Gigantisk eksplosion hærger galakse

Chandras billede af NGC-4636 viser et par spektakulære symmetriske arme eller buer af varm gas, der strækker sig 25.000 lysår ud i en kæmpe sky af gas. Gasskyen er flere millioner grader varm og omgiver hele galaksen. Armene er med deres temperatur på 10 millioner grader 30 procent varmere end den omgivne gas.

Ifølge Christine Jones fra Harvard-Smithsonian center for astrofysik, er symmetrien og armenes størrelse tegn på, at det vi ser er effekten af enorm eksplosion, der fandt sted midt i galaksen. Energien af eksplosionen svarer til flere hundrede tusinde supernovaer.

Armen ser ud til at være forkanten af chokbølgerne, der bevæger sig ud af med en hastighed på 700 kilometer i sekundet. Med den hastighed vil det tage 3 millioner år for strukturen at nå sin nuværende størrelse. Hulrummene, som er fundet i den varme gassky øst og vest for centrum, støtter chokbølgeteorien.

Jones og hendes hold af forskere mener, at eksplosionen er en del af en enorm løkke, der sender materialer rundt i galaksen og fastholder den i konstant forandring. I løbet af en periode på nogle få millioner år vil en varm gassky, der danner stjerner, køles af og falde ind mod det centrale massive sorte hul. Når materialet falder ind mod det sorte hul resulterer det i en eksplosion, der opvarmer den omgivende gas og starter en ny cyklus.

Denne cyklus kan være med til at forklare, hvorfor galaksen ikke har nogen kraftig udsendelse af elektromagnetisk radiostråling, som det ellers normalt er tilfældet ved galaktiske eksplosioner. Enten er det, fordi vi ser den i dens tidlige fase inden radiostrålingen starter, eller også er det en ny type udbrud som slet ikke udsender radiostråling.

Resultaterne og biledet er offentliggjort i det seneste nummer af det videnskabelige tidsskrift, Astrophysical Journal Letters.