Geoengineering gør lige så meget skade som global opvarmning

Det kan få fatale konsekvenser for regnskovene i Asien og Sydamerika at sende aerosoler op i atmosfæren for at reflektere Solens varme tilbage til rummet. For selvom det kan regulere den globale opvarmning, vil det også reducere nedbørsmængden i de tropiske områder med 30 procent.

Et hold af forskere på University of Reading har ved hjælp af modeller beregnet resultatet af at sende sulfataerosoler, som er partikler, der reflekterer Solens stråling væk fra Jorden, op i stratosfæren rundt langs ækvator.

Denne teknologiske metode til at regulere den globale opvarmning er en form for geoengineering, som længe har skabt debat og uenighed blandt forskere. Metoden er ikke desto mindre nævnt for første gang i FN’s klimapanel IPCC’s seneste rapport, og betragtes derfor for en af de mere sandsynlige ingeniørløsninger at realisere for at begrænse klimaforandringerne.

Læs også: Klima-panel: Geoengineering kan - måske - virke

Men det britiske forskerhold har nu påvist, at metoden kan medføre konsekvenser, der er lige så ødelæggende som klimaforandringerne: kraftigere tørke i de afrikanske lande og en alvorlig reduktion af nedbør i de tropiske områder.

I troperne kommer meget af nedbøren fra luften, der stiger hurtigt til vejrs. Geoengineering med aerosoler kan i disse områder sænke regnmængden med op til 30 procent. Illustration: Steffen Brøgger-Jensen

Aerosoler fikser kun temperaturen

Metoden med at sende de reflekterende partikler op i stratosfæren kan sammenlignes med den naturlige nedkøling, når vulkaner går i udbrud og frigiver store mængder fine svovlpartikler.

Læs også: Asken fra islandsk vulkan fjernede CO2 fra atmosfæren

Modellen på University of Reading viser dog, at aerosolerne ikke alene reflekterer sollyset og nedsætter temperaturen, men at de også absorberer noget af varmen, der stiger op fra jordens overflade. Dermed reduceres temperaturforskellene mellem den øvre og nedre atmosfære, som styrer skyformationerne og regnmængden.

Det har længe været kendt, at opsendelsen af aerosoler har den bivirkning, at de samtidig påvirker mængden af nedbør. Men påvirkningen vil være forskellig fra sted til sted, og en reduktion af nedbør på 30 procent i de tropiske egne vurderer klimaforsker ved DMI Bo Christiansen som alvorlig:

»Med aerosoler kan det ikke lade sig gøre at skabe balance i temperaturen uden også at ændre på nedbøren. De ændringer ser ud til at blive lige så alvorlige, som klimaforandringerne ville medføre alligevel,« siger han.

Skruen uden ende

Foruden risikoen for tørke påpeger den danske klimaforsker, at aerosolerne ikke regulerer mængden af CO2, der stadig med denne form for geoengineering vil forsure verdenshavene.

Bo Christiansen betegner metoden som interessant, men også kun som en kortsigtet nødløsning til at bremse den globale opvarmning. For skærer man ikke samtidig ned i udledningen af CO2, vil man skulle fortsætte med at tilføre større mængder aerosoler for at afbalancere opvarmningen.

»Så bliver det skruen uden ende, for hvis man pludselig ikke længere tilfører aerosolerne, vil effekterne af den høje mængde CO2 virkelig slå igennem meget hurtigt,« siger Bo Christiansen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En reduktion af nedbør på 30 procent i f.eks. Andesbjergene vil ikke være alvorlig, den vil være katastrofal. Det er vanskeligt at vurdere, hvor mange der vil dø som resultat - med held i sprøjten bliver der måske kun 30-40 millioner døde.

Medmindre det lykkes at nedbringe Jordens befolkning væsentligt, er der næppe andre metoder til at mindske væksten i atmosfærens CO2-indhold, end at uddrage CO2 fra atmosfæren og benytte den til noget fornuftigt, således som det allerede sker i industrielt omfang (150.000.000 ton pr. år).

Imidlertid er det endnu en dyr proces, ligesom der er grænser for, hvor meget syntetisk benzin, gødning, kunstlim, litiumbatterier, medicin, osv. der er brug for.

 • 0
 • 0

Ing.dk er fyldt med Storm P løsninger til hvordan vi kan løse klimaproblemerne. Det offentlige må betale for 'grønne projekter', og så er problemerne ovre.

Nogen har ikke indset hvor stor og uregerlig den her Verden er. Den er fyldt med store 3. verdens befolkninger som er ligeglade med klimaet og kun vil forbruge mere - styret af politikere som er bundkorrupte og kun overlever så længe økonomierne og forbruget boomer.

De befolkninger er mere end store nok til i løbet af få årtier at rippe planeten for alt kul, olie og gas. Og endelig: de har slet ingen moralsk pligt til at gå forrest, for de forbruger langt mindre end vi.

Den eneste løsning er at stoppe befolkningsekslosionen og give mere plads til at naturen kan reparere skaderne. Vi som ingeniører gør mere skade end gavn, ved hele tiden at foregøgle at teknik kan løse problemerne.

 • 0
 • 0

Her er en gratis elevator til stratosfæren - uden OH-rensning. Jeg er opmærksom på artiklen ovenfor - og at geoengineering også gør skade:

Alfred Wegener Institute, Helmholtz Centre for Polar and Marine Research. (2014, April 4). 'Like a giant elevator to the stratosphere:' Newly discovered atmospheric layer may impact Earth's climate. ScienceDaily: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/... Citat: "... Over the tropical West Pacific there is a natural, invisible hole extending over several thousand kilometres in a layer that prevents transport of most of the natural and humanmade substances into the stratosphere by virtue of its chemical composition. Like in a giant elevator, many chemical compounds emitted at the ground pass thus unfiltered through this so-called "detergent layer" of the atmosphere. Scientists call it the "OH shield." The newly discovered phenomenon over the South Seas boosts ozone depletion in the polar regions and could have a significant influence on the future climate of Earth -- also because of rising air pollution in South East Asia. ... Sulphur particles in the stratosphere reflect sunlight and therefore act antagonistically to atmospheric greenhouse gases like CO2, which capture the heat of the sun on Earth. To put it simply, whereas greenhouse gases in the atmosphere heat the globe, sulphur particles in the stratosphere have a cooling effect. ... And we are still a long way off from being in a position to assess the consequences of increased sulphur input into the stratosphere. Therefore, we should make every effort to understand the processes in the atmosphere as best we can and avoid any form of conscious or unconscious manipulation that would have an unknown outcome." ... The tropical West Pacific is one of the most remote regions on our planet. That is why extensive measurements of the air composition have yet to take place in this area. ..."

 • 0
 • 0

Ifølge The Encyclopedia of Recreational Diving kunne man tilsætte større mængder jern i de sydlige og øde verdens have og derved øge mængden af phytoplankton plankton som så skulle absorbere store mængder CO2

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten