Geotermianlæg på Amager igang igen - med risiko for nye fejl
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Geotermianlæg på Amager igang igen - med risiko for nye fejl

Røret er renset, skrabet og spulet, og snart kan anlægget på Amager atter begynde at hente varmt vand i undergrunden.

Det tilstoppede nedgangsrør, som fører vandet tilbage i jorden, har i over en måned gennemgået en rensning.

Læs også: Tilstoppede danske geotermianlæg kører på halv kraft

Selvom nedgangsrøret risikerer at stoppe til igen, tror Hofor, som er en af partnerne bag anlægget, at rensningsindsatsen fører til et velfungerende anlæg, der kan arbejde på fuld kapacitet.

»Vi regner med, at det, vi har iværksæt, fører til, at geotermianlæg kan komme til at køre på fuld kapacitet, men vi ved, der er en risiko for, at rørene kan tilstoppes igen,« fortæller Charlotte Søndergren, planchef for fjernvarme, bygas og kraftvarme ved Hofor.

Årsagen til den oprindelige stoppelse kendes fortsat ikke. Derfor kan lignende driftproblemer igen komme til at drille geotermianlægget.

Før oprensningen havde anlægget kørt på halv kraft i flere år, inden partnerne bag geotermi-projektet besluttede at begynde en rensning af nedgangsrøret, som var stoppet.

»Det, der er mest spændende, er at få anlægget tilbage i drift. Først efter et halvt til helts års jævn drift kan vi afgøre, om oprensningen har været en komplet succes,« forklarer planchefen.

Prævention er nøglen

Partnerne bag geotermi-projektet har undersøgt, hvorvidt måden, anlægget har været i drift på, har medvirket til tilstoppelsen.

»Måske har anlægget været kørt på en uhensigtsmæssig måde. Et geotermianlæg har bedst af at være tændt og har ikke godt af at blive startet og stoppet, har vi fundet ud af. Vi skal have større fokus på vedligeholdelse fremover,« forklarer planchefen.

Læs også: Tilstoppede rør afskrækker branchen fra at investere i geotermi

Blandt andet har man stoppet en del af nedgangshullet til, som tidligere var dybere end de 2,6 kilometer, der behøves. Formålet er at forhindre snavs og skidt fra undergrunden i at blive suget med op i røret, når anlægget kører.

Men inden geotermi-anlægget kan begynde at udnytte undergrundens varme vand, skal partnerne bag projektet afslutte deres handleplan for håndtering af bly og radioaktivitet.

Radioaktivt slam på lager

Tidligere i oktober beskrev Ingeniøren, at partnerne bag geotermianlægget på Amager havde opdaget radioaktivt og blyholdigt slam, mens de arbejdede med produktionsrøret, der hiver vand op fra undergrunden.

Læs også: Blyfyldt og radioaktivt slam opdaget i geotermianlæg på Amager

Derfor skal partnerne Hofor, Centralkommunernes Transmissionsselskab og Vestegnens Kraftvarmeselskab udarbejde en handleplan og foretage prøver, når anlægget sættes i drift igen.

»Vi forventer ikke, at vi vil opleve problemer med radioaktivitet og blyholdigt slam, når anlægget kommer i gang. Dog vil vi tage prøver for at følge med,« pointerer Charlotte Søndergren.

Det blyholdige og radioaktive slam, som blev bragt til overfladen, er stadig lagret i tre contaninertanke, mens fjernevarmeselskaberne finder ud af, hvordan den sundhedsskadelige væske bedst håndteres.

Fremtidigt slam, der fx kan forekomme under anlæggets opstartsfase, vil ligeledes blive lagret i de samme tanke. Den daglige drift forventes at blive genoptaget inden for 1-2 uger.