Giftig gas slog tusinder ihjel i Bhopal

Klik på billedet for at læse artiklen fra 25. januar 1985

Læs også: Et af Europas største isværker lå på Finsensvej

Læs også: Ny ringgade skal forbinde Aarhus’ landeveje

Læs også: Byggeleder: Edb hører overhovedet ikke hjemme på en byggeplads

Læs også: Sådan virker båndoptageren

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er rigtig meget misinformation om Bhopal, og indigneret reflekstænkning, store firmaer, kapitalens udbytning af udviklingslande, hele baduljen.

I 1989, fem år efter ulykken, udbetalte Union Carbide USD 470m i erstatning til den indiske stat. Den indiske højesteret accepterede forliget. Man kan selvfølgelig altid diskutere om beløbet er stort nok. Men 20 år efter ulykken var mange af ofrene endnu ikke kompenseret. I september 2004 blev der stadig tilbageholdt USD 330m i den indiske nationalbank. Dysfunktionelt indisk bureaukrati har bestemt ikke hjulpet ofrene heller.

Først i 2010, altså over 25 år efter ulykken, faldt der kendelse i en indisk retssal. Otte personer fra ledelsen i Union Carbide India blev idømt to år fængsel og idømt en bøde på 100,000 rupees (USD 2.000).

Det er den kemiske proces, der er problemer med. Der skete et nogenlunde tilsvarende hændelsesforløb i 1985, altså et år senere, på Union Carbides lignende produktionsanlæg i West Virginia, USA.

Anlægget i Indien var exceptionelt dårligt ledet, hvilket moderselskabet selvfølgelig har et vist ansvar for. Men den store offerfortælling holder ikke til et faktatjek.

  • 1
  • 1

@Frank Huess Hedlund "Men den store offerfortælling holder ikke til et faktatjek."

2000-15000 døde er vel nok til at kalde det en offerfortælling eller hvad?

  • 1
  • 0

Misforstå mig ikke. Ulykken dræbte tusindvis af mennesker, gav titusinder alvorlige skader, og påvirkede måske op til en halv million mennesker. Selvom præcise tal ikke findes, er der ingen tvivl om, at det er den alvorligste industrielle ulykke nogensinde. Selvfølgelig var der ofre.

Den offerfortælling jeg taler om, er ofrene "har aldrig modtaget noget som helst..." , "det er en prank ..", se kommentarerne ovenfor. Når Amnesty International påtaler den uret der begås mod ofre, så peges der i lige så høj grad på den indiske stat.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten