Gigantisk 'boblebad' skal blæse plastforurening op til havoverfladen

9. juni 2017 kl. 16:0713
Specialselskab fra den norske olieindustri på banen med utraditionelt forslag i kampen mod plastforurening af verdenshavene. Forskere er positive over for ideen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Normalt opererer Petroleum Geo-Services’ (PGS) seismikskib med kraftige kompressorer, som sender trykluft ud for at kortlægge geologien under havbunden.

Men nu vil det norske selskab bruge de samme kompressorer til at blæse havenen plastforurening op til overfladen, hvor den kan indsamles.

Ifølge World Economic Forum (WEC) lander mindst 8 millioner ton plast i havene hvert år – det svarer til at tømme en skraldebil med plastaffald i havet hvert minut. Fortsætter den udvikling, vil der være mere plast end fisk i havene i 2050, vurderer WEC.

PGS assisterer til daglig verdens største olie- og gasselskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se en video af konceptet øverst i artiklen på TU.

Sådan fungerer konceptet

Projektet, som er på et meget tidligt stadie, går ud på at anvende to skibe, som sejler parallelt med hinanden: et seismikskib og et mindre skib.

Skibene er koblet sammen med en stor slange med ventiler (den sorte linje i videoen).

Slangen sænkes cirka 50 meter ned under vandet. Seismikskibets kompressorer sender derpå et kraftigt lufttryk gennem slangen, og luften kommer så ud i vandet gennem ventilerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Luftboblerne fæstner sig til plasten, som flyder under havoverfladen, akkurat som boblerne i kulsyreholdigt vand tiltrækkes af et sugerør. På den måde fragter boblerne plasten med sig op til overfladen.

»Man får en ‘champagneeffekt’. Vi tror, at der skal meget lidt til, før plasten begynder at bevæge sig opad. Tanken er at lave en opadgående strøm af små bobler, som tager den nærliggende plast med sig op,« forklarer Einar Nielsen, vicepræsident for specialprojekter i PGS, til TU.

Det er Einar Nielsen, der har udviklet konceptet.

Samler plasten i pølser

På overfladen indsamles plasten af flydespærringer fæstnet i bagenden af begge skibe – på samme måde som flydespærringer til olieopsamling til havs (de gule linjer i videoen). Spærringerne danner en kegleformation, idet der ligger en processeringsenhed for enden (det grønne element i videoen).

Enheden indsamler og sorterer plasten for så at komprimere den i store ‘pølser’ ved hjælp af et stærkt, syntetisk materiale.

»Sådanne komprimeringssystemer eksisterer allerede,« fortæller Einar Nielsen.

Pølserne får GPS- og AIS-mærkning, og ved hjælp af nogle ekstra flydeelementer kan de drive rundt, mens skibene fortsætter indsamlingen. Når indsamlingen er færdig, henter skibene alle plastpølserne.

»Vi kan dække et ganske stort område på én gang. Skibene kan for eksempel trække spærringer med en bredde på 1,5 kilometer,« siger Einar Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge PGS-afdelingslederen er det vigtigt at finde områder med nok affald.

»Sargassohavet er et potentielt område, hvor projektet kan testes,« siger Einar Nielsen.

Vil lave pilotprojekt

Han fortæller, at de fik ideen for et par år siden i forbindelse med opmærksomheden omkring blandt andet hollandske The Ocean Cleanup.

»The Ocean Cleanup er en god idé. Men samtidig kan det være en udfordring at vedligeholde sådanne systemer. Vi har set, hvordan husdyrindustrien har kæmpet med sine systemer under vanskelige vejrforhold. Vi har skibene, og de kan med enkle tiltag tilpasses konceptet,« siger Einar Nielsen.

PGS har ledig kapacitet på flere af sine skibe og forestiller sig at bruge et af disse skibe til et pilotprojekt.

»Vi må lave et pilotprojekt for at bevise, at konceptet fungerer,« siger Einar Nielsen.

Selskabet taler lige nu med forskellige virksomheder og institutioner om et muligt samarbejde.

Blandt andet har PGS kontakt med NTNU-centeret Centre for Autonomous Marine Operations and Systems (AMOS).

Trygve Kristiansen, professor ved Instituttet for marin teknik ved NTNU, synes, at projektet er både interessant og meningsfuldt:

»Det er et spændende projekt, som involverer marine kompetencer og teknologi,« siger han.

»Havet rummer mange mikroskopiske plaststykker, som ikke kan ses fra satellitter, eftersom de ikke flyder direkte på vandoverfladen. Dette koncept er værd at undersøge for at få plaststykkerne op til overfladen,« siger han.

Udfordring at få det til at blive rentabelt

Han ser flere udfordringer i projektet, blandt andet med at få det til at hænge sammen økonomisk.

»Her er man helt afhængig af at genbruge plasten, så der tilføres værdi ud over selve opsamlingen,« siger Trygve Kristiansen.

Einar Nielsen fra PGS siger, at de er afhængige af ekstern finansiering, men mener, at projektet ikke behøver blive særlig dyrt, eftersom skibene allerede findes.

»Det kan være, vi opdager, at det ikke er økonomisk rentabelt at gøre dette. Men man kan ikke altid lægge økonomiske beregninger til grund for alt. Vi opsamler affald fra gaderne, ikke fordi det giver økonomisk mening, men fordi man ønsker at have det rent og pænt omkring sig. Problemet er, at ingen rydder op på havet, fordi det ikke umiddelbart er i nærheden og dermed ikke generer os,« siger Einar Nielsen.

94 procent på havets bund

»Vi har ikke ambitioner om at blive et stort affaldsoprydningsselskab – men vi håber at kunne samarbejde med andre for at opnå viden, som kan løse problemerne med plast,« siger Einar Nielsen.

Det er usikkert, hvor meget af plasten PGS kan opsamle ved at blæse luft ud på 50 meters dybde. Ifølge en rapport fra det britiske konsulentfirma Eunomia ligger 94 procent af den totale mængde plast i havet på eller nær havets bund. Kun omkring 1 procent ligger ifølge Eunomia ved overfladen.

Artiklen er efter aftale oversat fra Teknisk Ukeblad.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
12. juni 2017 kl. 13:23

Det er en god idé, og Nils og andre har nogle fine kommentarer til løsningerne. Men jeg er overbevist om at der kun findes 2 veje for at få løst problemet: Lovgivning og Pant.

Pant: World Plastic Refund. Indfør en global pant. 1 kg opsamlet plast = 1 USD. Så bliver det hurtigt samlet op.

Metode: Få Coca-Cola Company og andre verdensfirmaer som har fuld logistik med lastbiler og flaskeautomater til at opstille pantautomater samme steder som man kan købe deres læskedrikke.

Lovgivning: Alle lande hvor verdensfirmaer sælger deres produkter, skal der være lovkrav om pantsystem.

Hvem skal betale: Forbrugeren. Coca-Cola lægger bare lidt oven i prisen på deres læskedrikke, som derved bliver udbetalt til dem der samler plast op i naturen/havene/strandene.

Det er faktisk ikke så svært, da der er folk nok på planeten til at give en hånd med.

Hvis vi hurtigt skal finde frem til de verdensfirmaer som skal starte det hele op, så bare kig på det affald der bliver observeret i havene: Vandflasker, 6-pack øldåse holdere, dunke til sprinklervædske, havemøbler, skraldeposer osv.

Jeg vil gerne stemme på politikere som vil gå ind for World Plastic Refund - WPR, og som vil pålægge verdensfirmaer at indføre pant og logistik på plast affald.

Og til Coca-Cola Company: Tænk på branding værdien når I snart kan mærke jeres læskedrik med: World Plastic Refund for a cleaner world!

Vi har målinger nok - kom nu bare i gang!

MVH

Martin

Søg forøvrigt på World Plastic Refund og læs tidligere indlæg

11
12. juni 2017 kl. 13:05

Man behøver ikke tage ud i verden for at finde folk der ikke rydder op efter sig. Bare en tur til en park eller Islands brygge en solskinsdag. På trods af masser af affaldsbeholdere, flyder det med affald. Og noget af det blæser i havnen. Så Nils; det har vist ikke så meget med race at gøre.

10
11. juni 2017 kl. 17:20

For lidt over et år siden så jeg, at Maersk havde to mellemstore skibe, der skulle skrottes. Derfor fik jeg den ide, at Maersk forsøgsvis kunne udstyre disse skibe med en bred "opsamlings-anordning" forrest på skibene og sejle stille rundt i de enorme "plastikøer", der er dannet flere steder. Plasten kunne så komprimeres og sejles til en modtageplads, hvor det formodentlig kunne genbruges eller benyttes til energiproduktion. - Der kunne oven i købet være penge i det!!! - Plus international hæder! Og på steder, hvor affaldet ikke ligger ved overfladen, kan denne artikels metode benyttes til at løfte affaldet op til overfladen. Forslaget blev vist ikke kommenteret, hverken her eller af Maersk. Derfor gentager jeg det her.

9
11. juni 2017 kl. 13:47

På en måde er vi enige Nils, der er lande hvor det flyder med affald i gaderne. I Peru har jeg set (en af) begyndelsen til Amazon floden, ogsaa her flød det med plastikflasker. Gad vide hvad amazonindianere siger til det ? Vores guide fortalte os at flaskerne med bestemthed ikke kom fra de lokale, ingen af dem var så dumme at de ville bruge deres penge paa en flaske vand naar man havde rent kildevand lige uden for døren, næh, det var de rige turister som ikke kunne overleve uden at støtte Coca Cola ved at købe deres vand og læskedrikke, og som i de høje bjerge desvaerre ikke havde kraefter til at baere de tomme flasker tilbage til en recyclings skraldespand i byen.

8
11. juni 2017 kl. 11:09

Gør mikroplasten stor skade på 3000 m dybde?</p>
<p>Dét er der ganske sikkert ikke mange, om nogen, der kan svare overbevisende på!</p>
<ul><li>Hvad tror du egentlig selv?

Jeg tror sådan set ikke noget, men efterlyser forskningsresultater, og helst ikke nogen "uredelige" nogen, som disse svenske forskeres, https://videnskab.dk/naturvidenskab/science-traekker-svensk-studie-om-mikroplastik-tilbage.

Al plast er vel tungere end vand, og jeg mere finfordelt den er, jo hurtigere vil den vel ende på havets bund? Hvis det alligevel er sådan at mikroplasten på sin vej mod bunden generer livet i havet, så spørger jeg mig hvor meget af mikroplasten man kan nå at standse inden den når 50 m dybde? Hvad er de miljømæssige omkostninger ved at fange denne brøkdel af mikroplasten, og hvor mange plastpølsetrawlere skal man investere i for bare at fange fx. 50% af mikroplasten?

John Larsson

6
10. juni 2017 kl. 19:44

Affaldshåntering globalt, så enkelt er det , mange fattige lande bliver oversvømmet med plastikflasker og embalage de , endnu ikke har forstået at håndtere, ja det er det, de må lære pant systemer og andet .ja bare det at rydde op efter sig.

5
10. juni 2017 kl. 19:19

nu er det jo ikke nødvendigt at traule havet her omkring Danmark, sjovt nok ser vi kun det svineri hvor de også sviner i gaderne, vejene ja svineri overalt, ja må jeg uden at blive beskyldt for at være rasehader , sige at der er nogle folkeslag og lande der ikke overhoveettænker i de baner , ja undskyl de lever i lortet så de ser det ikke, ja unskyld , jeg ar sejlt i 25 år og drfor prøver jeg at forklare, man kan i nogle lande i verden ikke gå på en almindelig vej for lort og plastikflasker,,, ja det korte og det lange, dem der sviner skal selv rydde op, nå shit de har jo ingen penge, ej heller ordenssans, overblik eller interesse, i sådanne moderne tiltag.

4
10. juni 2017 kl. 19:05

Ja i oil and gas dagene, satte vi store cigarer i coniak når vi boede på hotel, dykkerne var tyngede af guld halskæder armbånd, og oppe i abberdean , shetland og de steder var det som i Esbjerg på king Jorge, tapaseret med borebisser, dykkere og seismikker, der bare levede livet , nu er det en anden sag, der bliver sparet til benet for at holde olieindustrien i gang , og jeg husker tre gange i min tid der var olie krise, da var det den seismiske del der gik i nul først, en gang var der 5 seismiske skibe oplagt i Horsens. men ideen er god nok skibene er der med det rette udstyr, så dem med pengene sæt i gang.

3
10. juni 2017 kl. 18:45

oliprisen er faldet og det første der bliver sparet på er det seismiske arbejde, så skibene faldbyder sig i øjeblikket, jeg sejlede med seismiske skibe fra 1974 til 1985 og allerede dengang gik vi til trykluft, ja da jeg startede foregik det med en coladåse dynamit, hvert 7 sekund, så gik vi til propangas explotioner og sidst trykluft, ja vi havde på mit skiv 4 , 1200 hk compressorer, der lavede 220 kg tryk, ja en helvedes masse luft, og ikke ufarligt, når et rør sprang på højtrykken så smdrede det alt omkring sig, nå videre nu er oliepriserne lave, skibene har ingen arbejde så der kommer op med denne ide, godt nok men jeg husker i gamle dage da brugte i 25 ton olie om dagen, det er nok mere i dag, så er det skal vi til at tænke, vil vi have plast i havet, eller forurening i luften, i øvrgt skal de kompressorer laves n del om da vi ikke behøver 200kg tryk, god ide men hvem skal betale

2
10. juni 2017 kl. 10:41

Det er usikkert, hvor meget af plasten PGS kan opsamle ved at blæse luft ud på 50 meters dybde. Ifølge en rapport fra det britiske konsulentfirma Eunomia ligger 94 procent af den totale mængde plast i havet på eller nær havets bund. Kun omkring 1 procent ligger ifølge Eunomia ved overfladen. <<

Hvis man tror at man på den måde kan forhindre mikroplasten til synke til bunds, skal man godt nok have mange pølseskibe sejlende på verdenshavene. Er det ikke bedre bare at koncentrere sig om at få stoppet tilførsel af ny plast? Gør mikroplasten stor skade på 3000 m dybde?

John Larsson

1
9. juni 2017 kl. 20:03

Hvorfor besværer sig med at sejle rundt, istedet for at placere en konstant 'bobleslange' feks i Storebælt eller engelsk kanal, eller hvor det nu ville være effektivt og hvor der er en koncentration af den type plast man ønsker at indsamle. Evt. Ville man kunne lægge indsamlings net i midten af en vindpark og så de her bobler rundt om, så er hele parken tilgængelig for ctw både og man renser tusindvis af kubikkilometer vand dagligt, ved hjælp af tidevand.