Gensplejset salat i stedet for insulin til diabetikere

Diabetikere kan se frem til at spise salat i stedet for at stikke insulin i låret. Forskere på University of Central Florida har som de første i verden frembragt en spiselig plante, der vil kunne erstatte insulin, skriver Scientific American.

Forskerne har gensplejset salat og dermed fået den til at producere proteinet proinsulin, som er forstadiet til insulin. Forsøg med diabetes-mus viser, at de, der spiste planter med proinsulin, undgik sukkersyge-symptomerne.

Dr. Henry Daniell, der har stået i spidsen for forskningen, fortæller til Scientific American, at forsøg med mennesker er på vej.

Læge Kjeld Bruun-Jensen fra Diabetesforeningen er positiv over for forskningen, der giver udsigt til helt nye måder, at producere lægemidler til diabetikere.

»Det åbner tilsyneladende for et nyt terapeutisk princip, og desuden er det en produktionsform, der kan vise sig at være mere økonomisk end det sædvanligt er tilfældet i den farmaceutiske industri,« siger han.

Kjeld Bruun-Jensen tilføjer dog, at der formentlig vil gå mange år endnu, inden sukkersyge kan holdes nede med en skål salat.

Forhindrer ødelæggelse af bugspytkirtlen

Ifølge Kjeld Bruun-Jensen er princippet i den gensplejsede salat, at de proteiner, der dannes i salaten, vil forhindre kroppen i at nedbryde de insulinproducerende celler i bugspytkirtlerne. Nedbrydelsen af disse såkaldte Beta-celler er årsagen til diabetes.

»Ved at redde så mange Beta-celler som muligt kan behovet for insulinbehandling i bedste fald undgås eller reduceres,« siger Kjeld Bruun-Jensen.

Salat mere attraktivt end tobak

Forskerne på University of Central Florida startede med at gensplejse tobaksplanter, men for at gøre selve ideen spiselig for folk og medier besluttede man at erstatte tobakken med salat.

Forsøgene beskrives i artiklen "Expression of cholera toxin B-proinsulin fusion protein in lettuce and tobacco chloroplasts - oral administration protects against development of insulitis in non-obese diabetic mice" i tidsskriftet Plant Biotechnology Journal, Vol.5, p.495-510, 2007.

Dokumentation

Scientific Americans artikel om salaten

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Måske en god idé?

 • Men, skal det ligge i supermarkedet ved siden af alm. salat, med risiko for at raske forbrugere kommer til at tage unødvændig medicin?
 • Eller skal man kun kunne købe salat på recept?
 • 0
 • 0

Man kunne levere specialgrønsager direkte til brugeren. Ved helt almindelige forædlingsmetoder kunne man desuden ændre farven så andre i husstanden kan kende den fra almindelige salat.

Uanset hvad, bør man efter min mening undlade at producere specialdesignede fødevarer, som kan være skadelige for raske mennesker.

 • 0
 • 0

Jeg siger NEJ til, at der må fremstilles GMO overhovedet, da GMO er skadeligt for ALLE afgrøder og for ALLE levende væsener. At fremstille GMO er at lege med LIV, som man ikke nogensinde kan SKABE og ejheller ændre og bedre til bedre LIV.

Og så mener jeg, at der overhovedet ikke findes hverken nogle eller bare et RASKT menneske på denne jord.

 • 0
 • 0

Per Knud, der er intet belæg for dine gentagne påstande uden dokumentation. Selve livet består i at der udveksles millioner af gener, ved alm. forædling sættes denne udveksling i system. Ved gensplejsning indsættes kun et nekelt eller ganske få gener. Afkommet testes grundigt som man altid gør indenfor al forædling. Det er da mere værdifult at kunne redde liv eller forbedre livskvaliteten for syge nmennesker end at pleje en fiks ide. Ingen af dine skræmmebilleder kan holde vand, hvis man alene ser på seriøse kilder. GMO har store fremtidige muligheder for at medvirke til at skaffe fødevarer til en stadig voksende befolkning, som er klodens største problem. Det bør ikke løses med udsultning, som vil være resultatet af en global økologisering med forbud mod gødskning, kemisk planteværn og GMO. Med 50-ernes teknik kunne man brødføde 2-3 mia. mennesker - om få år er der 9 mia. på kloden.

Mvh Per A. Hansen

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten