Gigantisk tidevandskraftværk i England rykker nærmere

Planerne om at tæmme tidevandskræfterne ved udmundingen af Englands største flod, Severn, er rykket et skridt nærmere, efter at en kommission under den britiske regering har anbefalet at gå i gang med byggeriet.

Tidevandsforskellen på op til 15,4 meter i Severn er den næststørste i verden. Det skyldes, at floden indsnævres til en smal kanal, hvor der bliver skabt en to meter høj tidevandsbølge, der er så vedholdende, at surfere flokkes om den. En enkelt surfer har præsteret at stå oprejst på 12 kilometer ned ad den 354 kilometer lange flod.

Tankerne om at udnytte tidevandets kraft i Severn blev allerede født for 82 år siden, og efterfølgende er ideerne og tegningerne til et tidevandsanlæg blevet mere konkrete.

I 1989 blev en gruppe, kaldet Severn Tidal Power Group, nedsat til at afdække mulighederne og fastslog, at et tidevandsanlæg kan dække seks procent af Storbritanniens energiforbrug, svarende til tre atomreaktorer eller 18 millioner tons kul.

I dag regner eksperterne med, at anlægget vil koste omkring 128 milliarder kroner at opføre og 750 millioner kroner om året at holde kørende.

Miljøfolk frygter for fuglene langs floden

I sidste uge bad den britiske regering eksperter om at se nærmere på planerne for et tidevandsanlæg, og kommissionen for bæredygtig udvikling (SDC) har anbefalet projektet under et par betingelser.

For det første skal projektet ejes og styres af det offentlige for at sikre, at regeringen tager ansvar for den langsigtede bæredygtighed i projektet.

For det andet skal etableringen af tidevandsanlægget tage hensyn til en række bekymringer, som miljøorganisationer har mod, at anlægget vil dæmpe den kraftige tidevandsstrøm på gennemsnitlig 107 kubikmeter i sekundet til stor skade for fugle langs floden.

200 turbiner skal bremse tidevandet

Anlægget vil forsinke tidevandsstrømmen ved at presse vandmasserne gennem 200 turbiner på den 16 kilometer lange dæmning, der er planlagt til at gå over Bristol-kanalen fra Lavernock Point nær byen Cardiff til Brean Down nær Weston-superMare i Sommerset.

Ved at åbne og lukke luger foran turbinerne kan anlægget udnytte tidevandsstrømmen både ind og ud af floden på det mest hensigtsmæssige tidspunkt. Miljøfolk organisationer frygter, at den bremsede tidevandsstrøm vil ødelægge livet for de 85.000 fugle, der gør området helt unikt.

Den bekymring har kommissionen lyttet til og vil kun anbefale en dæmning, hvis der oprettes et alternativt naturområde til de berørte fugle.

Emner : Vandkraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er interessant at et tidevandsprojekt nu forekommmer så realistisk, at man begynder at overveje hensynet til fuglene etc.

Men er det ikke muligt i dette blad at bruge metersystemet, dvs. angive effekt, årsproduktion, arealer etc. i megawatt, gigawattimer og kvadratmeter i stedet for de moderne journalisters måleenheder såsom antal atomkraftværker, mio. tons kul og fodboldbaner. Atomkraftværker kan vel bygges i forskellige størrelser, kul kan forbrændes mere eller mindre effektivt og selv om fodboldbaner vist nok er standardiserede, så er det ikke allevegne man kan finde omregningstallet til kvadratmeter, fx ikke i min CD-ROM udgave af Gyldendal.

 • 0
 • 0

Når man sejler ned ad en flod, sejler man ud mod havet.

Tidevandsforskellen på op til 15,4 meter i Severn er den næststørste i verden. Det skyldes, at floden indsnævres til en smal kanal, hvor der bliver skabt en to meter høj tidevandsbølge, der er så vedholdende, at surfere flokkes om den. En enkelt surfer har præsteret at stå oprejst på 12 kilometer ned ad den 354 kilometer lange flod.<<

Udover at flodens længde i forbindelse med tidevand og de 12 kilometer er komplet ligegyldig, så må en tidevandsbølge som forstærkes af en naturlig "Wavedragon" vel skylle fra havet og op i floden. Surferen må havde stået oprejst 12 km op ad floden.

Jeg kunne godt tænke mig at få defineret en eventuel forskel på en død fugl og en fugl med et ødelagt liv. Jeg er nu ikke bekymret for vores fjerede venner, i sidste ende bliver vandstrømningen gennem turbiner / porte den samme. Turbinerne vil naturligvis bremse vandstrømmen, men når vandstanden i havet har nået sit max, må man åbne portene så man har noget vand i reservoiret til at drive turbinerne når der er ebbe.

Mvh. Jørgen

 • 0
 • 0

Til Jørgen Jakobsen: Bekymringen for de fjedrede venner går på, at et tidevandsværk vil ændrer flodens økosystem, fordi gennemstrømningen vil ske langsommere. Ja "i sidste ende vil vandgennemstrømningen være den samme", men den nuværende tidevandsbølge hvirvler bundmateriale op og skaber en særlig fauna, som flere fugle trives godt i. Det vil ændre sig med en svagere tidevandsbølge.

Til Claus Topsøe-Jensen Fakta om Tidevandsanlæg: Dæmningens længde: 16,1 kilometer Kapacitet: 8,64 gigawatt Årligt output: 17 TW/h Procent dækning af Storbritanniens elforbrug: 4,4 procent Omtrentlige omkostninger: 128 milliarder kroner.

 • 0
 • 0

Fakta om Tidevandsanlæg: Dæmningens længde: 16,1 kilometer Kapacitet: 8,64 gigawatt Årligt output: 17 TW/h Procent dækning af Storbritanniens elforbrug: 4,4 procent Omtrentlige omkostninger: 128 milliarder kroner.

Hvis man nu stoler på årsproduktionen, bliver værkets gennemsnitlige ydelse ca 1940 MW (det er vel ca 1,75 x Asnæsværket) og Storbrittanniens totale elforbrug ca 44,1 MW. 66 milliarder kr. pr. installeret GW giver vel ikke den billigste grønne strøm!!

 • 0
 • 0

"Årligt output: 17 TW/h" Enheden for energi kan være TW*h Og så beregner man enkelt, at anlægningen producerer sin fulde effekt i 2000 h. Det er en tilgængelighed, som ligger mellem vindkraftens ~3000 h og solcellers ~1000 h.

Forstår jeg ret behøver man vel 100% anden kraft 4 gange i døgnet?

Mvh Tyge

 • 0
 • 0

... Men er det ikke muligt i dette blad at bruge metersystemet, dvs. angive effekt, årsproduktion, arealer etc. i megawatt, gigawattimer og kvadratmeter i stedet for de moderne journalisters måleenheder såsom antal atomkraftværker, mio. tons kul og fodboldbaner. ....

Hvilken velsignelse det vill være, hvis dette kunne lykkes! Det er rent ud sagt p....-irriterende, at værdien af journalistisk stof gang på gang bliver udvandet eller direkte forvrænget, fordi journalisten ikke kan eller vil finde rundt i de fysiske begreber og den relevante terminologi. For nogle år siden talte jeg med en i øvrigt kvik ung mand, som min kone var spejderleder for. Han stod overfor at skulle vælge linie i gymnasiet, og fastholdt uden slinger, at matematik og naturvidenskabelige fag ville være fuldstændigt spild af tid, for han skulle nemlig være journalist! At han også udviste stærke politiske ambitioner gør jo ikke tragedien mindre; der savnes også af og til lidt mere forståelse for, hvordan vores verden er skruet sammen.....

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten