Gigant-orkan lukker Mexicos olieproduktion

21. august 2007 kl. 12:11
Kategori-fem-orkanen Dean, der i nat ramte Mexicos kyst, tvang myndighederne til at indstille olieproduktionen i Den Mexicanske Golf. Alligevel falder olieprisen, fordi orkanen sandsynligvis drejer uden om de amerikanske felter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Orkanen Dean, der i areal er på størrelse med Frankrig, smadrede i nat ind over Mexicos caribiske kyst og medførte - med vindhastigheder på helt op til 270 km/t - store ødelæggelser.

Forinden havde de mexicanske myndigheder påbegyndt evakueringen af omkring 19.000 arbejdere på landets boreplatforme i Den Mexicanske Golf.

Evakueringen omfattede det store statsejede oliefelt Cantarell, der alene står for en produktion af olie på 2,65 millioner tønder om dagen. Det er en smule mere end Venezuelas samlede olieproduktion, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Orkanen ventes at aftage lidt i styrke, mens den fejer ind over Yucatan-halvøen og vil ikke anrette så store skader som frygtet, når den efterfølgende fortsætter ud i den Mexicanske Golf og rammer den mexicanske olieproduktion.

Olieprisen falder

På trods af truslen mod de mexicanske oliefelter faldt olieprisen tirsdag til under 71 dollars for en tønde. Forklaringen skal findes i, at Dean sandsynligvis ikke rammer de vigtige amerikanske oliefelter, men udelukkende styrer mod de mexicanske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De amerikanske boreplatforme er mere sårbare end de mexicanske, fordi de ligger længere fra kysten og på dybere vand, siger eksperter til Reuters. Desuden er der ingen raffinaderier i skudlinjen i Mexico, hvilket ville være tilfældet, hvis Dean tog en nordligere kurs og ramte USA og oliefelterne ud for delstaterne Louisiana og Mississippi.

Alligevel forbereder amerikanerne sig på, at Dean uventet drejer mod nord, og er begyndt at evakuere boreplatformene ud for de amerikanske sydstater.

Dean har foreløbig dræbt mindst 12 mennesker på sin hærgen i det caribiske område.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger