Giftige fluorstoffer i kosmetik overskrider kommende grænseværdi 95 gange
Kemi 95 gange over ny grænseværdi
Når danske kvinder lægger makeup eller smører kroppen ind i bodylotion, risikerer de, at giftige fluorstoffer trænger ind gennem huden og efterfølgende ophober sig i kroppen. Her kan de medvirke til at forårsage sygdomme som brystkræft, hormonforstyrrelser og svækket immunforsvar.
En rapport, som bl.a. Cowi udarbejdede for Miljøstyrelsen sidste år, viser, at 17 produkter indeholder en stribe forskellige fluorstoffer – også stoffer, som ikke fremgår af indholdsdeklarationen. Seks af produkterne overskred den foreslåede grænseværdi for den samlede mængde af en gruppe fluorstoffer, i det værste tilfælde med faktor 180.
»Det er under al kritik. De bliver jo smurt på huden og omkring øjnene,« lyder det fra Eva Bonefeldt- Jørgensen fra Aarhus Universitet. Hun er en af de danske professorer, som har forsket mest i fluorstoffernes skader på helbredet.
Rapporten fra Miljøstyrelsen finder ikke grundlag for at konkludere, at fluorstoffer i kosmetik i sig selv skader helbredet. Men rapporten blev vel at mærke udarbejdet, inden det europæiske organ for fødevaresikkerhed, Efsa, i december sænkede den vejledende værdi for, hvor store mængder fluorstoffer vi kan tåle at indtage, uden at det går ud over helbredet – med en faktor 1.750.
Fluorstoffet PFOA optræder ikke på ingredienslisten i de undersøgte kosmetiske produkter. Alligevel overskrider det mest forurenede produkt, en concealer, en kommende grænseværdi for PFOA med faktor 95. Grænseværdien på 25 ng pr. gram træder i kraft i hele EU i juli 2020.
Forekomsten af PFOA og andre fluorstoffer, som ikke bliver deklareret af producenterne, skyldes bl.a., at nogle af de tilsatte stoffer nedbrydes til andre stoffer. Således viste en svensk undersøgelse sidste år, at en del af 31 undersøgte kosmetikprodukter indeholdt fluorstoffer fra andre end de 39 molekyler, der blev undersøgt. Netop indholdet af andre fluorstoffer, end dem der var deklareret, kom bag på ph.d.-studerende Lara Schultes fra Stockholms Universitet, som udførte undersøgelsen.
»Det viser, at kun forbud mod alle fluorstoffer i kosmetik vil virke,« siger hun.
Ifølge Lara Schultes er der risiko for, at fluorstofferne trænger gennem huden, og en rapport fra Nordisk Ministerråd fremhævede tidligere i år særligt øjnene som sårbare. Der er imidlertid meget få studier af, hvor stor en del af fluorstoffer der trænger ind i kroppen, og det undersøger forskerne i Stockholm nu nærmere.
De resultater kan supermarkedskæden Coop dog ikke vente på. Fra 1. september skal det være slut med fluorstoffer i samtlige kosmetiske produkter i alle kædens butikker.
»Det er stoffer, som er skadelige, og som ikke nedbrydes. Så når der findes rigtig mange produkter, som ikke har stofferne i sig, benytter vi forsigtighedsprincippet,« siger kvalitetschef Malene Teller Blume.
Forbrugerrådet Tænk Kemi er ved hjælp af databasen Kemiluppen ved at gennemføre en ny undersøgelse om fluorstoffer i kosmetik. Ifølge projektleder Stine Müller indeholder omkring 150 ud af 12.000 produkter i rådets database stadig fluorstoffer.
Så godt som alle produkter har kvinder som målgruppe. Det gælder særligt ansigtscremer, pudder og øjenskygge samt enkelte shampooer og balsammer. Stofferne hjælper med at åbne huden for cremerne, ligesom nogle produkter udnytter, at de får huden til at se lysere ud, samtidig med at de skyer både fedt ...
