Geus-forsker i Grønland: Burde isen ikke være hvid?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Geus-forsker i Grønland: Burde isen ikke være hvid?

Når Jason Box, forsker hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus), i dag står på kanten af indlandsisen og skuer ud over det endeløse islandskab, er det ikke længere den hvide is og sne, der giver genskin i hans øjne. Isen er sort. Ikke bare lidt sort, men flere steder mørk sort.

Årsagen er en kombination af usædvanlig mange skovbrande på den nordlige halvkugle i år og kulafbrænding så langt væk som i Kina, og konsekvensen rækker ud over et trist og mørkt skue.

Ifølge Jason Box’ beregninger er indlandsisen i Grønland blevet hele 5,6 procent mørkere i år i forhold til sidste år. Det betyder, at isen optager energi svarende til det dobbelte af USA’s årlige elforbrug, hvilket har den direkte konsekvens, at isen smelter langt hurtigere.

Værst er det langs indlandsisens kant, hvor billeder taget af Jason Box til projektsiden Dark Snow Project er efterfulgt af kommentaren: 'Burde isen ikke være hvid?'

Den hvide is træder dog mere frem, jo længere man bevæger sig ind mod midten af indlandsisen.

Formørkningen er med til at forklare, hvorfor en anden danske forsker, Sebastian Mernild, der i dag er tilknyttet Centro de Estudios Cientificos i Chile, for en måned siden kunne berette, at gletsjere i Østgrønland gennem 14 år har øget absorptionen af den indstrålede solenergi fra 57 pct. til 67 pct. Siden 1994 er gletsjerne i Østgrønland i gennemsnit nedsmeltet med 20 meter i højden, og tilbagetrækningen har i gennemsnit været 160 meter over de seneste ti år.

Læs også: Varme, sod og alger får gletsjerne til at smelte hurtigere og hurtigere

2014 var også året med flest skovbrande på den nordlige halvkugle i 10.000 år. Jason Box’ undersøgelser viser, at skovene på den nordlige halvkugle nu brænder dobbelt så hurtigt som for et årti siden.

En af de mest voldsomme brande i år var Canadas Birch Creek Complex, der i juli sendte røg så langt væk som til Portugal, da et område på 3,3 millioner hektar brændte i det nordvestlige Canada.

'...We’re f’d'

Jason Box er kendt som en kontroversiel forsker, der ikke er bange for at sige sin mening højt og åbenlyst kæmper for at standse afsmeltningen af Arktis.

I slutningen af juli postede han et nu berømt tweet som reaktion på fundet af methanbobler, der strømmede op fra havbunden under Arktis. Tweeted lød:

'If even a small fraction of Arctic sea floor carbon is released to the atmosphere, we're f'd.'

Tweeted blev senere brugt som løftestang for en underskriftsindsamling foretaget af den globale bevægelse Avaaz, der nu har samlet over to millioner underskrifter i et forsøg på at få FN til at handle.

Jason Box’ 'medieoptrædener' har nu fået hans arbejdsplads til at kræve godkendelser af hans udtalelser fremover.

Geus-forskeren har gennem sin karriere udarbejdet et utal af forskningsrapporter, men efter at han vendte hjem fra sin seneste tur til Grønland, kunne han ikke vente på at få sine rapporter peer reviewed. I stedet udgav han resultaterne og billederne hos tidsskriftet Slate og på hjemmesiden Dark Snow Project.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvor nogle vil redde jorden, har andre nok i at redde økonomien. Det første projekt vil ikke kunne lykkes, hvis det andet gør!
Hvis vi levede på hver sin planet, så kunne vi være lige glade med de mange, der som en kronikør her på stedet, http://ing.dk/artikel/kronik-vandmiljoepla... der hævder, at hans kastes økonomiske succes er at betegne som løsningen på de problemer, der skyldes selv samme kastes succes.
Den store fortælling, om, at hvad der er godt for den enkelte på personligt økonomisk plan, det er ikke kun godt for denne, men forudsætningen for al anden succes, den fortælling sælger muligvis godt til de købestærke, men det gør den ikke sand, selv om markedet, bekræfter den.
De heldige har ophøjet markedet til status af ultimativ dommer over det at være dommer i de fleste af livets spørgsmål, og budskabet om markedet som den højeste dommer har sejret på markedets betingelser, men det kvalificerer ikke budskabets sandhedsværdi og forpligtende karakter uden for markedsfundamentalismens egne patetiske kriterier for succes.
Det er således ikke kun et spørgsmål om at få råd til at tage sig af de selvskabte problemer, som markedssuccesen har ført til, vidt og bredt dokumenteret som global opvarmning, ødelæggelse af biodiversiteten, udtømning af de ultimativt begrænsede ressourcer, ødelæggelsen af livsbetingelserne til lands og til vands.
Det er et spørgsmål om at begrænse den økonomiske rationalitets krav på gyldighed, uanset det faktum, at de økonomiske kun kan forstå på den økonomiske rationalitets betingelser.
Der forestår et mindre oprydningsarbejde ud i kunsten at diskriminere og skelne mellem de forskellige former for selvbestaltet dømmekraft og disses rangorden i blandt.
Markedsfundamentalismen har sejret på egne betingelser. Men det har været dyrt, og prisen bliver ubetalelig, hvis denne ekstremt dysfunktionelle og selvnegerende succes ikke i tide bliver erstattet af en mere overlevelsesdygtig en af slagsen.

 • 24
 • 3

En meget væsentlig grund til, at der kommer så mange skovbrande, er manglende naturpleje. Når store arealer får lov at gro til, og ikke bliver passet med afgræsning, ender det til sidst som en brandfælde.

 • 8
 • 23

Nå ja Nina og det har nemlig ikke noget at gøre med at tørkeperioden er forlænget fra et par måneder til stort set hele året samt at der ikke er nogle kuldeperioder til at holde bestanden af skadedyr nede som slår træerne ihjel så der står store områder med visne træer der bare venter på en gnist.

Men jo vi kan godt kalde det manglende naturpleje. Den naturpleje vores klima normalt står for når vi ikke fucker det op.

Hvad er du uddannet som Nina?

 • 9
 • 15

Hellere sort fra skovbrande end gul, som det var i Sovjets storhedstid, hvor svovl var det mest synlige på isen.
Skovbrande er helt naturlige. Nu mangler vi bare en miljøgrupper, der foreslår at vi fælder skovene for at undgå forurening af isen. :-)

 • 10
 • 12

og ikke bliver passet med afgræsning, ender det til sidst som en brandfælde


- afgræsning - måske

Det er faktisk være med alt det nedfaldne træ, som ligger i skovbunden som kvas. Det får skovbrandene til at eksplodere. Det vil være betydeligt mere rationelt at sørge for udtynding og fornuftig brændselsanvendelse i biomasse kraftværker. Alternativt går hele skove op i røg - og det er slemt!

Det er en pointe som sjældent indgår i vurderinger af bæredygtige brændsler.

 • 7
 • 3

Rockefellerfonden har besluttet sig for at slippe sine aktiver inden for de fossile brændsler: http://www.huffingtonpost.com/2014/09/21/r...
De mekanismer, som man har svunget sig op ved, ikke ensidigt onde, lige som de mennesker, der har haft deres succes på markedets betingelser, heller ikke pr. automatik kan siges at være "onde". Men automatikken, at økonomiske succes er selve løsningen på alverdens problemer, kan ikke bruges som noget realitetsprincip.

 • 4
 • 2

Den sorte sne skyldes for en stor del Kinas enorme udslip fra deres kulforbrug, hvor
soden herfra spredes over den nordlige halvkugle. Det gør Kina en del ved, idet de har klodens største program vedrørende nuklear energi.

Det er korrekt at sod i isen det giver en øget afsmeltning, men vi kan så da glædes over,
at Nordøstpassagen er iset til igen, øget isdannelse er en realitet pt.

Det kunne være en meget god ide at alle - ikke bare Nina, fortalte hvilken uddannelse
vedkommende har. Ninas indlæg tyder på hun er er veluddannet og godt inde i mange spørgsmål,
og Sørens gæt er forkert.

 • 4
 • 10

øget isdannelse er en realitet pt


Ja, eftersom årets isudbredelse i Arktis ser ud til at have nået sit minimum d. 17. september med 5,016 mio. km2 er det rigtigt at øget isdannelse er en realitet, i det mindste frem til næste års afsmeltningsperiode.....
Jo, årets minimale isudbredelse var både i år og sidste år større end i 2012, hvor minimum var rekordlave 3,4 mio. km2. Og jo, den var også både 2013 og 2014 ca. 0,5 mio km2 større end gennemsnittet for 5-årsperioden 2010-2014.
Men gennemsnittet for årets minimale isudbredelse i hver 5-års periode 1980-1984, 1985-1989, osv, har haft en konstant faldende værdi, fra ca. 7,0 mio. km2 i starten af 1980'erne til nu ca. 4,5 mio. km2. Indenfor hver 5-års periode findes dog betydelige forskelle årene imellem. Så at postulere at to år med isudbredelser en smule over de seneste 5 års gennemsnit udgør et bevis for at "øget isdannelse er en realitet", er både statistisk fusk og sandhedsmæssig fusentasteri. Det er set før, uden at den langsigtige tendens har ændret sig. Men kom gerne tilbage i 2020, så har du data.
Kilde: http://nsidc.org/arcticseaicenews/

 • 5
 • 0

Jeg forstår ikke, at nogen kan give Nina tomlen nedad. Hun har da fuldstændig ret. Det ved alle os, der har tilknytning til skovbrug.

Derfor rydder vi op i vore egne skove.

 • 7
 • 3

Men gennemsnittet for årets minimale isudbredelse i hver 5-års periode 1980-1984, 1985-1989, osv, har haft en konstant faldende værdi, fra ca. 7,0 mio. km2 i starten af 1980'erne til nu ca. 4,5 mio. km2

- dette bør dog ses i sammenhæng med, at udbredelsen af antarktisk havis iflg. NSIDC lige nu er rekordstor:

http://nsidc.org/data/seaice_index/images/...

, faktisk så stor, at det samlede havisareal nu svarer til niveauet omkring årtusindskiftet:

http://www.climate4you.com/images/NSIDC%20...

 • 5
 • 3

Fra galleriet ser det voldsommere ud end teksten siger. Det kunne hjælpe hvis han havde haft en gråskala med til sammenligning.
Ved Månelandingerne havde de farve og gråskalaer med for at kunne sammenligne med kendte referencer.

 • 3
 • 3

Nu er det jo langt fra al skov på kloden, der er dyrket endsige tilset af mennesker.
Derfor er omfanget af tørkeperioderne af største betydning for omfanget af skovbrande globalt set.

 • 1
 • 0

Thomas Djursing,

Hvordan kan det være, at artiklens overskrift og indhold er ændret fra ... Grønland (ø/område) til ...i Grønland (stat)?

Det lugter af en politisk agenda. Jeg er bekendt med, at Wikipedias redaktører (politisk) har fravalgt at bruge Grønland. Har Ingeniøren valgt det samme?

 • 1
 • 3

Jeg forstår ikke, at nogen kan give Nina tomlen nedad.

Biodiversiteten i skovene afhænger af, at der er dødt ved. Det er ikke 'naturpleje' at save skoven ned og erstatte den med en græsplæne. Og skovbrande har der altid været, det er en del af naturen.

Hvis vi ville nedsætte soden, skulle vi se at få filtre på alle kulkraftværkerne - ikke bare mod sod, men også mod tungmetaller og radioaktive isotoper.

 • 6
 • 0

Derfor er omfanget af tørkeperioderne af største betydning for omfanget af skovbrande globalt set.

Det er kun den ene halvdel.

Den anden halvdel er at så længe der sker en årlig udfældning af sne på overfladen af isen, bliver årets sodproduktion dækket til.

Hvis der sker en netto afsmeltning af overfladen, således som vi har set det i de senere år, vil flere års sodproduktion blive opkoncentreret på overfladen.

Selv hvis vi totalt stoppede sodproduktionen, ville isen stadig være sort fordi temperaturene er for høje.

 • 11
 • 0

Nordøstpassagen er på ingen måde iset til igen den er pivåben, derimod er Nordvestpassagen delvis lukket som det ses af følgende dokumentation

Tak for korrektionen af min skrivefejl.
Men du har vist ikke forstået pointen - nemlig at Arktis generelt er ved at ise til igen, det er du så uenig i.
Jeg bemærker du er irriteret over, at nogen formaster sig til at nævne den stigende isdannelse i området, det synes jeg er lidt underligt, for det viser videnskabelige målinger.

 • 4
 • 4

Her i mellemsverige kan isen blive rigtigt rød, jeg har selv set det inden 1989.

Vores kloge hydrologdoktore på SMHI analyserede, at det røde er sand og jord fra Ukraine, og Tjernobil viste jo, at så lange transporter er mulig.
Svarende til, at danske ledeblokke viser, hvor Danmark kommer fra.

Under anden verdenskrig oplevede jeg de kolde vintre, at isen blev så sort støvet, at det ikke gik særligt godt at løbe på skøjter på Utterslev mose. Vi mente dengang, at det kom af, at man fyrede med tørv i København.

Mvh Tyge

 • 0
 • 0

Det sorte er mest vulkansk aske. De Islanske gletsjer er fulde af dette skidt. Det fanger godnok sollyset, men der er ikke meget varme i solen, fordi den står så lavt. Og isen nede under er kold efter vinteren, og opsuger smeltevandet. Derfor er der stadigt gletsjer på Island trods alt snavset.

Det meste afsmelting på Grønland sker som isbjerge. Og en tilbagegang for isen, giver færre isbjerge, og næsten samme størrelse iskappe. Der skal altså ekstra meget til at lave om på den. Dert er derfor at den har overlevet tidligere varmeperioder.
Og hvis afsmeltingen skete ville den tage 20.000 år, og så ville vandet samle sig på den modsatte side af jorden. I det sydlige Stillehav.

 • 2
 • 7

Situationen bliver ikke bedre af, at der er en del svampesygdomme i stil med elmesyge. En af dem er Sudden Oak Death, der som navnet siger dræber egetræer hurtigt, og bladene bliver siddende på de døde træer. Når det hele er tørt går det voldsomt til i skovbrande.
Det sorte på is burde være let at identificere ved lysmikroskopi.

 • 2
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten