepark.

Læs også: Dong Energy får ja til stor britisk havmøllepark

Ved annoncering af godkendelsen i går lagde den britiske klima- og energiminister, Ed Davey, stor vægt på kæmpeprojektets betydningen for lokalområdet:

»Dette er en stor saltvandsindsprøjtning til Yorkshire og Humberside. Projektet har potentiale til at skabe hundredvis af grønne job og strøm til op til 2 millioner hjem,« sagde han.

Ifølge Forewinds egne beregninger vil projektet skabe 4750 nye job og tilføre den britiske økonomi 15,4 mia. kroner.

Havmøllerne skal som nævnt bygges på det relativt lavvandede Dogger Banke – i en afstand af minimum 131 kilometer fra den britiske østkyst, hvor vanddybderne ligger mellem 18 og 63 meter.

2.840 kilometer kabler

Ud over de op til 400 vindmøller omfatter projektet 8 offshore-opsamlingsstationer, to transformerstationer, 2.840 km kabler, fire offshore-beboelseplatforme med helikopterlandingplads og 10 offshore-vindmåle-master.

Forewind har foreløbig brugt mere end en halv milliard kroner på geofysiske, geotekniske, meteorologiske og oceanografiske undersøgelser, som hovedsagelig er udført af britiske entreprenører.

Ifølge Forewind er der endnu ikke givet noget tilsagn om statsstøtte til projektet fra den britiske stat, men at det er normalt i denne fase af projektudviklingen.

I en mail skriver selskabet, at man regner med, at operatørerne vil ansøge om støtte i henhold til det britiske CFD regime, som Dong Energy tidligere har fået bevilget støtte fra til nogle af sine britiske havmølleprojekter.

Selskabet har endnu et projekt i støbeskeen på Dogger Banke - nemlig Dogger Bank Teesside A og B - også med samlet effekt på 2,4 GW.

Forewind har i øvrigt fået fremstillet en interaktivt 3D-simulering, hvor fiskere og offshore-myndigheder kan gå ind og få et indtryk af, hvordan parken kommer til at virke og se ud under forskellige omstændigheder.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi kan så håbe, at Energinets længe ventede forbindelse til UK kan hægtes på her, så den første virkelig store øst/vest forbindelse kan blive en realitet en del tidligere, hvilket er meget interessant pga. tidsforskellen til UK samt vejr og vinds overvejende bevægelse fra vest mod øst.

Når det blæser i vest (UK/Irland) er det måske mere stille i øst (DK/Sverige) og omvendt.

 • 19
 • 2

Parkerne vil årligt kunne producere 8 TWh

... med 2,4 GW

Er det ikke lidt svært at forestille sig at moderne havmøller i 6-8 MW-størrelsen kun vil levere en kapacitetsfaktor på 38%, ude Dogger Bank, når de efterhånden forældede 2,3 MW møller, der står på Horns Rev leverer 50%?

Middelvindhastigheden 100 m over havet, er iflg 4coffshore.com 1% stærkere over Dogger Bank end over Horns Rev, og navhøjden er jo nok mindst 30 m højere på de møller der opstilles på Dogger Bank.

Jeg har svært ved at se hvordan det skulle blive til en lavere kapacitetsfaktor, når der samtidig anvendes den nyeste og mest effektive teknologi. V164-8.0 har iflg databladet en AEP på ca 4750 fuldlasttimer, ved 10 m/s, som er den vindhastighed der angives ved Dogger Bank.

Med en rådighedsfaktor på 97% (lavt sat), giver det en kapacitetsfaktor på 52,5%.

Jeg kender ikke AEP for Siemens SWT-6.0-154, men den har større rotorareal/generatoreffekt end både V164 og SWT-2,3-93, som står på Horns Rev, så jeg må formode at den i hvert fald har relativt højere AEP end sidstnævnte.

Så mon parkerne i virkeligheden kommer til at producere 11 TWh (svarende til 52%), snarere end 8 TWh?

 • 21
 • 1

Enig med Søren!
Og stor ros til Sanne Wittrup, der IKKE skriver det sædvanlige: "Disse møller forsyner 2,5 mio britiske husstande med strøm....."
Det skriver nemlig EnergyWatch om samme havvindmøllepark.

 • 4
 • 3

håbe, at Energinets længe ventede forbindelse til UK kan hægtes på her

Samme princip som Kriegers Flak. Måske kunne det kombineres med NSN mellem Norge og NordEngland : http://nsninterconnector.com/about/what-is...

Teknisk set fordelagtigt med et NordsøGrid, men økonomisk er det en anden sag. Viking Link planlægges at gå til Norwich, 100km nordøst for London.
http://energinet.dk/DA/ANLAEG-OG-PROJEKTER...
SydEngland har nærmest umættelig appetit på grøn strøm, især hvis det er udenfor synsvidde.
http://brilliantmaps.com/north-london-uk-s...
Hvis der til den tid er forskellige priszoner indenfor England, vil der formentlig være højere pris ved vindfattige London end i vindrige NordEngland, som ovenikøbet får strøm fra skotske møller.

Søkabler kan have længere projekttid end havmøller - det kan være svært at koordinere.

Der tilsyneladende lidt samme flaskehalsproblem i NordEngland som i NordTyskland, for der er plan om 600kV søkabel fra Skotland til Wales : http://www.westernhvdclink.co.uk/ http://dk.prysmiangroup.com/dk/corporate/a...

 • 3
 • 0

@Thomas Gade

Viking Link planlægges at gå til Norwich, 100km nordøst for London.
http://energinet.dk/DA/ANLAEG-OG-PROJEKTER...

Der er HVDC linjen angivet til at være klar i slutningen af 2020, men det bliver nok senere eftersom de endnu ikke har taget en beslutning om det.

Det mest detaljerede info link jeg kender om Viking Link er i tiårs rapport fra ENTSO-E - det fælles europæiske transmissionsnetværk organisation. Download "Ten-Year Network Development Plan 2014 - Full Report". Viking Link er omtalt på side 173. Desværre står der her at Viking Link først er klar i 2030. 8-(

Rapporten har flere interessante HVDC netværks planer. Hele 2 HVDC linjer fra Storbritannien til Norge. Mest overrasket var jeg dog over planen at forbinde syd-vest spidsen af Storbritannien (Cornwall) til Frankrig (ved Nantes) og videre til nordkysten af Spanien (ved Bilbao) forventet i 2020! Se side 122.

Nils Peter Astrupgaard forslag om at kombinere HVDC forbindelsen med Dogger Bank er god idé og det ligger faktisk det rigtige sted ud for Idomlund hvor Viking Link kan forbindes.

 • 3
 • 0

Hvorfor vælges Dogger Banke?
Det er langt ude, og det er et godt sted at fiske.


Det vil næppe blive et ringere sted at fiske, sådan at forstå at erfaringen viser at fundamenterne øger biodiversiteten og mængden af fisk. Det vil jo nok, ligesom med de danske havmølleparker, være tilladt at fiske indenfor projektomårderne, når parkerne står færdige - dog ikke med bundtrawl.

Hvis der kun var tale om en havmøllepark på 400 MW. så lå det nok lidt for langt ude, til at det kunne betale sig - men da der er projekteret hele 7.200 MW, kan det jo nok svare sig at trække kabler derud.

Havområder med en så gunstig kombination af areal, vanddybde, bundforhold og vindforhold som man finder på Dogger Bank, hænger trods alt ikke på træerne - især ikke i den britiske del af Nordsøen - og forresten heller ikke i resten af verden.

 • 1
 • 0

Mon den vindmøllepark vil være i stand til at lave strøm til en konkurrencedygtig pris?
Møllerne bygges langt fra land på op til 63 m vand, det lyder som et temmeligt dyrt projekt.
Mit gæt er, at prisen kan ende på den forkerte side af 1,50 kr/kWh, og det vel og mærke uden backup men med kabler til land, transformatorer, platforme til havs og landanlæg,

 • 1
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten