Geolog: Lollandsk olie-eventyr er højrisiko
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Geolog: Lollandsk olie-eventyr er højrisiko

»10 procent. Måske mindre.«

Sådan vurderer Lars Henrik Nielsen, seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus), chancen for, at et nyoprettet dansk registreret selskab får held med at hive gas eller olie op ad undergrunden på Lolland-Falster og Langeland eller i den vestlige del af Østersøen.

Lars Henrik Nielsen understreger samtidig, at sådanne risici er normale i den branche.

olie genre

Selskabet Danica Ressources afleverede 31. august en ansøgning til Energistyrelsen om at få lov til at lede efter olie og gas i de tre områder i det sydlige Danmark.

Energistyrelsen forventer, ansøgningen er færdigbehandlet inden nytår. Bliver den accepteret i sin fulde form, er der tale om det største efterforskningsområde på dansk jord nogensinde.

»Det er et ret stort areal. Selskabet ser måske en række muligheder i området, men ved endnu ikke, hvor de vil bore. Så de vil helt sikkert indsnævre det relativt store område, efter de har set nærmere på mulighederne,« vurderer Lars Henrik Nielsen.

Lolland-Falster, Langeland og den vestlige del af Østersøen ligger umiddelbart syd for en højdestruktur af grundfjeld kaldet Ringkøbing-Fyn Højderyggen, der løber hele vejen fra Bornholm, Møns Klint og til Midtjylland.

Selve koncessionsområdet er en såkaldt Åben Dør-ansøgning. Det betyder, at de krav, Energistyrelsen stiller til ansøgningerne, ikke er lige så strikse, som hvis der var tale om en ansøgning til Nordsøen.

Forskelsbehandlingen skyldes simpelthen, at geologerne vurderer, at mulighederne for at gøre fund her er væsentligt dårligere end i Nordsøen.

Lars Henrik Nielsen påpeger, at området i Danica Ressources ansøgning er ringe kendt i detaljen.

»Man kan derfor ikke udelukke nogen muligheder, men der er ikke tvivl om, at det er et højrisiko-område. Relativt små undersøgelser vil dog bidrage til, at vi kommer til at vide bare lidt mere om området, og i et geologisk set tilsvarende strøg i Sønderjylland har man fundet positive indikationer på olie og gas,« siger Lars Henrik Nielsen.

Danica Ressources består af danske og udenlandske investorer. Den civilingeniøruddannede og nuværende konsulent i nordsjællandske Implement, Jens Vasehus, er direktør.

Største partner er Belize Minerals, der producerer dolomitkalk i Belize. Stifterne herfra er de to geologer, amerikanske Brian Holland og danske Anne Brorsen, som nu også er tekniske direktører i Danica Ressources.

det er økonomisk riciko der menes sov du bare helt roligt så længe du ikke køber aksier i dette selvskab der vil bruge deres spare penge på at bore tøre huller i den lollanske muld. :-)

men dansk økonomi er nu stadigt dybt afhænglig af at der findes olie og ikke flere tørre huller tak. for hvis den nuværende produktions fald forsætter så er danmark olie impotør inden for en periode der er noget tidligere end vi forventer, måske allerrede om 3-7 år.

jeg håber virkeligt ikke dette er tilfællet for dansk økonomis skyld for vi er desvære blevet meget afhængelige af dette faktum at danmark pt er olie exportør og ikke importør.

Vore politikere har ikke en plan B hvis der ikke er mere olie at exporter.

  • 0
  • 0