Geus: Uklart, om jordskælv udløste grønlandsk tsunami

Sådan ser fjeldsiden ud i Karratfjorden i Nordvestgrønland, hvor et skred på 300 x 1.100 meter lørdag aften lokal tid udløste en tsunami. Illustration: Arktisk Kommando - https://www.facebook.com/JointArcticCommand/

Sent lørdag aften lokal tid blev bygden Nuugaatsiaq i Vestgrønland nær byen Uummannaq ramt af store oversvømmelser. Ifølge Grønlands Radio blev 11 bygninger skyllet i fjorden, der er flere kvæstede, og fire mennesker er fortsat savnet.

Oversvømmelsen skyldes en tsunami, og 7-8 minutter inden bygden blev ramt af oversvømmelsen, målte seismograferne i Grønland en kraftig rystelse på 4 på richterskalaen, fortæller Geus – de nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland til Ingeniøren.

Det kunne umiddelbart tyde på et jordskælv, men samtidig har øjenvidner set en stor fjeldside styrte i havet. Og nu ved Geus ikke, om det overhovedet var et jordskælv, som udløste fjeldskredet.

Fjeldskreddet er i hvert fald skyld i tsunamien

Ifølge seniorforsker og seismolog Tine Larsen fra Geus registrerede seismograferne i Grønland en meget kraftig rystelse umiddelbart inden, at bygden Nuugaatsiaq blev ramt af en tsunami:

»Ud fra signalerne vi har registreret på seismograferne, kan vi ikke sige med sikkerhed, om der var et jordskælv først og så et skred, eller der kom et skred, som ikke var forårsaget af et lille jordskælv.«

Illustration: Google Maps. Billeddata fra:SIO, NOOA, US Navy, NGA, GEBCO,IBCAO,Landsat/Copernicus, US Geologival Survey, Kortdata

»Vi kan bare se, at der sker noget meget voldsomt, og vi kan også se tsunamibølgerne på vores billeder. Om det er startet af et jordskælv, kan vi endnu ikke afgøre,« siger Tine Larsen til Ingeniøren.

Antog man, at der kun var tale om et jordskælv, så var et skælv i størrelsen af lige omkring 4 på richterskalaen ikke i sig selv nok til at forårsage en tsunami, forklarer hun.

Læs også: VIDEO Mini-tsunami i Rødvig: Vandstanden steg en halv meter på få minutter

»Hvis en tsunami er udløst af et jordskælv, skal man typisk op over 7 på richterskalaen for, at jordskælvet flytter nok i processen til at bære en tsunami. Så dét at der kommer en tsunami i sig selv, fortæller os, at der må have været et skred, som jo også er observeret. Men signalerne er så komplekse, at vi ikke med sikkerhed kan afgøre, hvad der udløste skredet,« forklarer Tine Larsen.

Ifølge Arktisk Kommandos facebook-side styrtede et område på cirka 300 x 1100 meter i fjorden og udløste en flodbølge, som efterfølgende ramte kysterne på de omkringliggende øer og fjordsystemer.

Artiklen fortsætter efter Facebook-sidevisningen

Ingen efterskælv

I går gik Geus som led i beredskabet ind og holdt øje med, om der var mindre efterskælv i området, som der ofte er efter jordskælv.

Læs også: Nyt atlas viser hvor udsatte vi er for seks typer naturkatastrofer

»Og der gennemgår vi løbende data. I går havde der ikke været efterskælv, men selv hvis der ikke kommer efterskælv, kan det stadig være et jordskælv, der har udløst fjeldskredet,« siger Tine Larsen.

Inspektionsfartøj overvåger fjeldsiden

Der har også været forlydende om, at der har været yderligere fjeldskred, og det er Geus ved at tjekke op på – ved hjælp af billeder af fjeldsiden.

Læs også: VIDEO: Se Flyvevåbnets nye helikopter lande i 15 meter høje bølger

Samtidig overvåger inspektionsskibet Vædderen nu fjeldsiden ved Nuugaatsiaq, fordi man fortsat vurderer, at der kan være risiko for flere skred, så hele fjordsystemet stadig kan blive ramt af oversvømmelser og bølger, oplyser Geus og Grønlands Politi.

Alle indbyggere i Nuugaatsiaq og flere andre nærliggende byer i fjordområdet er blevet evakueret til de større byer Uummannaq og Aasiaat med hjælp fra Vædderen og et andet inspektionsfartøj, Einar Mikkelsen.

Emner : Geofysik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvor meget steg vandet i bygden der blev hårdest ramt? Jeg har endnu ikke hørt nogle fortælle hvor meget vandet steg, og det er da en mangel.

  • 3
  • 4

Tsunamien skyldes at en del af fjeldet styrtede i vandet. Det alene har skylden for tsunamien.

  • 0
  • 0

Tsunamien skyldes at en del af fjeldet styrtede i vandet

Ja, som artiklen nævner kræver et jordskælv normalt en styrke 7 for at sætte en tsunami igang. Det er som regel i åbent vand. Såfremt det var sket i bunden af en fjord kunne en lavere styrke i teorien have koncentreret en tilsvarende tsunami i fokuspunktet, men da bygden næsten ligger ved åbent hav, er det næppe muligt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten